Naturavetal Logo

Mindent természetesen - Milyen szintetikus anyagok kerülhetők el a mindennapokban?

Hozzáadom a kedvencekhez

Szinte lehetetlen környezeti mérgek és szintetikus anyagok behatása nélkül élni, de van néhány módja annak, hogy legalább csökkentsük ezeket az életünkben. Például természetes etetéssel, és a mindennapi ápolás során is. Ebben a cikkben tippeket adunk arra, hogyan kerülhetjük el a felesleges vegyi anyagokat a mindennapokban.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Mely szintetikus anyagok kerülhetők el – áttekintés

Kutyatulajdonosként jó életet szeretne biztosítani kutyájának, és természetesen azt szeretné, hogy kutyája mindig jól érezze magát. Sajnos azonban egyre több kutya szenved intoleranciától, allergiától és egyéb anyagcsereproblémáktól. De miért tűnik úgy, hogy manapság ilyen sok kutya sokkal fogékonyabb a civilizációs betegségekre, mint 50 évvel ezelőtt? Természetesen itt több tényező is összejátszik. Az egyik fő probléma azonban az, hogy a kutyák ma már kölyökkortól kezdve környezeti mérgekkel és szintetikus anyagokkal kerülnek kapcsolatba, amelyeket a szervezetüknek fel kell szívnia és valahogyan hasznosítania kell. Mivel ez már eleve nagy erőfeszítést követel a testtől és az anyagcserétől, fontos, hogy ne terheljük tovább, amíg nem feltétlenül szükséges.

Naturavetal®-Info

A láthatatlan hordó metaforája

Képzelje el, hogy kutyája egy láthatatlan edényt hordoz magával, amelyben anyagcsere-folyamatainak végtermékei felhalmozódnak. Ezek a folyamatok minden nap végbemennek a szervezetében, és lassan megtöltik az edényt. Az egészséges anyagcsere minden este képes kiüríteni ezt a edényt, hogy másnap az másnap újra töltődhessen. Sajnos az olyan összetevők, mint a környezeti toxinok és a szintetikus anyagok tehetnek arról, ha az edény gyorsabban telik meg, mint ahogy kiürülhetne, így előbb-utóbb többlet keletkezik, és az edényünk túlcsordul.

A kutya sajnos csak ezen a túlcsordulási ponton kezd tüneteket mutatni, amik általában fokozatosan alakulnak ki, és sokféleképpen jelentkezhetnek. A gyakori hányás vagy hasmenés, de a viszketés vagy a fülek és a mancsok visszatérő gyulladása is ezek közé tartozik. Ha az edény egyszer már túlcsordult, általában időre és szakszerű segítségre van szükség állatorvos vagy terapeuta által, hogy az anyagcsere újra egyensúlyba kerüljön és önállóan működjön.

Ha el akarja kerülni ezt az idő- és energiaigényes folyamatot, akkor már a kezdetektől fogva ügyeljen a szintetikus méreganyagok elkerülésére, hogy az edény eleve ne csorduljon ki. A kutyatulajdonosok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a természetes táplálkozással és a felesleges szintetikus anyagok kerülésével ezeket a folyamatokat befolyásolni tudják, és ezt ki is kell használniuk.

Féreghajtás helyett székletminta

Féreghajtás alkalmazása előtt meg lehet vizsgáltatni a bélsármintákat. A féreghajtásnak ugyanis nincs megelőző hatása, csak azokat a férgeket pusztítja el, amelyeket a kutya a féreghajtás beadásának időpontjában hordoz. Ha a kutya rövid idő múlva ismét kapcsolatba kerül a férgekkel, akkor újra megfertőződhet. A megelőző, negyedévente történő féreghajtás ezért mérlegelhető is. A döntésben segítség lehet, ha évente 4 alkalommal székletmintát veszünk, és megvárjuk először az eredményeket. Ha ezután kiderül, hogy a kutya férges, akkor ennek megfelelően cselekedhet, de ha kiderül, hogy nincs féregfertőzés, akkor akár meg is kímélheti a kutyát a féreghajtástól. Ha a féregfertőzés kisebb mértékű, az útmutatónkban található tippek is segíthetnek. A kutyák féregfertőzöttségéről ebben a cikkben talál további információkat.

