Naturavetal Logo

A kutya immunrendszerének természetes támogatása

Hozzáadom a kedvencekhez

Mindannyian hallottunk már az immunrendszerről, és tudjuk, hogy mennyire fontos az egészségünk megőrzése szempontjából. Az immunrendszer megvéd minket a betegségektől, ha erős; ha azonban gyenge, akkor fogékonyakká válunk a különböző betegségekre és fertőzésekre. Kutyáinknak is van immunrendszerük, és az immunrendszer feladata a kutyáknál természetesen ugyanaz, mint az embereknél. 

Ahhoz, hogy jobban megértsük az összefüggéseket és átfogó képet kapjunk az immunrendszerről, érdemes közelebbről is megvizsgálni a szervezetet fenyegető különböző veszélyeket, azok mechanizmusait és a szervezet védekező képességeit, hogy megértsük, hogyan alakulnak ki a fertőzések, hogyan lehet elkerülni őket, és hogyan lehet a kutya immunrendszerét természetes módon erősíteni, hogy támogassuk őt a fertőzések elleni védekezésben.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Kitekintés: Milyen kórokozók fenyegetik a kutya szervezetét?

A kórokozók olyan mikroszkópikus élőlények, amelyek betegségeket okozhatnak a szervezetben, és ezért károsak a kutya egészségére. Ezek közé tartoznak többek között:

  • Baktériumok
  • Vírusok
  • Endo- és ektoparaziták

Baktériumok

A baktériumok fontos szerepet játszanak a szervezetben, például a bélflóra kialakításában a bélben vagy a bőrflóra kialakításában a bőrön. Egyes baktériumok kórokozók. A baktériumok okozhatnak gennyes sebgyulladást, szervi gyulladást vagy akár vérmérgezést is.

Egyes baktériumok és gombák olyan anyagokat választanak ki, amelyek megakadályozzák más mikroorganizmusok (mikroszkopikusan kicsi organizmusok) szaporodását, és akár meg is ölhetik azokat. Innen erednek a mai antibiotikumok. Az antibiotikumokat úgy tervezték, hogy olyan struktúrákat vagy mechanizmusokat támadjanak meg, amelyek csak a baktériumok sejtjeiben fordulnak elő, az állati vagy emberi sejtekben nem. Az antibiotikumok azonban sajnos nem szelektálnak a különböző baktériumtípusokon belül – az antibiotikum minden olyan baktériumot elpusztít, amely túlságosan hasonlít a kárt okozó baktériumhoz

  • A Lyme-kórt a Borrelia törzshöz tartozó baktériumok okozzák
  • A gyomornyálkahártya gyulladását a Helicobacter nemzetséghez tartozó baktériumok okozhatják
  • A hasmenést vagy hányást okozhatják az Escherichia nemzetséghez tartozó baktériumok
Naturavetal®-Tipp: Ellenőrizze az antibiotikum hatékonyságát

A széles spektrumú vagy széles hatásspektrumú antibiotikum használata azért olyan veszélyes, mert úgy tervezték, hogy a baktériumok lehető legszélesebb spektrumát támadja meg. Ez sok esetben olyan baktériumokat is érinthet, amelyek nem károsítják a szervezetet, sőt, olyanokat is, amik fontosak a jóléthez. Ezért a nem életveszélyes betegségek esetében érdemes először antibiogramm vizsgálat segítségével meghatározni, hogy melyik antibiotikum lehet alkalmas a leginkább, hogy célzottan támadja meg a fertőzést okozó kórokozót.

Vírusok

A vírusok szaporodása a gazdasejtektől és azok anyagcseréjétől függ. Ezért nem rendelkeznek saját anyagcserével, de képesek más sejteken élősködve terjedni, hogy a megfelelő gazdasejtekben szaporodjanak.

Az antibiotikumokat nem lehet vírus ellen használni.

A vírusok elleni küzdelem egyetlen módja az, hogy vagy biztosítjuk, hogy a vírus ne tudjon bejutni a gazdasejtbe, a sejt anyagcseréjének olyan módon történő befolyásolásával, hogy az kedvezőtlen legyen a vírusszaporodás szempontjából, vagy megakadályozzuk, hogy a vírus a szaporodás után elhagyja a sejteket, hogy más sejteket fertőzzön meg.

