Naturavetal Logo

Elzáródott bűzmirigy kutyáknál

Hozzáadom a kedvencekhez

Sok kutyatulajdonos csak akkor tanulja meg, hogy a kutyának bűzmirigyei vannak, amikor azok problémát okoznak. A bűzmirigyek nem látszanak első pillantásra a kutyán, ezért általában csak akkor értesülünk fontos funkciójukról, amikor a kutya a tipikus "szánkózásba" kezd, és a fenekével csúszkál a földön, legrosszabb esetben a lakásban. De mik is pontosan a kutyák bűzmirigyei, és mi a jelentőségük? Ebben az útmutató cikkben erről ovashat többet. 

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

A kutya bűzmirigyei: mik azok a bűzmirigyek?

A végbél tasakjai, más néven a bűzmirigyek, mirigygyűjtő terek. A végbélnyílás alatt helyezkednek el a bal, illetve a jobb oldalon, és köztes gyűjtőtartályként szolgálnak; kiválasztó csatornáik a végbélnyílás bőrzónájában találhatók. A nyílások falában mirigyek találhatók, amelyek váladékot választanak ki a bűzmirigyekbe. A váladékot a baktériumflóra lebontja, ami így kapja a számunkra rendkívül kellemetlen, és minden egyes kutya számára egyedi szagot. 

Amikor a külső végbél záróizma székelés közben összehúzódik, a mirigyek is kiürülnek. Ezután a tárolt váladék egy kis részét az ürülékkel együtt kiürítik, de ezek akkor is ürülhetnek, amikor a kutya például mélyen alszik és nagyon nyugodt, vagy amikor nagyon megijed és fél. A váladék minden egyes kutyára egyedien jellemző, az emberi ujjlenyomathoz hasonlóan. Hogy pontosan mit tanulnak a kutyák egy másik kutya végbélmirigyének váladékából, még nem világos, de valószínüleg sokmindent, ha figyelembe vesszük a kutyák szokásos üdvözlési rituáléját, aminek keretében találkozáskor és ismerkedéskor először az anális régiót szaglásszák meg. Így a saját terület megjelölésére és az azonos fajú kutyákkal való kommunikációra biztosan szolgál.

Gyulladt bűzmirigyek kutyáknál: Mi okozza a problémát?

Nem teljesen bizonyított, hogy a kutyáknál miért alakulhatnak ki bűzmirigy-problémák, de valószínűleg számos tényező is szerepet játszhat benne. Feltehetően a puha vagy kis mennyiségű széklet is hozzájárulhat a problémához, ha a végbélmirigyek nem tudnak rendszeresen ürülni a székletürítés során. Úgy tűnik azonban, hogy az emberek is hozzájárultak a problémához azzal, hogy igyekeznek minél kisebb, rövid farkú kutyákat tenyészteni, mivel különösen ezeknél a fajtáknál gyakran előfordulnak problémák a bűzmirigyekkel. Az eltömődött vagy gyulladt bűzmirigyek azonban más kutyafajtáknál is rendszeresen előfordulnak, és úgy tűnik, hogy egyes kutyák egyszerűen hajlamosabbak a bűzmirigy-problémák kialakulására, mint mások, a fajtától teljesen függetlenül.

Ezért nem teljesen világosak azok a pontos tényezők, amelyek meghatározzák, hogy egy kutyánál kialakulnak-e bűzmirigy-problémák vagy sem. Az azonban egyértelmű, hogy kezdetben a cserepesedés akkor következik be, amikor egy bűzmirigy kiválási csatornája elzáródik, például beszáradt váladék miatt. A végbélnyálkahártya váladéka a megfelelő baktériumflórával együtt ekkor már nem tud elfolyni, és felhalmozódik a végbélzsákban. A végbélzsák lassan megduzzad, a váladék besűrűsödik és gyulladás lép fel.