Kerülje az antibiotikumokat

Állatorvossal konzultálva és állatorvosi felügyelet mellett eldöntheti, hogy enyhe fertőzések esetén is antibiotikumot használ-e, vagy egyszerűen csak több időt ad a szervezetnek, hogy regenerálódjon. Az antibiotikumokat gyakran túl gyorsan alkalmazzák, holott a szervezet képes lenne magától is megoldani a problémát. Természetesen kényelmesebb és gyorsabb az antibiotikumot választani. Ez az oka annak is, hogy sok kutyatulajdonos ezt az utat választja. Manapság azonban egyre több állatorvos kínál alternatív kezelési lehetőségeket, amelyek célja, hogy minél hosszabb ideig elkerüljük az antibiotikumok alkalmazását. Érdemes lehet antibiogramot készíteni annak megállapítására, hogy melyik antibiotikum gátolja különösen hatékonyan a bizonyos kórokozó növekedését, hogy célzottan lehessen fellépni a bakteriális fertőzések ellen. Az antibiotikum beadása után a bél rehabilitációjának is meg kell történnie, hogy a bélflóra regenerálódhasson. A bélregenerációról további információkat olvashat ebben a cikkünkben.

Alaposan tervezze meg a védőoltásokat

A kutyaoltások témája nagyon ellentmondásos, és végső soron minden kutyatulajdonosnak magának kell eldöntenie, hogyan kíván eljárni. Mivel azonban sajnos túl gyakran tapasztaljuk, hogy a kutyákat évente oltják be olyan vakcinákkal, amelyek a gyártó szerint 3 évig nyújtanak védelmet, fontos, hogy említést tegyünk erről. Egy állatorvosi rendelő ügyfeleként joga van megkérdezni, hogy milyen vakcinát használnak a kutyájánál, és természetesen azt is, hogy az mennyi ideig nyújt védelmet. Ha esetleg nem kap erről információt, akkor megnézheti kutyája oltási könyvében, mert abból kiderül, hogy melyik vakcinát használták. Az interneten gyorsan és egyszerűen megtudhatja, hogy a vakcina mennyi ideig nyújt védelmet. A kutyák túloltását lehetőség szerint kerülni kell.

A fájdalomcsillapítók hosszú távú alkalmazásának megkérdőjelezése

Ha a kutya megerőltette magát, és fájdalmat érez a mancsában játék közben, akkor úgy fogja azt tehermentesítheti, ha kevesebbet tombol. Ez a kímélés rendkívül fontos a gyógyulási folyamat szempontjából. A kutya azonban csak akkor fogja kímélni a mancsát, ha tudatában van a fájdalomnak. Fájdalomcsillapítót ezért általában csak akkor szabad adni, ha az állatorvossal konzultálva ez valóban elkerülhetetlen, és akkor is csak a lehető legrövidebb ideig javasolt alkalmazni. Amellett, hogy a fájdalom érzékelése a szükséges nyugalomhoz vezethet, sok fájdalomcsillapító rendkívül irritálja az emésztőrendszert, ami káros következményekhez is vezethet.

Tudatosság a gyógyszerekkel való bánásmódban

Konzultációink során rendszeresen halljuk, hogy a kutya már volt állatorvosnál, és kapott egy vagy több injekciót. Amikor ezután megkérdezzük, hogy mit kapott a kutya, a válasz az esetek 95%-ában az, hogy "nem tudom". Úgy tűnik, hogy a kezelések nemcsak egyes kutyákra, hanem sok kutyatulajdonosra is ijesztő hatással van. Gyakran nem csak arra a kérdésre nem kapnak választ, hogy mit történik a kutyával pontosan, de a kezelőszobában megbeszélt és elmagyarázott információk is gyakran elfelejtődnek abban a pillanatban, amikor a gazdi elhagyja a rendelőt. Páciensként ezért nyugodtan kérdezze meg az állatorvost, hogy pontosan milyen kezelést alkalmaz, milyen gyógyszereket szeretne használni, és jegyzeteljen is. Ezek a feljegyzések több szempontból is hasznosak lehetnek: először is, kutyatulajdonosként jobban megértheti, hogy mi történik a kutyájával a rendelőben. Másodszor, gazdiként Ön sokkal közelebb áll kedvencéhez, mint az állatorvos - ha a kutya kapott egy bizonyos injekciót, és másnap hasmenése vagy hányása van, akkor elképzelhető, hogy a kettő összefügg. Lehet, hogy a kutya nem tolerálja a gyógyszert, és más gyógyszert kellene adni neki. Ez az információ nem csak a kutyát kezelő állatorvos számára fontos, hanem akkor is, ha évekkel később ugyanez a helyzet ismét előfordul. És még akkor is nagyon hasznosak a jegyzetek, ha például vészhelyzet miatt más állatorvosi rendelőbe kell mennie, és ilyenkor pontosabbat tud mondani a kutya kórtörténetéről, a különböző gyógyszerek közötti kölcsönhatások elkerülése érdekében is.