  • A veszettséget a rabies vírus okozza
  • A parvo fertőzést a parvovírus okozza
  • A kutyák szopornyica betegségét is vírus okozza

Endo- és ektoparaziták

A paraziták olyan organizmusok, amelyek más organizmusok kárára élnek. Ezért az életükhöz szükséges erőforrásokat más szervezetektől szerzik be. Például a gazdaszervezet testnedvei gyakran szolgálnak táplálékul a parazita számára. Egyes paraziták más kórokozók hordozói lehetnek, és átadhatják azokat a gazdaszervezetüknek.

Vannak olyan paraziták, amelyek a gazdaszervezeten kívül élnek. Ezek közé tartoznak:

  • Kullancsok
  • Bolhák
  • Atkák
     

Vannak azonban olyan paraziták is, amelyek a gazdaszervezetben élnek. Ezek közé tartoznak:

  • Galandférgek
  • Szálférgek
  • Giardia
  • Coccidia

A kutya saját védelmi mechanizmusai

Az alábbiakban bemutatjuk azt a 3 védőgátat, amely megvédi a kutya szervezetét a különböző kórokozóktól. Ezek azok a védelmi mechanizmusok, amelyekkel a kutya születésétől fogva rendelkezik.

Első védőgát: A kutya bőre és nyálkahártyája, mint nem specifikus védekezés fertőzésekkel szemben

A bőr és a nyálkahártyák (pl. az emésztőrendszerben, a légutakban és a nemi szervekben) nemcsak a "kint" és a "bent" közötti határvonalként szolgálnak, hanem olyan gátat is képeznek, amely egészséges állapotban megnehezíti a baktériumok és vírusok bejutását a szervezetbe.

A bőr és a nyálkahártyák legkisebb sérülései is "belépési pontként" szolgálhatnak a kórokozók számára.

A szervezetet azonban nemcsak ez a védőgát védi, hiszen a bőr és a nyálkahártyák kémiai fegyverekkel is rendelkeznek a kórokozók ellen. A faggyúmirigyek például savas pH-értéket biztosítanak a bőrön, ami megnehezíti a kórokozók megtelepedését. Sokféle mikroorganizmus is él itt, amelyek ráadásul kiszorítják az idegen kórokozókat.

A természetes bőrflóra védőfunkciója az oka annak, hogy nem kell folyamatosan mosdatnunk a kutyát. Az ebbe az egészséges állapotban nagyon jól működő rendszerbe való rendszeres beavatkozás károsíthatja a bőrflórát, ekkor a kórokozók sokkal könnyebben tudnak behatolni a szervezetbe.

A nyálkahártya sejtjei nyálkás váladékot választanak ki, amely tisztítja a felületeket és csapdába ejti a baktériumokat. Az ételt például, beleértve a benne lévő baktériumokat is, nyállal nyeljük le. A gyomorba kerülve aztán a gyomorsav megtámadja a csírákat. Azonban nem csak a különböző váladékok pH-értéke hat csíracsökkentőként, hanem a baktériumölő fehérjék is megtámadják az idegen mikroorganizmusokat.

Második védőgát: Fehérvérsejtek, antimikrobiális fehérjék és gyulladásos válasz, mint nem specifikus védekezés fertőzések ellen

Ha a mikroorganizmusoknak sikerül legyőzniük az első gátat, és így bejutnak a szervezetbe, a szervezet következő védelmi mechanizmusa várja őket, folyamatosan keringve a szervezetben. A vérben lévő fehérvérsejtek egy része ugyanis képes felismerni és elpusztítani a kórokozókat (ún. fagocitáló vérsejtek). Ezek a sejtek például kémiai jelzések hatására elterelődnek, elhagyhatják a vért, és a fertőzött szövetekbe vándorolhatnak, ahol elpusztítják a kórokozókat.

Mindannyian jól ismerünk egy másik védekezési mechanizmust, amely szintén a fertőzésekre adott második reakció része - a gyulladásos reakció. A sérülések körül a vérellátás fokozódik, és az erek átjárhatóbbá válnak - ami bőrpírhoz, melegedéshez és duzzanathoz vezet. A gyulladásos reakciót is kémiai jelek indítják el – van amelyik magától a behatoló organizmustól származik, másokat, mint például a hisztamint, a szervezet sejtjei szabadítanak fel a szövetkárosodásra válaszul. A megnövekedett véráramlás azt is biztosítja, hogy több fagocitotikus sejt jusson el a sérült területre, és végezhesse ott a munkáját. A kemokinek több fagocitát vonzanak a régióba, és szintén fontos szerepet játszanak a további gyulladásos folyamatban.

