Naturavetal Logo

A kutyák bélrehabilitációja: több életminőség a kutyának

Hozzáadom a kedvencekhez

A szervezetnek a bél a központja. Függetlenül attól, hogy kutyája nagy vagy kicsi, fiatal vagy idős - a bélrendszer az egészség központi szerve, és az első számú kiindulópont, amikor hasmenés vagy betegségek esetén a szervezetben a kórokozó tényezőket keressük. A nyiroksejtek nagy száma miatt a bél látja el az immunfunkciók nagy részét, a bélnyálkahártya elképzelhetetlenül sok baktériumból áll. A kutya bélflórája azonban csak egészséges egyensúlyban képes a kórokozók és paraziták ellen felvenni a harcot és csak így képes a táplálékból saját testanyagát felépíteni.

Kutyája anyagcsereproblémáktól, allergiától, autoimmun betegségektől, túlsavasodástól szenved? Vagy hajlamos a fertőzésekre? Ennek a bélrendszer mikroorganizmusainak egyensúlyhiánya lehet az oka. A gazdátlan állatoknál a hosszan tartó stressz, a bizonytalanság és az agresszió, a helytelen vagy nem megfelelő táplálkozás gyakran vezet a bélnyálkahártya károsodásához. De a rossz minőségű táplálékban lévő szintetikus anyagok bevitele, a vegyi féreghajtás vagy a gyógyszerek és az antibiotikumok szintén lehetséges kiváltói a kutya bélrendszerében fellépő egyensúlyzavarnak. Az egyensúly helyreállítása érdekében a bélrendszer jótékony regenerálása értékes támogatást jelent az állat számára, és javítja az életminőségét.

A természetes béltisztításnak egy egyébként egészséges kutya esetében is van értelme a következő faktorok miatt:

  • Oltások
  • Antibiotikumok
  • Kortizon
  • Bélflórát károsító gyógyszerek
  • Giardia fertőzés
  • Vegyi féreghajtás
  • Minden gyomor-bélrendszeri panasz
  • Császármetszéssel született kölykök 
Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Bélrehabilitáció allergiás kutyáknál

Amikor a bélflóra ereje gyengül, támogatásra van szüksége, hogy helyreállítsa az egyensúlyt a saját és az idegen mikrobák között. Ha az egyensúly hosszabb időn keresztül megbomlik, az allergiás bőrreakciókhoz és a kutya fűvel és pollenekkel szembeni túlérzékenységéhez vezethet - mivel az allergia a bélflóra zavarából ered. Minden allergia tovább gyengíti a bélrendszert, és ezáltal csökkenti a kutya életminőségét. A bélrendszer rehabilitációja ezért ilyenkor erősen ajánlott.

A faj igényeinek megfelelő, természetes étrend a kutya bélflórája egészséges egyensúlyának alapját képezi. Bizonyos esetekben a jó bélbaktériumokat is szükséges táplálni természetes kiegészítő formájában heteken, akár hónapokon keresztül. Erre alkalmas a Canis Extra Petflora, amely laktobacillusokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint az immunrendszer számára béta-glükánokkal támogatja a kutya bélrendszerének egyensúlyát.

Hogyan járul hozzá a tejsav az egészséges bélnyálkahártyához?

A laktobacilusokkal történő erjesztés során tisztán természetes tejsav keletkezik (pH 3,0). Ez javítja a tápanyagok és hatóanyagok biológiai hozzáférhetőségét, és támogatja a természetes gyomor-bélrendszeri működést. A cél: szabályozott emésztés, működő immunrendszer és serkentett anyagcsere. A tejsav javítja a sejtek szabályozását, a kutya bélflórájában lévő patogén baktériumok ellen hat, és a szervezet saját védekezőképességének aktiválásával megelőzi a fertőzéseket. A tejsavbaktériumok átmenetileg megtelepednek a bélben, és pozitív hatásukat a bélnyálkahártya felszínén bontakoztatják ki, így a kötőhelyeket a kórokozó mikroorganizmusok már nem tudják használni. A tejsavbaktériumok nem válnak a szervezet saját mikroflórájának részévé, hanem célzott, ismételt etetéssel újra és újra érvényesülni tudnak, ahelyett, hogy a szervezet saját baktériumtörzseinek sokaságában eltűnnének.

