Naturavetal Logo

Első lépések a macska BARF étrendjéhez

Hozzáadom a kedvencekhez

A nyers etetés (BARF) hihetetlenül magas tápanyagbevitelt garantál, és minden bizonnyal az egyik legjobb módja annak, hogy macskáját egészségesen etesse. Legyenek akár lakásban élő szobatigrisek, akár kalandvágyó, szabadon élő vadászok, a cicáknak nagy mennyiségű húsra van szükségük ahhoz, hogy biológiai szükségleteiket megfelelő étrenddel elégítsék ki. Táplálékuk a természetben egerekből, madarakból, halakból és rovarokból áll, így a mi felelősségünk, hogy a lehető legtermészetesebben közelítsük meg a fehérjék, zsírok, szénhidrátok és rostok ezen összetételét. A megfelelő, kiváló minőségű macskáknak szánt étrendkiegészítők segítségével könnyen összeállítható a nyers húst kiegészítő, fajnak megfelelő étrend. Így biztosíthatja, hogy a kis tigrisek hosszú távon ne szenvedjenek tápanyaghiányban. Ugyanakkor a szintetikus adalékanyagok kerülésével védeni fogja az egész szervezetüket.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

A megfelelő mennyiségű BARF eledel macskáknak

A macskáknak aktivitási szintjüktől függően kb. 25-30g húsra van szükségük testtömeg-kilogrammonként naponta. Az étel fő részét 95%-ban hús teszi ki, beleértve a zsírt és a csontokat is, mivel a macska tiszta húsevő.

A hústartalommal együtt a macskának 8-15% közötti zsírtartalmat kell kapnia, amit pótolhat zsírral vagy lazacolajjal, amely értékes omega-3 zsírsavakat és a macskák számára létfontosságú arachidonsavat tartalmaz.

A hús előírt aránya tartalmazhat belsőségeket, mint például májat (3-5%); vesét (5-10%); tüdőt (5-10%); zúzát vagy bendőt (5-10%). A nagyobb arányt tehát az izomhús (fejhús, izom hús, szív, mell) teszi ki.

Ezenkívül a hústartalom 1/3-ának húsos csontoknak kell lennie szárnyak, nyakak (egészben vagy daráltan) vagy egyéb darált csontok formájában. Ha az állat ezt a mennyiséget nem tudja jól megemészteni, akkor természetes, por alakú kalcium-kiegészítőket, például tojáshéjport vagy algameszet kell használni az előírt adagolásban. 

Általános iránymutatásként:
A kálcium mennyisége: 80mg/testsúly kilogramm/nap 
A foszfor mennyisége: 70mg/testsúly kilogramm/nap

Adjon hozzá 5% rostot, például nyers, pürésített zöldségeket és gyümölcsöket. Az olyan zöldségek, mint a paszternák, sárgarépa, cukkini, uborka stb. biztosíthatják a szükséges változatosságot; kérjük, kerülje az olyan növényeket, mint a paradicsom, a padlizsán vagy a burgonya. A zöldségeket egyszerűen ráreszelheti a húsra és belekeverheti – ilyen formában a legtöbb esetben még a kényes macskák is megeszik. Amikor egeret vagy naposcsibét esznek, akkor a szőr vagy a tollak biztosítják a természetes rosttartalmat.

BARF taurinforrások a macska számára

Az egészséges macska taurinszükségletét különböző természetes forrásokból fedezheti, például a saját maga által elejtett zsákmányból, mivel a friss vér az egyik legjobb taurinforrás. A szív is gazdag taurinban, lehetőleg csirkéből, hetente többször nyersen etetve. 

Egyes taurinban gazdag élelmiszerek:

  • Friss kagyló 
  • Tonhal 
  • Osztriga 
  • Bárányhús 
  • Marhahús 
  • Csirkecomb 
  • Tőkehal 


A zöldajkú kagylópor egészséges alternatívát kínál, mivel természetes taurint tartalmaz. A porból naponta egy késhegynyit adjon a macska BARF adagjához, hogy természetes forrással optimalizálja a napi taurinbevitelét.

A vadonban a macskák naponta 6-12 egeret fognak, amelyek átlagos taurintartalma 70mg, ez viszonylag jól szemlélteti, hogy a taurin túlkínálat nem jelentkezik olyan gyorsan, mint a hiány. A hiányt és a vele járó hiánytüneteket nagyon komolyan kell venni. Ha nem biztos abban, hogy macskája elegendő taurint kap-e, a zöldajkú kagylópor ideális a napi barf eledel kiegészítésére.

A nyers macskaeledel nedvességtartalma

Az eledelben 80% nedvességtartalom ajánlott, amit nedves eledellel/barf-étrenddel mindenképp adott. A szárított növényi kiegészítést vagy pelyheket, mint például a Canis Extra Top-Fit-Mix pelyheket ezután vízbe kell áztatni. Vagy ha a macska nem szívesen vált eledelt, akkor a Felins Plus® kecsketejporunkból készült kecsketejben is áztathatja a pelyheket.