Eddig helyi gyulladásos folyamatokról beszéltünk, amelyek egy területre korlátozódnak, de a szervezet reakciója egy fertőzésre sokkal kiterjedtebb is lehet. Nagyon rövid időn belül a szervezet leukocitaszáma a többszörösére emelkedhet, aminek következtében a testhőmérséklet megemelkedik. Emellett a kórokozók olyan toxinokat is felszabadíthatnak, amelyek lázat váltanak ki. A magas láz veszélyes, és pusztító következményekkel járhat a szervezetre nézve - a hőmérséklet enyhe emelkedése azonban hasznos az egyes mikroorganizmusok elleni védekezésben, valamint az anyagcsere és a leukociták működésének felgyorsításában.

Számos antimikrobiális fehérje létezik, amelyek vagy közvetlenül támadják a mikroorganizmusokat, vagy korlátozzák azok szaporodását. Ezek közé tartoznak az interferonok. Ezeket a vírusokkal fertőzött sejtek bocsátják ki, hogy más sejteket védekezésre késztessenek a vírus ellen, vagy harcoljanak ellene. Az interferonokat korai, nem specifikus immunválaszként választják ki a sejtek, mielőtt az immunrendszer specifikus antitesteket tudna képezni. Nem vírusspecifikusak, ezért nagyon hasznosak gyorsan előrehaladó fertőzések, például megfázás vagy influenza esetén.

Eddig a nem specifikus védekezési mechanizmusokról beszéltünk, amelyek nem egy specifikus kórokozó, például egy adott baktériumtörzs ellen irányulnak. Ezek születéstől fogva jelen vannak a szervezetben, és nem alkalmazkodóak.

Harmadik védőgát: Az immunrendszer - antitestek és limfociták, a kutya specifikus védekezése fertőzésekkel szemben

A szervezetben a limfociták két fő típusa kering, az úgynevezett B-sejtek és a T-sejtek. Ezek a vérben és a nyirokban áramlanak, és a lépben és a nyirokcsomókban, valamint más nyirokszövetekben koncentrálódnak. Képesek felismerni bizonyos idegen molekulákat és mikroorganizmusokat, és reagálni rájuk. A reakciójukat kiváltó anyagot antigénnek nevezzük. A limfocitáknak hatalmas tárháza van, amelyeket nagyon különböző antigének aktiválhatnak. Ebből a hatalmas készletből azonban csak a megfelelő sejtek aktiválódnak. Ez az aktiválás indítja el a sejtosztódásukat, ami által több ezer sejtből álló klónok jönnek létre, amelyek mind az adott antigén elpusztítására irányulnak. Az egyik módja annak, hogy egy antigén immunválaszt váltson ki, az, hogy aktivál egy B-sejtet, amely ezután speciális fehérjéket, azaz antitesteket (ún. immunglobulinokat) kezd termelni. A lehetséges antigének közé tartoznak a vírusok, gombák, baktériumok, protozoonok és parazita férgek, de a pollenek vagy rovarméreg is.

Az antigénnel való kezdeti érintkezéstől az antitestek maximális termelődéséig körülbelül 10-17 nap telik el - ezt a folyamatot nevezzük elsődleges immunválasznak. Ez idő alatt a szervezetben betegségtünetek jelentkezhetnek, amelyek megszűnnek, amint a szervezet kiürítette az antigént. Ha a szervezet hónapokkal később ismét találkozik az antigénnel, az antigénre adott reakció sokkal gyorsabban, 2-7 napon belül jelentkezik. Ezt nevezzük másodlagos immunválasznak. Az immunrendszer tehát képes felismerni az ismert antigéneket, és gyorsabban és hatékonyabban reagálni rájuk - ezt a képességet immunológiai memóriának nevezik.