Béltisztítás kutyáknak az Ásványlápból származó friss energiával

A gazdag, természetes tőzeg, mint például a Canis Extra Ásványláp, bizonyítottan támogatja a gyomor-bél traktust. Pozitívan hozzájárul az irritált nyálkahártya megnyugtatásához, és számos egészséges ásványi anyagot is biztosít. Nem véletlenül nevezik a tőzeget fekete víznek vagy fekete aranynak is: tisztán természetes biológiai bomlási folyamat során, évezredek alatt jön létre, és több mint 350 különböző anyagból álló, valóságos életfontosságú tápanyagkoktél: növények, gyógynövények, magvak, levelek és egyéb szerves anyagok találhatók benne. Ez az egyedülálló összetételű tőzeg serkenti a kutya anyagcseréjét, támogatja a bélflórát, és így hozzájárul az elfogyasztott táplálék jobb hasznosulásához.

Egy lápkúra azonban csak annyira lehet gazdag, mint annak természetes forrása: az összetevők, a minőség és az állag mindig a helyszíntől, a helyi növényzettől és az uralkodó környezeti feltételektől függ. A mi gazdag Canis Extra Ásványlápunk a salzburgi Leopoldskronból származik (az SBG. Heilvorkommen- & Kurortgesetz 1997 szerint engedélyezett), és egész Európában az egyik legjobb minőségű lápnak számít.

Az emésztőrendszerre és az immunrendszerre gyakorolt kedvező hatása mellett a Canis Extra Ásványláp kiváló eredményeket mutat a tenyésztés, a termékenységi problémák, a vemhességi problémák és a táplálkozási hajlandóság hiánya esetén is, valamint fényes szőrzetet és egészséges bőrt biztosít. A tápanyagok sokfélesége segít az ásványianyag-háztartás fellendítésében, és a kutyák esetleges piszokevése is kezelhető vele (a kutyák piszokevése témában további információkat találhat a Kutyám ürüléket eszik - mit tegyek" című útmutató cikkünkben).

A Canis Extra Ásványláp minden fajta és korosztály számára alkalmas és a kutyák szívesen fogyasztják. Az Ásványláp a különböző diétás étrendek egészségfejlesztő támogatásaként is használható. Szakértői csapatunk szívesen segít az egyedi kérdésekben.

Naturavetal®-Tipp

Azoknak a kutyáknak, amelyek napközben kevés folyadékot fogyasztanak, hasznosnak bizonyult, ha egyszerűen 5-10 ml Canis Extra Ásványlápot keverünk az ivóvizükbe. Ez sok kutyát motivál az ivásra, és további értékes ásványi anyagokkal látja el őket. Még akkor is, ha a Canis Extra Ásványláp az étrend része is, 5-10 ml-t nyugodtan hozzá lehet adni a vízhez - ez nem változtatja meg az etetési javaslatot. Azok a kutyák, amelyek feltűnően sok piszkot vagy ürüléket esznek, szintén profitálnak a Canis Extra Ásványláp hosszabb etetéséből.

A természetes táplálék a sikeres béltisztítás alapja

Allergia, fertőzések, gyomor-bélrendszeri panaszok esetén, antibiotikumos kezelés és kémiai féreghajtás után, alultápláltság után és különösen fajnak megfelelő táplálékra vagy BARF-ra való átálláskor mindig alkalmazható a béltisztítás!

A bélrehabilitációnak azonban csak akkor van értelme, ha a kutya természetes, szintetikus adalékanyagok nélküli táplálékot kap, mivel a táplálékból, valamint a gyógyszerekből, féreghajtásból vagy antibiotikumokból származó szintetikus anyagok kedvezőtlenül hathatnak a "jó" bélbaktériumokra, és rosszabb esetben akár ki is szoríthatják azokat. 

A természetes és a fajnak megfelelő Canis Plus® kutyaeledelek mellett a sok friss levegő és mozgás, a lakás szellőztetése és a rendszeres pihenőidők teszik teljessé a sikeres béltisztítás programját minden kutya számára.

Hogyan kell béltisztítást végezni a kutyáknál?

