Naturavetal Logo

Az idős kutyák és idős macskák etetése

Hozzáadom a kedvencekhez

Ma már szinte minden állateledel-kereskedésben megtalálhatóak a speciális eledelek idős kutyák és macskák számára. Így hozzánk is érkeznek kérések kifejezetten idős állatok számára készült eledeleket iránt. Mi szándékosan nem kínálunk speciális szenior eledeleket, amelyeket más cégek többféle változatban is gyártanak. Hogy ennek mi az oka? Ez egészen egyszerű - mi a természet példáját szem előtt tartva, minden egyes állat egyénisége alapján tájékozódunk arról, hogy milyen eledel lenne neki a helyes ebben az életszakaszban.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Mikor válik az állat idős kutyává vagy idős macskává?

Az, hogy egy kutya vagy macska milyen életkorban minősül "öregnek", gyártókként eltérően van megadva. A szenior kutya gyakran 7 és 9 év közötti, a szenior macska pedig 10 év körüli. Az életéveket itt a "még felnőtt" és a "már öreg" megkülönböztetésére használják. A kutyák és macskák időskori aktivitási szintje között jelentős különbségek vannak, ami meghatározhatja, hogy a szenior állat mennyire tudja élvezni az életét a kései években. Hogy milyen életkorban kell az étrendet módosítani, azt nem lehet pontosan megmondani. A pontos életkortól függetlenül általában az a szempont az érvényes, hogy amint az állat egyértelműen nyugodtabbá és lassabbá válik, akkor lehet a táplálék mennyiségét csökkenteni és ehhez az új életszakaszhoz igazítani. 

Másképp kell-e etetni idős korban? A vadonban az idősebb farkas ugyanazt a zsákmánytípust eszi, mint fiatalabb falkatársai. Az egyetlen különbség az idős farkasok és az ifjabb, illetve felnőtt állatok között az elfogyasztott táplálék mennyisége. Hasonló a helyzet a macskafélék családjánál is, amelyek az oroszlánt leszámítva ritkán vadásznak falkában - és az ízületeik természetes gyengülése miatt ilyenkor már általában kevésbé sikeresen vadásznak. Ezt az elvet az idős kutyákra és macskákra is alkalmazhatjuk. Mert ahol a kölyökkutyának vagy a fiatal állatnak először több táplálékkal fel kell építenie a testanyagát, az aktív kutyának vagy macskának viszonylag állandó mennyiségű táplálékra van szüksége, a szenior kutya és a szenior macska a kevesebb mozgás miatt általában kevesebb energiát éget el, ezért kevesebbet kell ennie. 

Ez a csökkentett táplálékmennyiség az egyetlen különbség, amelyet az idősödő állatok etetésekor figyelembe kell venni. Ahhoz, hogy idős kutyáját megfelelően etesse, kövesse a Canis Plus® szárazeledelre vonatkozó etetési ajánlásokat, amelyek a zsák oldalán találhatók. A Canis Plus® komplett menük etetésekor a táplálék mennyiségét a testsúly 2,5%-ára csökkentheti, amint az állat kezd kevésbé aktívvá válni. Ugyanez vonatkozik a Felins Plus® Menü roládokra és a hidegen sajtolt Felins Plus® Szárnyas & Hal szárazeledelre is. Mindaddig, amíg az állat tartja a testsúlyát, és nem veszít belőle vagy hízik el, a táplálék mennyisége megfelelő. Ellenkező esetben optimalizálni kell az etetési mennyiséget.

Az idős kutyáknak és idős macskáknak kiváló minőségű összetevőkre van szükségük

Egy eledel csak annyira jó, mint az összetevőinek összessége! Egy jó eledelben nincs helye gyenge minőségű állati vagy növényi hulladéknak, legyen szó speciális szenior eledelről, felnőtt kutyák és macskák eledeléről vagy kölyökeledelekről. Egy gyenge alapanyagot semmilyen körülírás vagy reklám nem tesz kevésbé ártalmassá. Ezért a szenior kutyák és macskák számára készült eledeleknél mindig a kiváló minőségű alapanyagokat kell keresni. 