A kutya immunrendszere és a bél

A kutyák testhosszának és bélhosszának aránya körülbelül 1:6,5, így egy nagytestű kutya hasában akár 6 méter (vagy még több) bél is lehet. Ráadásul a nyálkahártyák többszörös kibontása az emésztőrendszer felületének óriási növekedést eredményez. Amikor tehát azt mondják, hogy a bőr a legnagyobb terjedelmű szerv a testben, az valójában tévedés. Ha a beleket kiterítenénk és kihajtogatnánk, akkor azt is megilletné ez a cím. Az emésztőrendszerrel a szervezet tehát sokkal nagyobb sérülékeny felületet kínál a külvilágnak, mint a bőr. Nem csoda, hogy a szervezet védekező mechanizmusainak nagy része ezen a területen játszódik le. Minden egyes bélfodor közepén vérkapillárisok hálózata és egy központi nyirokér található - ez kapcsolódik a nyirokrendszerhez. A nyirokrendszer nyirokszervekre, például a tímuszra, a lépre és a nyirokcsomókra, valamint a nyirokérrendszerre oszlik, ami fontos szerepet játszik a szervezetben a folyadékok szállításában, de a szervezet védekező rendszerének is fontos része. A nyirokerek nemcsak a sejtközötti térből gyűjtik össze a vizet, hanem a folyadékot a nyirokcsomókon keresztül szűrik is. A már említett limfociták (a fehérvérsejtek egy része, pl. B-sejtek, T-sejtek) terjesztésére is szolgálnak. A bélnyálkahártya mentén tehát nagyszámú nyirokérrel találkozunk. Az egész vékonybélben találunk nyirokcsomókat és úgynevezett Peyer-plakkokat is. Ezek nagyszámú nyirokcsomó felhalmozódások, amelyek differenciálódó és szaporodó B-limfociták kolóniáiból állnak.

Minél lejjebb "nézünk" az emésztőrendszerben, annál kifejlettebb a bélflóra, amely rendkívül nagyszámú, itt megtelepedő baktériumtípusból áll. Tanulmányok szerint a vastagbélben élő baktériumok száma akár tízszeresen is meghaladhatja a gazdaszervezet összes testsejtjének számát - a bélbaktériumok a kutya ürülékének 25%-át teszik ki. Ez az endogén bélflóra egy másik fontos védelmi mechanizmust jelent a fertőzésekkel szemben, és nagyon fontos a szervezet tápanyagellátása szempontjából is. A tápanyagokért folytatott verseny és a más baktériumok növekedését gátló vagy akár elpusztító anyagcsere-termékek kiválasztása nagyon megnehezíti az idegen baktériumok megtelepedését. Ráadásul a nyálkahártya receptorai foglaltak, ezért nem foglalhatják el őket idegen csírák - az immunrendszert is folyamatosan a szervezet saját bélflórája edzi és tartja karban.

A kutyánk számára fontos: 
A táplálék teszi ki az emésztőrendszerét érintő külső behatások legnagyobb részét.

A kutyaeledelben lévő szintetikus adalékanyagok megterhelhetik az egészséges szervezetet

A mesterséges adalékanyagokat többek között arra használják, hogy meghosszabbítsák az eledel eltarthatósági idejét, stabilizálják a pH-értékét vagy az állagát, megváltoztassák a színét vagy akár ízletesebbé tegyék azt. Számos ilyen anyagot vizsgálnak akut toxicitásuk vagy rákkeltő hatásuk szempontjából - de az emésztőrendszerre, a bélnyálkahártyára vagy a bélsejtekre és a bélbaktériumokra gyakorolt hatásuk csak lassan kerül a figyelem középpontjába. De ha egy tartósítószer célja, hogy hosszú időn keresztül megakadályozza egy termék penészgombák vagy baktériumok általi romlását - vajon mit jelenthet ez a bélflóra számára? És ha egy emulgeálószer biztosítja, hogy két, tulajdonképpen nem keverhető anyag, például olaj és víz, könnyebben keveredjen egymással - mit jelent ez a bélfal számára, amelynek működése pontosan azon alapul, hogy bizonyos anyagokat áteresszen, másokat viszont nem? Sok esetben egy bizonyos eledelt naponta többször, több napon vagy hónapon, akár éveken keresztül etetnek – vajon mit jelent ez a szervezet számára, ha állandóan tartósítószerekkel, szintetikus vitaminokkal és egyéb szintetikus adalékanyagokkal találkozik, vagy olyan rosszabb minőségű melléktermékeket kap, mint a tollliszt, a karmok vagy héjjak?