A kutyák bélrehabilitációja nem egy fix, mindig ugyanolyan eljárást ír le, hanem olyan folyamatokat, amik a kutya egyéni igényeihez és szükségleteihez igazíthatók. Minden kutyának megvan a maga története. Állandó puffadás kölyökkutyáknál és felnőtt kutyáknál, visszatérő hasmenéssel járó gyomor-bélrendszeri panaszok, hosszan tartó antibiotikum- és vegyszeres féregtelenítés, vagy akár giardiafertőzés után (a kutyák giardia-fertőzéséről itt olvashat bővebben) szükségessé teheti a béltisztítást. A következőkben szeretnénk bemutatni, hogyan nézhet ki egy átfogó béltisztítás kutyák számára. Ha azonban szeretné, hogy ezt kutyája számára személyre szabottan állítsuk össze, kérjük, vegye fel a kapcsolatot szakértői csapatunkkal egy telefonos konzultáció céljából.

Hogyan lehet tisztítani a beleket, mi tesz jót a kutyák bélflórájának?

Mielőtt béltisztításba kezdene és felépítené a bélflórát, mindig ellenőriztesse a kutya székletét - vannak-e férgek, giardia vagy más paraziták, amelyek hatással vannak az emésztőrendszerre? Próbálja meg először ezeket a problémákat ellenőrizni, mielőtt elkezdené a bélflóra építő támogatását. (A kutyák féregfertőzöttségéről itt talál további információkat).

Az is nagyon fontos, hogy előzetesen mérlegelje, hogy szükséges-e változtatni az étrenden. Ha a kutya allergiás vagy nagyon érzékeny gyomrú, és nem tolerálja vagy nem hasznosítja jól a korábbi táplálékát, akkor érdemes a bélrehabilitáció megkezdése előtt átállítani az étrendjét egy olyan természetes táplálékra, mint a Canis Plus® , hogy a régi táplálék ne irritálja tovább a szervezetét, és ezáltal ne zavarja meg a bélrehabilitációs folyamatot. Ezenkívül a béltisztítás segíthet a kutyának abban, hogy jobban tolerálja a táplálékváltást.

Naturavetal®-Info

A tartósítószerek befolyásolhatják a bélflórát 

Még ha kutyája nem is allergiás és nem érzékeny a gyomra, a bélrehabilitációs program megkezdése előtt érdemes áttérnie egy olyan természetes táplálékra, mint a Canis Plus® . Sok hagyományos kutyatáp tartósítószereket, valamint szintetikus vitaminokat tartalmaz, amelyek megterhelhetik az anyagcserét. Hogy ezek milyen mértékben befolyásolhatják az emésztőrendszert, a bélnyálkahártyát vagy a bélsejteket és a bélbaktériumokat, még nem tisztázott. Az viszont világos, hogy a tartósítószereket azért adják az ételekhez, hogy hosszú időn keresztül megakadályozzák a penészgombák vagy baktériumok általi megromlást – de vajon mit jelenthet ez a bélflórára nézve?

Holisztikus szempontból kevés értelme van a bélrendszer átfogó és nagy időigényű rehabilitációjának, ha a napi etetés során ismételten olyan anyagokkal szembesül a szervezet, mint a tartósítószerek vagy a mesterséges vitaminok, amelyek megzavarhatják fejlődését.

Hogyan kezdjem el a kutyák bélrehabilitációját?

Kutyája béltisztító programjának kezdetén ösztönözze kutyája béltisztulását, és ezzel támogassa a szervezet saját méregtelenítési folyamatát. Ezzel egyidejűleg kezdje el a bélflóra támogató építését.

  • Canis Extra Chlorella – természetes módon támogatja a szervezet méregtelenítését 
  • Canis Extra Ásványláp - támogatja az egészséges gyomor-bélrendszeri működést, elősegíti a nyálkahártya regenerálódását és számos fontos ásványi anyagot biztosít.

Mennyi ideig tart a méregtelenítés a kutyáknál?

A Canis Extra Chlorellát és a Canis Extra Ásványlápot 2-3 héten keresztül naponta, külön-külön étkezéseknél etesse. Ez segíti a szervezet méregtelenítését, miközben az emésztőrendszer nyálkahártyáját támogatja a regenerációban.