A megfelelő húsminőség idős kutyák és idős macskák számára

Alapvetően nem csak a hús mennyisége fontos az eledelben, hanem a jó minőség is. A jó minőségű fehérje, ahogyan azt a mi eledelünk tartalmazza, az idős kutyák és idős macskák számára is elengedhetetlen, könnyen emészthető energiát biztosít anélkül, hogy megterhelné a szerveket. Ez jelentős különbség a hagyományos tápokhoz képest, amelyek olyan rosszabb minőségű melléktermékekből is állhatnak, mint a toll, a karom vagy a szarv. A gyenge minőségű vágási hulladék még kedvezőtlenebb lenne az idős kutyák számára, csakúgy, mint az idősödő macskák számára, mivel az izomtömeg a korral fogy, és csak a jó minőségű fehérje képes lassítani ezt a folyamatot. Ezért mindig győződjön meg arról, hogy az eledel hústartalma nyíltan és egyértelműen legyen feltüntetve.

Tápanyagok idős kutyák és idős macskák számára

A többi összetevőnek is jónak és természetes eredetűnek kell lennie, hogy biztosítsa az eledelben található különféle tápanyagok minőségét. Ügyeljen arra is, hogy kerüljön mindenféle szintetikus adalékanyagot, mivel az idős kutyák és idős macskák a természetes módon tartalmazott vitaminokat és ásványi anyagokat tudják optimálisan hasznosítani. A szintetikus adalékanyagok felhalmozódhatnak a szövetekben, és hosszú távon salakosodást okozhatnak, ami egészségügyi problémákhoz vezethet. 

A feldolgozott, alacsonyabb minőségű összetevők, mint például a karmok, tollak vagy levelek nagyobb stresszt jelenthetnek az idősebb állat emésztése számára, mint a fiatalabbaknak - ennek okai lehetnek, hogy a fiatalabb állat immunrendszere "aktívabb", vagy a szervezet egésze jobban megbirkózik a kevésbé jól emészthető részekkel - ez a szervezet fiatalkori teljesítménye, amely képesség az életkor előrehaladtával csökken. Ettől azonban ezek az összetevők nem elfogadhatóak eledelkomponensként sem a fiatal, sem az idősebb állatok számára.

Melyik eledel való az idős kutyának és melyik eledel az idős macskának?

Válogatott összetevők, például kiváló minőségű fehérjeforrások, megfelelő arányban, szintetikus adalékanyagoktól mentesen, a lehető legtermészetesebb formában és a faj igényeinek megfelelően összeállítva - ezek azok a kritériumok, amelyek egy jó eledelt jellemeznek az idős kutyák és idős macskák számára.

Általánosságban elmondható, hogy kutyáját vagy macskáját a Canis Plus® vagy Felins Plus® termékcsalád bármely fajtájával etetheti. A táplálék mennyisége csökken, ahogy az idős kutya vagy idős macska csökkenti aktivitását. Ha kedvence túl sovány, etesse a Canis Plus ®tiszta húskonzervet vagy húsroládot 3 hétig:

  • kutyáknak kb. 100g 10kg testsúlyonként
  • macskák esetében kb. 10g/1kg testtömegre számítva
     

Mindig tartsa figyelemmel kedvencét, és igazítsa a táplálék mennyiségét az igényeihez, azaz ha kevésbé aktív vagy hízik, adjon neki kevesebb táplálékot. Ha fogy, pl. télen vagy megnövekedett terhelés miatt, adjon neki több táplálékot vagy kiegészítő "húskúrát" (a fentebb leírtak szerint).

Speciális javaslat a szenior kutyák számára

Ha kutyájánál az öregedéssel összefüggő emésztési gyengeség alakul ki, célszerű áttérni a Canis Plus® Komplett Menükre, mivel ezek általában jobban hasznosulnak. A Canis Plus® Komplett-Menü Tőkehal ómega-3 és ómega-6 zsírsavakat biztosít, amelyek pozitív tulajdonságai különösen a szív, a bőr, a gyomor-bélrendszer és az ízületek számára lehetnek előnyösek. A halat tartalmazó, kiválóan emészthető menü tengeri változatosságot visz az étrendbe, ezért ideális a többi komplett menüinkkel kombinálva is. Ezért különösen az idősebb kutyák számára előnyös a halas menü rendszeres etetése.