A táplálkozás annyira hétköznapi téma, hogy könnyen elfelejtjük, milyen különlegesek azok a folyamatok, amelyek a táplálék elfogyasztása után játszódnak le, és hogy a szervezet mekkora munkát végez nap mint nap. A szervezet a tápláléktól függetlenül is naponta ki van téve különböző külső hatásoknak. Legyen szó baktériumokról vagy gyógyszermaradványokról az ivóvízben, kipufogógázokról a levegőben vagy egyszerűen csak a mindennapi stresszről - a szervezetnek teljes gőzzel kell dolgoznia nap mint nap.

Amivel kutyáinkat naponta etetjük, annak a szervezetüket tehermentesítenie kell, és hozzá kell járulnia a jólétükhöz. Nem szabad, hogy az eledel egy újabb tétel legyen azoknak a külső hatásoknak a hosszú listáján, amelyek megterhelik vagy akár károsítják őket.

A kutyák természetesen erős immunrendszerének alapja tehát egy olyan természetes kutyaeledel, amely nem tartalmaz olyan anyagokat, amelyek hatékonysága a szervezet és különösen az emésztőrendszer szempontjából megkérdőjelezhető - így kutyája egészséges és stabil emésztőrendszert és ezáltal erős immunrendszert építhet ki és tarthat fenn. A megfelelő tápanyagok létfontosságúak kutyája egészsége szempontjából. A valódi, eredeti összetevők és a bennük található vitaminok és ásványi anyagok a legjobb elérhetőséget biztosítják a szervezet számára. Ezek tették lehetővé fejlődését, erős védekező rendszerét és teljesítményét az elmúlt évezredek során - ezért a fajnak megfelelő kutyaeledel kizárólag természetes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, szintetikus adalékanyagok nélkül. 

Erősítse természetes módon kutyája immunrendszerét a Naturavetal® segítségével

Fokozott igény esetén a szervezetet különböző természetes tápanyagok célzott táplálásával is lehet támogatni, valamint segíteni és erősíteni ezekkel az immunrendszert. Hiszen az erős immunrendszer nyújtja a legjobb védelmet a baktériumok, gombák, vírusok és egyéb betegséget okozó organizmusok ellen. Mivel a vírus nem kezelhető antibiotikummal, különösen fontos az erős immunrendszer támogatása, amire a természet számos lehetőséget kínál:

  • Bélflóra - felépítése és erősítése
  • Anyagcsere - méregtelenítés és kiválasztás
  • Tápanyagok - optimalizálás a különleges igényekhez
  • Folyadékegyensúly - az alapvető biokémiai folyamatok elősegítése a szervezetben
  • Életmód - kiegyensúlyozott temperamentum, fajnak megfelelő tartási körülmények
  • Védelem és gondozás – a külső egészség támogatása a természet erejével

Felépítése és erősítése

A kutya bélflórájának erősítése

  • Canis Extra Petflora
    A stabil bélflóra támogatására és az erős immunrendszer elősegítésére (különösen ajánlott antibiotikumok vagy vegyi féreghajtás után).
  • Canis Extra Sárgarépa granulátum
    Gyors támogatás az étrenddel összefüggő lágy székletre és értékes tápanyagok a jó bélbaktériumok számára, kúraszerűen etetve. 
  • Canis Extra Bél-Cseppek
    Támogatja az emésztőrendszer tisztítását, például puffadás esetén vagy szemét elfogyasztása után.
  • Canis Extra Ásványláp
    A teljes gyomor-bélrendszeri működés és a nyálkahártyák regenerálódásának támogatására.
  • Canis Extra Bio-Kókuszolaj
    A laurinsav és a kaprinsav révén elősegítheti a kórokozók, például a gombák, vírusok és baktériumok elleni védekezést.
  • Canis Extra Tőkehalmájolaj
    Kiváló A-vitamin-, D-vitamin- és omega-3 zsírsavforrás, amelyek fontosak az erős csontrendszer, az egészséges immunrendszer, a stabil szív- és érrendszer, valamint az egészséges bőr és a fényes szőrzet szempontjából.
  • Canis Extra Bio-Kenderolaj
    A benne található linolsav támogatja a bőrt, valamint elősegíti a sejtfejlődést, az ízületeket és az immunrendszert.
  • Canis Extra Egyiptomi Bio Feketeköménymagolaj
    Támogatja az immunrendszert általános immungyengeség esetén, és a timokinon révén elősegítheti a védekezést a kórokozók, például a bélben lévő élesztőgombák és gombák, pl. Candida albicans vagy baktériumok ellen.