Naturavetal®-Info

Béltisztítás speciális igényekre, például puffadás esetén

Ha kutyája ismeretlen okokból állandóan puffad, nem hasznosítja optimálisan a táplálékát, vagy gyakran eszik fel szemetet a szabadban, a Canis Extra Bél-Cseppek elősegítheti a gyors béltisztulást, és a béltisztítás beindítására is használható kutyája számára.

A Canis Extra Bél-Cseppek almaecetet tartalmaz. A Canis Extra Bél-Cseppek ezért nem javasolt az emésztőrendszer nyálkahártyájának irritációjával járó betegségek esetén. Ha tehát kutyájának nagyon érzékeny a gyomra vagy gyulladás van az emésztőrendszerében, akkor a bélrehabilitációs programot a legjobb, ha csak ásványláppal és chlorellával kezdi a fent leírtak szerint. Ha kutyája gyomra stabil, de a fent említett problémákat még mindig gondot okoznak, akkor a Bél-Cseppeket10 napig Chlorellával és Ásványláppal kombinálhatja a bélrehabilitációs program kezdetén, az etetési ajánlásoknak megfelelően. A 10 nap elteltével hagyja el a Bél-Cseppeket, és folytassa a Chlorella és Ásványláp kiegészítését a fent leírtak szerint.

Hogyan építheted vissza kutyád bélflóráját?

A Canis Extra Chlorella és a Canis Extra Ásványláp 2-3 hetes etetése után hagyja el a Chlorellát, és kezdje el a Canis Extra Petflora kiegészítését az etetési javaslatnak megfelelően. A Canis Extra Petflora etethető egy adagban vagy két adagra osztva. Ha felosztva kívánja etetni, akkor a Canis Extra Ásványlápot és a Canis Extra Petflora javasolt mennyiségének felét etesse egy étkezésben, a Canis Extra Petflora másik felét pedig a második étkezésben. Etesse a Canis Extra Petflorát és a Canis Extra Ásványlápot legalább 6-8 hétig így kombinálva.

Naturavetal®-Tipp: érzékeny kutyák bélflórájának építő támogatása

Érzékeny kutyák esetében ajánlatos a Petflorát lassan bevezetni, és az etetési ajánlást 2 étkezésre osztani. Nem jelent problémát, ha az Ásványlápot és a Petflorát ezután együtt, egy étkezésben eteti. 2-3 napos ritmusban növelje a Petflora mennyiségét kis testű kutyák (5 kg testsúlyig) esetében 1 ml-rel, közepes testsúlyú kutyák (5-25 kg testsúlyig) esetében 2-3 ml-rel, nagytestű kutyák (25 kg testsúlytól) esetében 5 ml-rel.

Egy 3,5 kg testtömegű kistestű kutya esetében ez például azt jelenti, hogy:

  • Az első 2-3 napban 1 ml-t etessünk
  • A 4-6. naptól 2ml
  • A 7-9. naptól 3 ml 
  • A 10-12. naptól 4ml
  • A 13. naptól kezdve 5,25 ml-t etet (ezt a mennyiséget utána addig tartja, amíg a bélrehabilitáció végén újra el nem kezdi a Petflora fokozatos kivezetését).


Ha időközben azt veszi észre, hogy kutyája gond nélkül emészti a Petflorát, akkor gyorsabban is növelheti a mennyiséget - itt minden kutya másképp reagál, érzékenységi szintjétől függően.

Mennyi ideig tart a béltisztítás kutyáknál?

A kutyák átfogó bélrehabilitációja időbe telhet. A bélflórának időre van szüksége, hogy regenerálódjon a súlyos irritációk után. Csak akkor kezdődik meg a tényleges építő támogatás, amikor már helyreállt az egészséges egyensúly, ami segít a bélflóra további alakításában és az egyensúly hosszú távú fenntartásában. Ezért erre legalább 2 hónapot érdemes tervezni.

Ha kedvencének hónapokon át tartó folyamatos antibiotikum-kezeléssel, többszöri giardia-kezelés után vagy hosszan tartó gyomor-bélrendszeri fertőzések után problémái voltak, tanácsos a Canis Extra Petflora és a Canis Extra Ásványláp 3 hónapig tartó kiegészítése.

Hogyan fejezzem be a kutyám béltisztítását?