A gyenge emésztés általában a tápanyagok rosszabb felszívódásával jár együtt. Az esetleges tápanyaghiány megelőzése érdekében jó ötletnek bizonyult a táplálék tápanyagtartalmának növelése és a bélflóra támogatása. Ez a Canis Extra AktívCanis Extra Erdei bogyók és Canis Extra Ezerzöld Bio füvek váltakozó etetésével érhető el. Ezen kívül a Canis Extra Ásványláp támogathatja az egészséges emésztést, a Canis Extra Petflora pedig az egészséges bélflórát. A Canis Extra Aktív és az Ezerzöld gyógynövények élénkíthetik idős kutyája anyagcseréjét. Ezeket felváltva adhatja a főeledel kiegészítéseként. A gyógynövények revitalizálják és támogatják az immunrendszert és a vedlési időszakot.

Speciális javaslat idős macskáknak

A macskákat elsősorban nedves eledellel kell etetni, különösen idősebb korukban. A Felins Plus® Menü Roládok ezért ideálisak az idősebb macskák etetésére. 

Az életkor előrehaladtával gyakran előfordul, hogy a tápanyagok rosszul szívódnak fel. Ennek megelőzése érdekében fontos az ételek tápanyagtartalmának növelése és a bélflóra támogatása. Ezt a Felins Plus® Zöld ajkú kagylópor és a Felins Plus® Kecsketejpor kúraszerű etetésével lehet elérni. Kecsketejporunkat idősebb, legyengült macskáknak is ajánljuk, akik lábadoznak vagy extra adag energiára van szükségük. A Felins Plus® Krill olaj különleges támogatást nyújt a szív, a keringés és a teljes mozgásszervi rendszer számára, míg a Felins Plus® Bio Kókuszolaj energiát biztosít, elősegítheti a bélflórát és hozzájárulhat a paraziták, például a kullancsok elleni védekezéshez is.

Az egészséges, stabil bélflóra különösen fontos az idős macskák számára. Felins Plus® Petflora készítményünket ezért 2-6 héten keresztül rendszeresen hozzáadhatjuk az eledelhez. Ez a természetes táplálékkiegészítő gabonakivonatokból, forrásvízből és több milliárd tenyésztett tejsavbaktériumból készül. Az erjedési folyamat során a tejsavbaktériumok értékes anyagcsere-termékeket, például tejsavat, enzimeket, aminosavakat, antioxidánsokat és vitaminokat termelnek. Az egyéb összetevők, mint az ásványi anyagok, nyomelemek és ß-glükánok erősítik a macska egész szervezetét.

Kell-e féregteleníteni az idős kutyámat vagy macskámat?

Az idős korban végzett vegyi féreghajtás nagyon megterhelő lehet az idős kutyák és idős macskák szervezetére nézve. Ezért azt tanácsoljuk, hogy gyanú nélkül ne végezzünk féreghajtást. Az állat fertőzöttségének mértékét először gyűjtött székletmintavétellel kell ellenőrizni.

A Vermcurat® etetése táplálkozási szempontból támogathatja a bélkörnyezetet megnövekedett féregterhelés esetén. A kamala gyümölcsszőrpor támogathatja a béltisztulást, melynek során a paraziták a széklettel ürülhetnek ki, így a táplálkozási útján segíthet megelőzni az erősebb féregfertőzést.

A Vermprevet® rendszeres etetését is javasoljuk a bélflóra támogatására, amely a táplálkozás útján nehezíti meg a férgek megtelepedését. A gyógynövények és létfontosságú anyagok természetes keveréke támogatja a pozitív emésztést: a kókuszpehely, a tökmag, a sárgarépa granulátum, az oregánó illóolaj, a kakukkfű és a diólevél természetes módon támogathatja a féregrezisztens környezetet, így megnehezíti a férgek megtelepedését.

Ha a féreghajtás mégis szükséges, javasoljuk, hogy a bélflórát utána egészséges bélbaktérium-kiegészítővel, pl. a Petflora termékünkkel teheti meg. Ez antibiotikumos kezelés vagy a bélnyálkahártya egyéb korábbi károsodása után is érvényes.