Egyedi étrendkiegészítőket néha hozzá lehet és kell is adni, pl. gyógynövények, alga (spirulina vagy chlorella) vagy sörélesztő formájában.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy a szabadon tartott macska a saját táplálékának egy részét el fogja kapni, és ezeket le kell vonni a napi főeledelből, mivel a macskáknál is kialakulhat elhízás.

Végső soron csak az segít, ha figyelemmel kíséri a macska súlyát, és ennek megfelelően módosítja a napi adagot. Az lenne az ideális, ha a táplálék mennyiségét napi 3-4 etetésre osztaná el, de 2 étkezés is megfelelő. Az eledelt nem szabad hosszabb ideig kint hagyni, ez a levegőn a macska számára étvágytalanná válik, mivel a kutyákkal ellentétben nem dögevő állat.

Naturavetal®-Tipp

Nyaraláskor, amikor a macskára vigyázók nem tudják, hogyan állítsanak össze egy BARF menüt, vagy azokra a napokra, amikor egyszerűen és gyorsan kell elkészíteni az ételt - csak szerezzen be néhány Felins Plus® menü roládot. A menü roládok nagyon magas hústartalmuknak köszönhetően ideálisak BARF-kiegészítésként, vagy olyan alkalmakkor, rövid vagy hosszú távon, amikor nincs lehetőségünk BARF menüt összeállítani. Négy különböző ízesítésben kaphatók, így minden ínyenc cicának talál kedvére valót.

Számítási példa a macska BARF adagjára

Így számolja ki a macska számára szükséges összetevők mennyiségét:

Számítási példa: BARF macskaeledel napi mennyisége 
Számítsuk ki a macska (átlagosan aktív) 4 kg-os testtömegét 27,5 g-mal. = 110 g teljes napi élelmiszer-mennyiség 
8% zsír = 8,36 g = 104,5 g hús 
33,3% húsos csontok = 34,83 g  
4% máj = 4,18 g  
5% vese = 5,96 g  
5,7% tüdő = 5,96 g  
7% gyomor = 7,32 g  
37% sovány hús = 38,67 g  
5% élelmi rost = 5,5 g  

Etetési javaslat BARF-hoz macskák számára heti terv szerint

A barfolásnál a legfontosabb, hogy hosszabb időn keresztül változatos és kiegyensúlyozott táplálékot adjunk, hogy a tápanyagszükségletet minden oldalról fedezzük. Az összetevőket és recepteket tehát tetszés szerint variálhatja, hogy a macska 1-2 hét alatt összességében mindent megkapjon, amire szüksége van. A mérleggel mérést akár el is hagyhatja, amint tapasztalatot és rutint szerez, hiszen gyorsan kialakul a megfelelő arányérzék. Ha az elején több segítségre van szüksége, ez a néhány részletes recept segíthet a menük összeállításában.

BARF macska recept ötletek

Receptjavaslataink adhatnak néhány ötletet a macska BARF étrendjéhez. A könnyebb követhetőség érdekében az alábbi receptekben megadott gramm értékek kerekítve vannak.

BARF recept ötlet macskáknak

  • 35g darált csirkeszárny 
  • 4g marhamáj 
  • 5g csirkevese 
  • 6g marhavese 
  • 6g marhatüdő 
  • 7g marhavelő 
  • 38g csirkemell 8g bőrrel (zsír alternatívaként Felins Plus® lazacolaj vagy krillolaj
  • 5-6g cukkini 
  • + 1 mérőkanál zöld ajkú kagylópor, mint természetes, egészséges taurinforrás.

BARF recept ötlet macskáknak

  • 8-9g libazsír 
  • 35g darált csirkenyak
  • 4g kacsamáj 
  • 6g marhatüdő 
  • 7g bendő vagy zúza 
  • 44g csirkeszív 
  • 5-6g sárgarépa 
  • + Felins Plus® kecsketejpor langyos vízben elkeverve egy extra adag energiáért, például lábadozási időszakban

BARF recept ötlet macskáknak

  • 8-9g libazsír 
  • 35g csirkehús 
  • 4g csirkemáj 
  • 5g marhavese 
  • 6g marhatüdő 
  • 46g pulykamell/csirkemell 
  • 5-6g paszternák 
  • Felins Plus® lazacolaj, amely értékes omega 3, -6 és -9 zsírsavakat biztosít

BARF etetési információk macskáknak

Allergiásoknak vagy érzékeny macskáknak általában azt javasoljuk, hogy a recepteket úgy variáljuk, hogy az állati részeket egy étkezésben csak egy állatfajból használjuk fel. Egészséges macskák esetében azonban teljesen elképzelhető, hogy a hét folyamán vagy akár egy étkezésen belül is variáljuk a különböző húsfajtákat. Az itt található receptek útmutatóként vagy inspirációként szolgálnak új ötletekhez és változatossághoz a tálban!