Allergia kezelése az okok feltárásával - az immunszuppresszánsok hosszú távú alkalmazása helyett

A vakarózás, a hasmenés, a fülgyulladás, a könnyező szemek és a mancsok rágása, nyalogatása allergiás tünetek is lehetnek a kutyáknál. Egyszerűen fogalmazva, az allergia az immunrendszer túlzott reakciója egy olyan anyagra, amely valójában ártalmatlan. Erre mindig van egy kiváltó ok, ez az úgynevezett allergén. Manapság az allergiát gyakran túl könnyelműen kezelik olyan gyógyszerekkel, amelyek elnyomják az immunreakciót. Ez persze nagyon kényelmes, mert ha az immunreakciót elnyomjuk, a tünetek megszűnnek, és a probléma megoldódni látszik. A kutya és egészsége szempontjából azonban nagyon fontos, hogy az immunrendszer a lehető leghatékonyabban működjön. Ezért célszerűbb lenne megkeresni a téves immunreakció okát, azonosítani az allergént és lehetőség szerint elkerülni azt.

Naturavetal®-Info

Allergia kutyáknál

Az allergia a kutyák civilizációs betegségévé vált, egyre több kutya szenved eledelallergiában. De az állandó viszketésnek, a visszatérő fülgyulladásoknak vagy a visszatérő hasmenésnek mindig van oka. Ez gyakran a belekben rejlik, ha azokat korábbi féreghajtások, gyógyszerek és szintetikus adalékanyagokat tartalmazó ipari eledelek maradványai irritálják. Az immunrendszer nagy része a bélrendszerben található, és az immunrendszer állapota tükröződik minden külsőleg látható szerven is, mint a szőrzet és a bőr, a szem, a fül, a karmok és természetesen az emésztésen is. A kutyák allergiájáról többet megtudhat ebben a cikkünkben.

Ha a kutya ételallergiás, és állandóan vakarózik, nyalogatja és harapdálja magát, akkor a  terapeutának együtt kell dolgoznia a gazdával, hogy megtalálják a kiváltó okot. Ez hosszadalmas folyamat lehet, amelynek során részletesen megvizsgálják a kutya kórtörténetét és természetesen a korábbi táplálkozását. Ezt követi a próbálkozások és hibák feljegyzésének fázisa, valamint a táplálék apró változtatásainak megfigyelése. Ez kimerítő folyamat lehet, de ennek ellenére a legkedvezőbb megközelítés a hosszú távú megoldáshoz.

Sajnos a leggyakoribb eljárás az, hogy az állatorvos immunszuppresszánst ad. Az immunszuppresszánsok olyan gyógyszerek, amelyek elnyomják az immunrendszer túlzott reakcióját. A probléma ezzel az, hogy bár a tünetek, például a viszketés megszűnnek vagy elnyomódnak, igazi gyógyulás nem következik be. Az immunrendszernek azonban erősnek kellene lennie a védekezésben, és védenie kellene a szervezetet az esetleges fertőzésektől, ezért nem jó elnyomni vagy kikapcsolni. Ha tehát az immunrendszer túlreagálással, allergia formájában reagál, meg kell találni a kiváltó okot, és intézkedni kell annak érdekében, hogy ez a reakció szükségtelenné váljon. Megfelelő intézkedés lehet például a táplálék megváltoztatása vagy a bélrendszer rehabilitációja (a kutyák bélrendszerének regenerálásásról szóló cikkünket itt olvashatja); semmiképpen sem szabad csak a tüneteket kezelni és az immunrendszert tartósan elnyomni.