Bűzmirigyek elzáródása: Milyen tüneteket mutat a kutya

Kezdetben a kutya úgy próbálja meg uralni a helyzetet, hogy nyaldossa a területet, vagy elkezdi a fenekét nyomással dörzsölni a padlón (úgynevezett "szánkózás"). Ha a kutyának nem sikerül ilyen módon kiürítenie a bűzmirigyét, a végbélzsák egyre jobban megduzzad, és megtelik gennyes, gyakran véres váladékkal. Ebben a fázisban a kutya általános egészségi állapota is megváltozik, mivel a végbélmirigy tartós gyulladása és duzzanata nagyon fájdalmas és megterheli az egész szervezetet. Ha nincs kezelve, a legrosszabb esetben a váladék végül megtalálja a saját kivezető útját, ami egy úgynevezett végbélzsák fisztulát eredményez. A gennyes váladék ezután a bőrön lévő nyílt seben keresztül távozik, ami a kutya számára először megkönnyebbülést  hoz a nyomásra történő ürítés miatt, de sürgősen állatorvosi kezelést igényel, mivel nyílt, gennyes sebről van szó.

Ha kutyája a következő tüneteket mutatja, előfordulhat, hogy elzáródtak a végbélmirigyei:

  • "szánkózás" - a kutya visszatérő gyakorisággal csúsztatja a fenekét a padlón
  • Nyalogatás és vakarózás a végbélnyílásnál
  • A farok rágcsálása
  • Kellemetlen szag
  • Fájdalom vagy problémák a székletürítésnél

Naturavetal®-Info

Amikor a kutya "szánkózik" 

Ha a kutya ülve csúszkál a padlón, az annak a jele lehet, hogy eltömődött bűzmirigyekkel küzd. De azt is jelezheti, hogy a kutya parazitákkal fertőzött, például férgekkel. A kutyák férgességéről itt olvashat bővebben.

Mi a teendő, ha a bűzmirigyek elzáródtak?

Ha a bűzmirigyek elzáródtak, állatorvosnak vagy más szakképzett személynek kell kiürítenie őket. Ha már gyulladtak és gennyesek, akkor is szükség lehet öblítésre, és gyógyszeres kezelésre. Az állatorvos, valamint az állat-természetgyógyász is tud tanácsot adni a további kezeléshez, valamint a gyógyulást támogató megelőző intézkedésekkel kapcsolatban.

Naturavetal®-Info

A végbélmirigyek rendszeres ürítéséréről

Rendszeresen és megelőzésképpen nem szabad a kutya végbélmirigyeit kiüríteni, csak hogy megelőzzük a kiválasztó csatornák elzáródását és a mirigy-váladék felhalmozódását. Az anális zsákok mirigygyűjtő terek, és az a rendeltetésük, hogy bizonyos mennyiségű váladék itt fel tudjon halmozódni, amely aztán a székletürítéssel ismét csökken. Ebbe a természetes ciklusba csak akkor szabad beavatkozni, ha feltétlen szükséges.

Elzáródott bűzmirigyek kutyáknál: Mi segítheti elő a probléma kialakulását? 

Mint fentebb említettük, a kutyák eltömődött bűzmirigyeinek problémáját azis  okozhatja, hogy a kutya rendszeresen puha székletet ürít. Ennek viszont különböző okai lehetnek: összefüggésben lehet a táplálékkal, eledel-váltássaé vagy a túl nagy vagy túl kicsi eledelmennyiséggel, a kutya szenvedhet parazitáktól, kaphatott olyan gyógyszert, amely irritálja az emésztőrendszerét, vagy esetleg gyengült vagy rosszul kolonizált a bélflórája.

Bűzmirigy gyulladás kutyáknál - zárja ki a kedvezőtlen tényezőket

Mivel a puha székletürítésnek számos oka lehet, érdemes ellenőrizni, hogy miért alakult ki és mióta áll fenn a probléma. Változott valami ez idő alatt? Mennyi eledelt kap a kutya étkezésenként? (Kérjük, vegye figyelembe, hogy a Canis Plus® fajták kisebb etetési mennyiséget igényelnek, mint a hagyományos tápok - ezért az első hetekben mérje le a az eledelt, vagy használja a mérőpoharat). Vannak-e ismert betegségek, allergiák vagy intoleranciák, ami szerepet játszhat? Kapott-e mostanában féreghajtót, antibiotikumot vagy más gyógyszert kedvence?