BARF recept ötletek egy fajta húsból macskáknak

Kandúr macska, 5kg
85 g marha- vagy borjúhús 85 g nyúlhús - izomhús 85 g csirke- vagy pulykahús 
15 g marha- vagy borjúszív 13 g nyúlszív 20 g csirke- vagy pulykaszív 
14 g marha- vagy borjúmáj 15 g nyúlgyomor 23 g csirke- vagy pulykazúza
14 g marha- vagy borjúbendő (ha megeszi) 15 g nyúltüdő vagy -máj 15 g sütőtök 
15 g cukkini 15 g sárgarépa (ha szükséges, rövid ideig párolva)7 g reszelt sárgarépa 
Kb. 4 apróra vágott petrezselyemlevél 1 tojássárgája  
+ lazacolaj és tojáshéjpor+ lazacolaj és tojáshéjpor+ lazacolaj és tojáshéjpor


Minden receptben ½ teáskanál száraz kecsketejport vagy langyos vízzel kikevert kecsketejet is keverhet az ételbe. Ez jó támogatásnak bizonyult néhány napig a vemhességre való felkészülésben, valamint műtétek után is, mint pl. ivartalanítás vagy betegség esetén.

A Felins Plus® Szárnyas Hal hidegen sajtolt szárazeledelt kiteheti az étkezések közötti nassolnivalóként, sok macska egyszerűen élvezi a változatosságot, és szívesen rágcsálja az egészséges pelleteket. Minden Felins Plus® eledel könnyen kombinálható BARF-fal vagy a menüroládokkal, de azt javasoljuk, hogy a szárazeledel mennyiségét mindig tartsa 20% alatt.

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) a macskák BARF etetésének első lépéseiről

Hogyan etessem megfelelően a macskámat?

A macskáknak szánt BARF-táplálék esetében fontos, hogy az ételeket úgy állítsa össze, hogy macskája mindent megkapjon, amire a fajnak megfelelő módon szüksége van. Ha kezdetben bizonytalan ebben, keressen egy etetési szakembert, aki végigvezeti Önt az átállási fázison, és kiszámítja az első BARF-menüt a macska igényeihez igazítva.

Mennyi eledelre van szüksége egy 4 kg-os macskának?

Egy átlagosan aktív macska naponta kb. 110g BARF eledelt kap. Ez az ajánlás azonban az egyes összetevőktől függően változhat.

Egészséges a macskáknak a BARF?

A barf a macskák számára a fajnak megfelelő és egészséges etetési forma. Fontos azonban, hogy megtudja, milyen összetevőkre és kiegészítő táplálékokra kell odafigyelnie, hogy macskája mindent megkapjon, amire szüksége van.

A macskáknak szánt különböző természetes táplálékkiegészítők választékát itt találja.

Mennyi és milyen nyers húst ehetnek a macskák?

A macskának adható hús mennyisége a macska testsúlyától és aktivitási szintjétől függ. A baromfi, a marhahús, a bárányhús és a hal népszerű húsfajták a barf étrenden lévő macskák számára.

Naponta hányszor kell etetni a macskát?

A macskát naponta legalább háromszor meg kell etetni, különösen, ha nem mehet ki a szabadba. Ha a macskája szabadon élő macska, amely bármikor egeret és madarakat foghat odakint, és ezért nagyrészt önellátó, előfordulhat, hogy kevesebbet eszik.

Hogyan etessem megfelelően a macskámat?

macskájával. Ez biztosítja, hogy az eledel magas hústartalommal rendelkezzen, és ne tartalmazzon olyan rosszabb minőségű állati melléktermékeket, mint a toll vagy a karmok. Figyeljen arra, hogy a gyártó hogyan alakítja ki az eledel összetételét. 

Ha olyan kifejezéseket olvas, mint "baromfifehérje" vagy "hús és állati melléktermékek", anélkül, hogy a baromfi melyik részét vagy milyen húsforrást használtak fel, az nem jó jel. Az élelmiszer nem tartalmazhat szintetikus adalékanyagokat, például mesterséges vitaminokat vagy tartósítószereket sem. A fajoknak megfelelő macskatáplálásról többet megtudhat a "Fajnak megfelelő macskaetetés" című oldalunkon.

Mennyi eledelt kapnak a kölyök cicák?

A kiscicák annyit esznek, amennyit csak akarnak; a táplálék mennyiségét csak hat hónapos koruk körül kell szabályozni. Az etetési javaslat ekkor a cica testsúlyának kb. 5%-a.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 4343-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Naturavetal® próbacsomag

Szívesen küldünk Önnek szárazeledel kóstolót és segítünk kiválasztani a megfelelő eledelfajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.