Természetes támogatás a paraziták elleni védekezéshez

A természet még a kutya parazitáktól való védelmében is számos módot kínál a védekezés természetes támogatására. "Természetes támogatás kullancsok ellen" című cikkünkben a kutyák és macskák kullancsfertőzésének megelőzéséről, míg "Természetes étrend féregfertőzés esetén" című cikkünkben a férgesedés megelőzésének témaköréhez írunk néhány gondolatot. "Giardia kutyáknál" címü cikkünk szintén sok hasznos információval szolgál a kutyák giardiasis fertőzésével kapcsolatban.

A műanyag kerülése

Az is könnyen befolyásolható, hogy a kutya a nap folyamán milyen gyakran érintkezik műanyag termékekkel. A műanyag kutyajátékok, rosszabb esetben "csipógóval" ellátva, semmiképpen sem javasoltak a kutyák számára. Jobb, ha természetes anyagból, fából vagy hasonló anyagokból készült játékokat választunk. Az etető- és itatótálak szintén ne műanyagból készüljenek. A kerámia vagy agyag edények ennél sokkal alkalmasabbak.

Természetes táplálkozás - az egészséges jóléthez mindenek felett

A természet a változatosságot és a tiszta, minőségi összetevőket alkalmazza. Ezért a természetes táplálék az egészséges szervezet legfontosabb alapköve.

A mesterséges adalékanyagokat az ipari/kereskedelmi eledelekben többek között a termék eltarthatósági idejének meghosszabbítására, pH-értékének vagy állagának stabilizálására, színének megváltoztatására vagy ehetővé tételére használják. Számos ilyen anyagot vizsgálnak mérgező vagy rákkeltő hatásuk szempontjából - de az emésztőrendszerre, a bélnyálkahártyára vagy a bélsejtekre és a bélbaktériumokra gyakorolt hatásuk csak lassan kerül a figyelem középpontjába. De ha egy tartósítószer célja, hogy hosszú időn keresztül megakadályozza egy termék penészgombák vagy baktériumok általi romlását – vajon mit jelenthet ez a bélflóra számára? És ha egy emulgeálószer biztosítja, hogy két, tulajdonképpen nem keverhető anyag, például olaj és víz, könnyebben keveredjen egymással - mit jelent ez a bélfal számára, amelynek működése pontosan azon alapul, hogy bizonyos anyagokat átengedjen, másokat viszont nem?

Elvi okokból döntöttünk úgy, hogy nem használunk ilyen anyagokat a Canis Plus® és a Felins Plus® eledelek gyártásánál - annak érdekében, hogy a kutyák és macskák egészséges és stabil emésztőrendszert és ezáltal erős védekező rendszert építhessenek ki, hiszen az egészség a bélben kezdődik.

A megfelelő tápanyagok létfontosságúak a kutya egészsége szempontjából. A valódi, eredeti összetevők és a bennük lévő természetes vitaminok és ásványi anyagok a legjobb elérhetőséget biztosítják a szervezet számára. Ezek tették lehetővé fejlődését, erős védekező rendszerét és teljesítményét az elmúlt évezredek során - ezért a fajnak megfelelő kutyaeledel kizárólag természetes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, szintetikus adalékanyagok nélkül.

Eledeleink esetében tudatosan olyan gyártási folyamatokat választottunk, amelyek a lehető legjobban védik a természetes összetevőket. Például hidegsajtolási eljárást alkalmazunk a Canis Plus ®szárazeledelek nél. Nedves eledel kínálatunkat előkészítjük, hidegen töltjük, majd a csomagolásban a lehető legrövidebb ideig pároljuk, gyógynövényeinket, zöldségeinket és gyümölcseinket pedig kíméletesen, levegőn szárítjuk, hogy minden tápanyag a lehető legjobban megmaradjon. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy termékeinkhez ne legyen szükség szintetikus adalékanyagokra.

Az eledeleinkkel szerzett sokéves tapasztalat, az elégedett fogyasztók és az egészséges, életvidám állatok újra és újra megmutatják, hogy a természetes étrend milyen értékes a hosszú távú egészség támogatásában. Minden gondosan kiválasztott összetevő olyan tápanyagokat biztosít, amelyek természetes módon, hamisítatlan formában vannak jelen az eledelben. A mesterséges adalékanyagok szükségtelenné válnak, amikor a kiváló minőségű, gondosan feldolgozott összetevők kombinációja biztosítja a természet erejét.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 4343-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.