Székletmintával ellenőrizni lehet, hogy parazitáktól fertőzött-e az állat. Ha azonban a paraziták kizárhatók, és a fent említett egyéb tényezők sem jöhetnek szóba, de a kutya még mindig folyamatosan puha székletet ürít, akkor lehet, hogy nem emészti elég jól a jelenlegi táplálékát, és meg kell fontolnia, hogy étrendjét természetes eledelekre, például a Canis Plus® ra cserélje.

Ha épp eledelváltáson van túl, természetesen ez is okozhat lágyabb székletet - de a probléma a váltás után néhány nappal általában magától rendeződik (értékes tippeket talál a tápváltáshoz itt).

Végezetül meg kell jegyezni, hogy a bűzmirigyek eltömődésére hajlamos kutyák számára néha még a legjobb táplálék sem elegendő a probléma tartós megoldására. Mint korábban említettük, vannak olyan kutyák, amelyeknek soha nincsenek problémáik ezen a területen, míg mások havonta szenvednek az eltömődött bűzmirigyektől. Ezért nemcsak az étrend megváltoztatása jelenthet megoldást, hanem olyan értékes táplálékkiegészítők is, amelyeket az étrendhez adva a székletet térfogatosabbá keményebb állagúvá lehet tenni.

Hogyan lesz a kutyának szilárdabb a széklete?

A terjedelmesebb, szilárdabb széklet elősegítése és ezáltal a bűzmirigyek ürülésének támogatása érdekében egy teáskanálnyi vagy evőkanálnyi Canis Plus® Vit/Min-Vielfalt pelyhet vagy Canis Extra sárgarépa granulátumot keverjen össze egy kevés meleg vízzel, majd az egészet nem megvárva, amíg megdagad, hanem közvetlenül a táplálékba keverje. A pelyhek, valamint a sárgarépa granulátum képesek megkötni a vizet a bélben, és így formálják a képződő székletet, értékes rostokat biztosítanak az egészséges bélflóra számára, és növelik a széklet térfogatát is.

A nyers, friss csont heti 2-3 alkalommal történő etetése szintén bevált, de csak akkor, ha a kutya már hozzászokott a csontok emésztéséhez. Csontokat csak felügyelet mellett szabad etetni, és soha nem szabad megfőzni. Ha kutyája nincs hozzászokva a csontos tápláláshoz, vagy nem jól emészti azt, használhatja helyette a Canis Plus® marhafej bőrét 12,5cm vagy 25cm hosszúságban, vagy a Canis Plus® marha-, ló-,kecske- vagy szarvasbőr csíkokat.

Ha a kutya puha, formátlan ürüléke az emésztőrendszer irritációjára vezethető vissza, vagy ha a kutya nehezen emészti meg a szárazeledelt, akkor célszerű egy ideig csak nedves eledelt etetni, például a Canis Plus® teljes értékű menüket, és a bélrendszert Canis Extra Ásványláppal és Canis Extra Petflora étrendkiegészítőkkel felépíteni. A kíméletes étrendhez hasonlóan ez is elősegítheti a szilárdabb székletürítést, a beleknek "kevesebb munkát kell végezniük", és könnyebben emésztik és ürítik ki az ételt. Ez aztán pozitív hatással van a széklet minőségére és állagára is.

Canis Plus® Vit/Min vegyes pelyhek 

Az élelmi rostok növelhetik az eledel térfogatát anélkül, hogy sok kalóriát biztosítanának. Biztosítják, hogy az étel tovább maradjon az emésztőrendszerben. Elősegíthetik a jóllakottság érzését és növelhetik a széklet mennyiségét, ami támogathatja a bűzmirigyek önálló ürülését.                    