Méregtelenítés és kiválasztás

Támogassa a kutya anyagcseréjét

  • Canis Extra Chlorella
    Természetes módon támogatja a szervezet méregtelenítését, és képes megtisztítani a szöveteket. 
  • Canis Extra Spirulina
    Anyagcsere-támogató tápanyagokkal látja el a szervezetet, így pozitívan hozzájárulhat a sejtek tisztulásához és ásványi anyag ellátásához.
  • Canis Extra Aktív
    Aktiválja az anyagcserét, a méreganyagok gyorsabb eltávolítása és a regenerációs fázisok támogatása érdekében.

Optimalizálás speciális igények esetén

Természetes tápanyagok kutyáknak 

  • Canis Extra Erdei bogyók
    Értékes, színes bogyós gyümölcsök erőteljes keveréke, amelyek flavonoidokat, vitaminokat, antioxidánsokat, ásványi anyagokat és egyéb egészséges összetevőket biztosítanak az immunrendszer számára. 
  • Canis Extra Ezerzöld Bio Fűszernövények BARF-hoz
    A koncentrált bio gyógynövények igazi kis erőcsomagok, és értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és másodlagos növényi anyagokkal látják el a szervezetet.
  • Canis Extra 3-6-9 BARF olaj
    7 féle halfaj és kenderolaj gazdag keveréke, amely a különböző olajok előnyeit egyesíti egy termékben. A Canis Extra 3-6-9 BARF olaj a fontos omega-3, -6 és -9 zsírsavak mellett energiát is biztosít, ami különösen hasznos a sportos kutyák, a tenyészkutyák és a fogyásra hajlamos kutyák számára.
  • Canis Extra Krill olaj
    Az oxidatív stressz óriási terhet ró a szervezetre, és a sejtdegeneráció, valamint az öregedés jeleinek egyik fontos oka. A krillolaj értékes hozzájárulást nyújthat a szervezet egészségének megőrzéséhez és az öregedés ezzel összefüggő jeleinek megelőzéséhez.
  • Canis Extra Bio-Csipkebogyópor
    A magas C-vitamin-, karotinoid- és antioxidáns-tartalom segít a szabad gyökök elleni védelemben és a teljes immunrendszert is támogatja pozitív tulajdonságaival, valamint a vérképzés is serkenthető vele. 
  • Canis Extra Kecsketejpor
    Elősegíti az életerős bélműködést, erősíti az immunrendszert, erőt ad, növeli az ellenálló képességet.

Az alapvető biokémiai folyamatok elősegítése a szervezetben

A kutya folyadékháztartásának optimalizálása

Kiegyensúlyozottság és a megfelelő tartási feltételek

Kiegyensúlyozott életmód

  • Canis Plus® Rágnivalók
    A stresszes kutyák hajlamosak a viselkedési problémákra. A szeretetteljes és következetes tréninggel nagyban hozzájárulhat kutyája egészségének megőrzéséhez. A kutyáknak azonban lehetőséget kell adni arra is, hogy saját maguk is levezessék a stresszt - egy rágósnack, amelyet sokáig rágcsálhatnak, serkenti a rágási ösztönüket, és így szintén segíthet a stressz oldásában. A Canis Plus® Szarvasagancs, Lóínak, Marhafejbőr vagy a különböző szőrcsíkok különösen alkalmasak erre a célra.
  • Canis Extra Ideg-Erő
    Támogatja az idegrendszer normális működését. Elősegítheti a nyugalmat és az egyensúlyt, ami segíthet a kutyának könnyebben megbirkózni az olyan stresszes helyzetekkel, mint az állatorvoslátogatás, kiállítások vagy gazdaváltás. 

A természet ereje az egészség érdekében

Természetes tápanyagok a védelemért és ápolásért

  • Canis Extra Vermcurat®
    Támogathatja a béltisztulást, amelynek során a paraziták a széklettel kiürülhetnek, és így az etetés útján segíthet megelőzni a fokozott féregfertőzést.
  • Canis Extra Vermprevet®
    Stabilizálhatja az ellenálló bélkörnyezetet, és így segíthet az állatnak féregmentesnek maradni.