Aktív bélápolás idős kutyák számára

Aktív bélápolás idős macskák számára

Kíméletes támogatás az idős kutyák és idős macskák ízületeinek, szőrzetének és szívének

Ha azt veszi észre, hogy kutyája vagy macskája rendellenességeket mutat a mozgásban, például kevésbé élvezi a mozgást, mint azelőtt vagy problémát okoz neki a felkelés, a Canis Plus® vagy Felins Plus® Zöld ajkú kagylópor etetésével támogathatja a mozgásszerveket vagy az ízületeket. A különleges támogatást igénylő idős kutyák számára a Canis Extra Ízületvitál gyógynövénykeverékünk nemcsak zöld ajkú kagylót, hanem más, az anyagcserét támogató gyógynövényeket is tartalmaz. Ezek a kiegészítő tápanyagok célzottan támogathatják a szervezet saját szabályozó mechanizmusait a gyulladás gátlása és a fájdalom enyhítése érdekében. A Canis Extra Lazacolaj kutyáknak vagy Felins Plus® Lazacolaj macskáknak, illetve a Canis Extra Kecsketejpor kutyáknak vagy Felins Plus® Kecsketejpor macskáknak etetése plusz energiát is biztosít, amire különösen télen lehet szükség. A kecsketejpor értékes támogatást nyújt a lábadozás során, a lazacolaj pedig elősegíti az ízületek egészségét, támogatja a szervezet védekezőképességét, fényes szőrzetet és egészséges bőrt biztosít. A Canis Extra Krill olaj kutyáknak vagy a Felins Plus® Krill olaj macskáknak növeli az állóképességet és a koncentrációt, támogatja a teljesítményt és az erőt, stabilizálja a szív- és érrendszeri funkciókat, csökkenti a stresszt és az öregedés jeleit.

A természet különböző módokat kínál arra, hogy négylábú barátainkat teljesen természetes módon támogassuk anélkül, hogy olyan gyógymódokhoz kellene folyamodnunk, amelyek a tüneteket, pl. a fájdalmat ugyan enyhítik, ugyanakkor a szervezet más fontos részeit, például a gyomornyálkahártyát terhelik.

Melyek az idősebb kutyáknak megfelelő snackek?

Általános szabályként maradjon a könnyen emészthető rágnivalóknál, mint például a hal vagy a csirke. A Canis Plus® halbőr rudak és a Canis Plus® Goldband Selar különösen puha, de mégis élvezetes rágcsálnivalók az idős kutyák számára. Fontos továbbá, hogy tartósítószer- és színezékmentes snackeket adjunk nekik. A szárított marha-bárány-, kecske-szarvas- vagy lótüdődarabok, illetve a bárány- vagy marhabendő kellemes változatosságot nyújtanak az étkezések között. 

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) az idős kutyák és idős macskák etetéséről

Melyik kutyaeledel való az idősek számára?

A Canis Plus®-t az jellemzi, hogy nem tartalmaz szintetikus adalékanyagokat, például mesterséges vitaminokat, tartósítószereket és aromákat. Azáltal, hogy elkerüli az olyan kevésbé értékes melléktermékeket, mint a toll vagy a karmok, kizárólag kiváló minőségű fehérjeforrásokat tartalmaz, amelyek szükségesek az egészséges és erős izomzathoz. A tisztán természetes összetevők olyan tápanyagokat biztosítanak, amelyeket a szervezet optimálisan hasznosítani tud. A szintetikus anyagok mellőzésével kíméli a szervezet méregtelenítő szerveit.

Mindezek a tulajdonságok teszik a Canis Plus®-t olyan kiváló minőségű kutyaeledellé, amelyből különösen az idősek profitálhatnak. Tehát ha az Ön idős kutyája tökéletesen tolerálja a Naturavetal® eledeleket, akkor idősebb korában is maradjon ennél az eledelnél. Egyszerűen csak csökkentse az eledel mennyiségét, amint megváltozik az aktivitási szintje, és már kevésbé aktív.

Melyik gabonamentes kutyaeledel a legjobb?