Canis Extra Sárgarépa granulátum 

A Canis Extra Sárgarépa granulátum a emésztési okok miatt lágy székletürítés bevált gyógymódjaként etethető. A granulátumot egy kevés langyos vízzel összekeverjük, és minden étkezéskor közvetlenül az ételhez adjuk. Néhány nap múlva az adag lassan csökkenthető.            

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) a kutya bűzmirigyeivel kacsolatban

Hogyan tehetem szilárdabbá a kutya ürülékét?

A szilárd székletürítés támogatására egy teáskanál vagy evőkanál Canis Extra Vit/Min vegyes pelyhet vagy Canis Extra Sárgarépa granulátumot keverjen össze egy kevés vízzel, és adja közvetlenül a kutya eledeléhez. A pelyhek, valamint a sárgarépa-szemcsék képesek megkötni a nedvességet az emésztőrendszerben, és így elősegítik a szilárd székletürítést. Értékes élelmi rostot biztosítanak az egészséges bélflóra számára, és nagyobb székletmennyiséget is biztosítanak.

Meddig tart a kutyák bűzmirigy-gyulladása?

A kutyák bűzmirigyeinek enyhe gyulladása szakszerű kezelés esetén néhány napon belül megszűnhet. Ha azonban olyan súlyos gyulladásról van szó, amely a nyílás rendszeres átmosását és esetleg antibiotikum alkalmazását igényli, a kezelés kicsit hosszabb időt vehet igénybe. Minél hamarabb ismeri fel, hogy kutyájának problémái vannak ezen a területen, és minél hamarabb kezelteti azokat szakszerűen, azaz állatorvosnál, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyulladás elmarad, vagy rövid időn belül elmúlik. Kutyája szokatlanul viselkedik, és nem biztos benne, hogy állatorvoshoz kellene mennie? Erről a témáról többet megtudhat "A kutyám rosszul van - mikor fordulja állatorvoshoz?" című útmutatónkban.

Kutyája súlyos bűzmirigy-gyulladásból lábadozik, és szeretné tudni, hogyan támogathatja őt a gyógyulási fázisban? Akkor tekintse meg a "Gyógyulj meg hamar - Hogyan támogathatja kutyáját a gyógyulásban" című útmutatónkat.

Milyen gyakran kell üríteni a kutya bűzmirigyét?

Kutyája bűzmirigyeit csak akkor kell kiüríteni, ha azok problémát okoznak, például eltömődtek. Megelőzésképpen a nem ajánlott kiüríteni a bűzmirigyeket.

Mivel etessük kutyánkat eltömődött bűzmirigyek esetén?

A bűzmirigyek elzáródása annak is lehet az eredménye, hogy az etetési módszere nem passzol a kutyája igényeihez. Szeretne megfelelő etetési koncepciót találni kutyája számára? Akkor olvasson itt tovább: Melyik eledel illik a kutyámhoz?

Melyik kutyaeledel gazdag rostokban?

A rost egy emészthetetlen szénhidrát, amely nem használható fel táplálékként. A rostok kitöltik a beleket, elősegítik a bélmozgást, és alapvető táplálékot jelentenek a bélbaktériumok számára. Ezek főként növényi összetevőkben találhatók, és a legmagasabb a tartalmuk, ha az adott összetevőt iparilag módosították vagy a lehető legkevésbé dolgozták fel. A barna rizs rosttartalma például jelentősen magasabb, mint a fehér, fényezett rizsé. A kutyatápok vásárlásakor ezért ügyeljen arra, hogy csak kiváló minőségű alapanyagokat dolgozzanak fel a lehető legkíméletesebb gyártási módszerekkel, mert ez biztosítja, hogy az élelmi rostok, a természetes vitaminok és más értékes másodlagos növényi összetevők a lehető legjobban megmaradjanak. Szeretné tudni, hogy mire kell még figyelnie egy jó kutyatápban? Akkor nézze meg itt: A Naturavetal Food Guide: Mi számít a táplálkozásban

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 4343-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Ezek a cikkek szintén érdekelhetik

Naturavetal® próbacsomag

Szívesen küldünk Önnek szárazeledel kóstolót és segítünk kiválasztani a megfelelő eledelfajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.