A felesleges adalékanyagok elkerülése elősegíti a kutya egészségét

Az egészséges és természetes táplálkozás előnyeit akkor használja ki igazán, ha csak akkor etet adalékanyagokat, antibiotikumokat, vegyi féreghajtást és hasonlókat, ha azok valóban szükségesek.

  • Vannak például olyan vakcinák, amelyek 3 évig nyújtanak védelmet, és mégis évente kell beoltani őket, ezért érdemes megkérdezni állatorvosát, hogy a vakcina mennyi ideig nyújt védelmet.
  • A féreghajtást rendszeresen alkalmazzák anélkül, hogy ellenőriznék, hogy a kutya egyáltalán férges-e. Mivel azonban a féreghajtás nem nyújt megelőző védelmet, Ön is adhat le ürülék-gyűjtőmintát, és megvárhatja a laboreredményeket, mielőtt vegyi módszerekhez nyúlna. A természet itt is különböző módokat kínál arra, hogy támogassa a szervezetet az élősködők elleni védekezésben.
  • Az antibiotikumokat profilaktikusan adják, gyakran akkor is, ha az állat képes lett volna magától leküzdeni a fertőzést, vagy széles spektrumú antibiotikumot alkalmaznak, hogy elkerüljék az antibiogramon keresztül történő vizsgálatot. Ez azonban olyan baktériumok rovására is mehet, amelyek valójában jót tesznek a szervezetnek, és támogatnák azt a kórokozó baktériumok elleni védekezésben.

Erősítse természetesen a kölyökkutya immunrendszerét

Minden kutya képes egészséges immunrendszert kiépíteni. A fiatal kutya bélrendszerében a születéskor alakul ki a bélflóra, a jó baktériumok sokaságával. Ha a szülés természetes, a kölyökkutya megkapja az első bélbaktériumokat a folyamat során. A császármetszéssel született kölyköknek sajnos erre nincs lehetőségük, ezért számukra az aktív bélrendszeri támogatás erősen ajánlott. 

A természetes baktériumok értékes alapot teremtenek, amit aztán az anyatej, a környezetben lévő baktériumok és az első táplálékfelvétel követ, amelyek a bélflórát és az immunrendszert is befolyásolják. Nagyon fontos, hogy ez a tanulási folyamat a lehető legzavartalanabbul történjen, és természetes táplálékkal etessük a kölyköt, hogy egészséges és stabil emésztőrendszert és ezáltal erős immunrendszert tudjon kifejleszteni és fenntartani. Ezért olyan fontos, hogy ezt az immunrendszer számára oly szükséges folyamatot ne hozzuk kapcsolatba olyan ellenséges anyagokkal, mint amilyenek például a szintetikus termékekben találhatóak, különösen akkor, ha erre nincs okunk.

Naturavetal®-Info

Béltisztítás az erős immunrendszerért

A béltisztítás erősítheti kutyája immunrendszerét és támogathatja egészségét. Ha szeretné megtudni, hogyan végezheti a béltisztítást, és ez milyen helyzetekben ajánlott, olvassa el "A jótékony bélregenerálás" című cikkünket.

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) a kutya immunrendszeréről

Hogyan építhetem a kutyám bélflóráját?

A probiotikus termékeket a bélflóra felépítésére használják. A Canis Extra Petflora a tejsavbaktériumokat tartalmazza, amelyek erősítik a gyenge bélflórát. Ha nem csak a bélflórát szeretné erősíteni, hanem a beleket is tisztítani, akkor a bélregenerálás segíthet. Erről a témáról többet megtudhat a "A jótékony bélregenerálás" című cikkünkben.

Hogyan ismerhetem fel, hogy a kutyámnak fáj a hasa vagy beteg?

A kutyák hasi fájdalma különböző módon jelentkezhet. A hasra gyakorolt nyomásra való érzékenység, a hajlított testtartás, de a hasi zajok is utalhatnak hasi fájdalomra. Még akkor is résen kell lennünk, ha a kutya normális, mindennapi viselkedése megváltozik, hiszen ennek általában oka van. Természetesen minden kutyának lehet egy-egy rossz napja, de ha azt vesszük észre, hogy kutyánk több egymást követő napon keresztül a megszokottól eltérő módon viselkedik, érdemes állatorvoshoz fordulni. Erről a témáról többet megtudhat "A kutyám rosszul van - mikor menjek állatorvoshoz?" című útmutatónkban.