A jó gabonamentes kutyatáp jó minőségű alternatívákra, például kölesre vagy hajdinára támaszkodik. Nem használ olyan összetevők, mint a burgonya vagy a borsó, hogy ne terhelje pl. a hasnyálmirigyet. Ha azonban alacsony szénhidráttartalmú étrendet szeretne kutyájának adni, akkor olyan nedves eledelt válasszon, mint a Canis Plus® Komplett Menük. A préseléshez minden száraztápnak magasabb szénhidráttartalomra van szüksége, mint a nedves eledeleknek. A gabonamentes kutyaeledelekről itt tudhat meg többet.

Mikortól számít egy kutya idősnek?

Egy kutya nem minősül automatikusan idős kutyának csak azért, mert elért egy bizonyos életkort. Egyes kutyák idősebb korukban is nagyon aktívak, ezért olyan táplálékra van szükségük, amely elegendő tápanyagot és energiát biztosít számukra. Különösen, ha a kutya jól emésztette eddig az eledelét, helytelen lenne átállítani egy másik eledelre, amelyet esetleg nem tolerál majd olyan jól. 

Amint észreveszi, hogy kutyája kevésbé aktív, csökkentheti a Canis Plus® eledel mennyiségét, és a kutya igényeihez igazíthatja azt. Ha észreveszi, hogy kutyáján az öregedés első jelei mutatkoznak, például ízületeken vagy az emésztésen, természetes táplálékkiegészítőkkel célzottan támogathatja ezeket a területeket. A "Jobbulást  - Hogyan támogathatod kutyád gyógyulását" című útmutatónk részletes információkat nyújt erről a témáról.

Hogyan ismerhetem fel, ha a kutyám túl sovány?

Egy normális súlyú kutyánál felismerhetőek és tapinthatók a bordák, de nem látszanak ki teljesen. Természetesen itt is vannak fajtafüggő és egyéni különbségek. Ha bizonytalan, a legjobb, ha kikéri az állatorvosa véleményét. Ha idősebb kutyája a több táplálék elfogyasztása ellenére tovább fogy, forduljon állatorvoshoz, hogy kizárja a probléma szervi okait. "A kutyám rosszul van - mikor menjek állatorvoshoz?" című útmutatónkban többet megtudhat arról, hogy mikor kell állatorvoshoz fordulnia.

Néha a kutyának csak a testsúlyának megtartásához van szüksége energiadúsabb táplálékra, más esetekben a bélrendszer rehabilitációja segít neki abban, hogy összességében jobban meg tudja emészteni a táplálékot.

Milyen gyakran kell etetni a kutyákat?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kutyák napi két étkezéssel jól érzik magukat. Különösen az idősebb kutyák számára lehet előnyös, ha kora előrehaladtával két vagy több étkezésre állítja át őket, ha korábban csak napi egy étkezést kapott. Akkor is érdemes naponta több kis étkezést adni a kutyának, ha bizonyos betegségekben, például a hasnyálmirigy problémáktól szenved. Még több etetési tippet itt talál.

Ihatnak tejet a kutyák? A macskák ihatnak tejet?

Semmi rossz nincs abban, ha időnként tejet kínálunk kutyánknak vagy macskánknak. Csak a tehéntejből készült termékekkel kell óvatosnak lennie, mivel ezek néha intolerancia-reakciókat okoznak. A kecsketej különösen tápláló, könnyen emészthető alternatíva. A benne lévő zsírmolekulák kisebbek, ezért könnyebben emészthetőek. 

Különösen az idősebb, legyengült vagy lábadozófélben lévő állatoknak válhat hasznára, ha rendszeresen a kutyáknak szánt Canis Extra Kecsketejport vagy a cicáknak készült Felins Plus® kecsketejport keverünk a táplálékukba, vagy a kecsketejport langyos vízzel keverjük össze, és kis uzsonnaként etetjük.

Milyen tej való kutyáknak? Melyik tej jó a macskáknak?

A legjobb, ha kecsketejjel kínálja kutyáját vagy macskáját, mivel nagyon tápláló és könnyen emészthető. A tehéntej hosszabb zsírmolekulákat tartalmaz, ami megnehezíti az emésztését

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 4343-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Ezek a cikkek szintén érdekelhetik

Naturavetal® próbacsomag

Szívesen küldünk Önnek szárazeledel kóstolót és segítünk kiválasztani a megfelelő eledelfajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.