Hogyan kezeljük a kutyák érzékeny gyomrát?

Attól függően, hogy a kutya érzékenysége hogyan és természetesen mikor jelentkezik, különböző módokon lehet segíteni neki ebben a helyzetben. Egyes kutyák gyomorproblémákkal reagálnak, ha stresszesek, más kutyáknál szervi gyengeségek okozzák a problémát. De vannak olyan kutyák is, amelyek az eledelük bizonyos összetevőire vagy az eledel összetételére összességében reagálnak. A megoldás felé vezető első lépés tehát mindig az, hogy leszűkítsük, honnan eredhet a probléma. Ebben szakértői csapatunk segíthet Önnek. Hétfőtől péntekig 08.00 és 16.00 óra között a 0670 883 43 43-as telefonszámon érhet el minket.

Mit tegyek, hogy megnyugtassam a kutyámat?

A kutyák nyugtalanságát különböző tényezők okozhatják. A kutya lehet szorongó vagy stresszes, például azért, mert egy helyzet miatt bizonytalannak érzi magát, vagy mert a múltban rossz tapasztalatokat szerzett. Az is előfordulhat, hogy a környéken tüzelő szuka kutyák vannak, ami nagyon felzaklathatja a kan kutyát. Egyes kutyák akkor is izgatottá válnak, ha fájdalmat éreznek. Ha tehát a kutya hirtelen, minden látható ok nélkül nagyon nyugtalan, nagyon fontos, hogy Ön mint kutyatulajdonos nyugodt maradjon, hogy ne nyugtalanítsa tovább a kutyát. Hívja fel az állatorvost vagy az állatklinikát, és magyarázza el a helyzetet. Ha vészhelyzetről van szó, akkor meg fogják kérni, hogy azonnal menjen be a rendelőbe.

Mivel etessük az érzékeny gyomrú kutyát?

Az érzékeny gyomrú kutyáknak sok esetben előnyös, ha nedves eledellel, például a Canis Plus® Komplett menükkel etetik őket. Az érzékenységnek azonban általában van oka, és ezt érdemes kideríteni, hogy a kutyát célzottabban tudjuk támogatni; például olyan természetes táplálékkiegészítőkkel, mint a Canis Extra Ásványláp. Többet megtudhat a "Jobbulást kívánunk - Hogyan támogathatja kutyája gyógyulását" című cikkünkben.

Ihatnak tejet a kutyák?

Ha kutyája legyengült vagy lábadozik, nagy hasznát veheti, ha megkínálja tejjel. Ügyeljünk azonban arra, hogy ez kecsketej legyen. Ez kisebb zsírmolekulákat tartalmaz, így könnyebben emészthető a kutya számára. Még ha kutyája allergiás is, célszerű kecsketejből készült termékeket kínálni neki, mivel kisebb a kockázata annak, hogy intoleránsan reagál ezekre. A Canis Extra Kecsketejpor könnyen összekeverhető egy kevés langyos vízzel, és kikeverhető kecsketejjé.

Milyen tej való kutyáknak?

A kutyák mindaddig ihatnak tejet, amíg az nem tartalmaz szintetikus adalékanyagokat, és csak akkor isszák, ha szükség van rá. Elvileg egyáltalán nem szükséges a kutyát továbbra is tejjel itatni, miután leválasztották az anyatejről. Ha azonban legyengült, pl. mert hosszabb ideig szenvedett parazitáktól, férgektől vagy giardiától, a gyógyulási fázisban van, vagy a napi táplálékában egy plusz energiaadagra van szüksége, akkor nyugodtan kiegészítheti a Canis Extra Kecsketejjel az eledelét.

A "Giardia fertőzés kutyáknál" című útmutatónkban többet megtudhat a kutyáknál előforduló giardiasisról, míg a "Természetes etetés kutyák és macskák féregfertőzése esetén" című útmutatónkban a kutyák és macskák féregfertőzésével kapcsolatos információkat talál.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 4343-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Ezek a cikkek szintén érdekelhetik

Naturavetal® próbacsomag

Szívesen küldünk Önnek szárazeledel kóstolót és segítünk kiválasztani a megfelelő eledelfajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.