Miután a Canis Extra Ásványláp és a Canis Extra Petflora kiegészítőket legalább 6-8 hétig, vagy súlyosabb problémák esetén akár 3 hónapig etette, és kutyája jobban érzi magát, abbahagyhatja a Canis Extra Ásványláp kiegészítését, és elkezdheti a Canis Extra Petflora kivezetését. Ehhez 3 naponta 25%-kal csökkentse a Petflora aktuális mennyiségét. 

Például, ha a kutyája 25 kg, és ténylegesen 37,5 ml Petflorát etet vele, akkor 3 napig kb. 28 ml-t adjon neki, a következő 3 napban kb. 19 ml-t, majd 10 ml-t, amíg 10 nap után teljesen le nem állítja a Petflora adagolását. Így a bélflóra hozzászokhat ahhoz, hogy már nem kap külső támogatást a belső egyensúlyához, és megtanulja újra szabályozni önmagát.

Naturavetal®-Tipp: Érzékeny emésztés - hogyan erősíthetem hosszú távon a kutyám bélrendszerét?

Ha azt veszi észre, hogy kutyája nagy hasznát vette a Canis Extra Petflora kiegészítésének, például mert a bélrehabilitáció befejezése után a széklete ismét puhább lett, vagy más rendellenességet észlel, akkor a Petflorát a 6-8 hétnél, illetve a súlyosabb eseteknél meghatározott 3 hónapnál hosszabb ideig is kiegészítheti. Lehetőség van például arra, hogy a Canis Extra Petflorát heti 2-3 alkalommal, az etetési javaslatnak vagy a jól tolerált mennyiségnek megfelelően, úgymond állandó jelleggel "egy fenntartó mennyiséget" etessünk. Ha kérdései vannak ezzel kapcsolatban, forduljon szakértői csapatunkhoz.

A kutyák sikeres béltisztításához fontos, hogy a szervezet a regenerálódásra tudjon koncentrálni. Ezért azt is érdemes mindenképp előre tisztázni, hogy kutyája szenved-e parazitáktól, és szükség esetén kezelni azokat. Kerülni kell a túlzott rágást, az eledelváltoztatást vagy egyéb olyan snackeket, amelyekhez kutyája nem szokott hozzá. Ide tartoznak az új, korábban ismeretlen összetevők, valamint a kutya által korábban nem ismert fehérjeforrásokból készült rágókák.

Hogyan támogathatom még kutyám béltisztító programját?

A béltisztítást követően hasznosnak bizonyult a Canis Extra Vermprevet® kiegészítése, hogy a megtisztított bélben olyan környezetet alakítson ki, amely megnehezíti a férgek megtelepedését a táplálkozás útján. A Canis Extra Vermprevet® különösen jól tudja kifejteni pozitív tulajdonságait a megtisztított és megerősített bélben. Mivel évente 4 alkalommal, 14 napon keresztül, minden második napon kell etetni, és a béltisztítás kb. 3 hónapot vett igénybe, amely alatt nem javasolt kiegészíteni a Vermprevet®-et, hogy az emésztőrendszer teljes mértékben a regenerálódására tudjon koncentrálni, ilyenkor van itt a tökéletes alkalom a Canis Extra Vermprevet® rendszeres etetésének megkezdésére.

Naturavetal®-Tipp: Tökéletes időzítés a tápanyag kiegészítésre

Az átfogó bélrehabilitáció után, az előzetes tisztítással, a nyálkahártyák regenerálódásának elősegítésével és a bélflóra felépítésével az emésztőrendszer általában jobban képes ellátni a tápanyaghasznosítás feladatát, mint a bélrehabilitáció előtt. Ezért a tápanyagellátás fokozására szolgáló étrendkiegészítők ilyenkor különösen hatékonyak. Ezek közé tartozik a Canis Extra Aktiv, a Canis Extra Spirulina, a Canis Extra Erdei bogyók vagy a Canis Extra Ezerzöld bio gyógynövények BARF-hoz. Ha tehát kutyájának korábban már volt tápanyaghiányos problémája a múltban, vagy ha még mindig vannak ilyen kiegészítők otthon, és amúgy is szeretné ezeket felhasználni, akkor most van itt a tökéletes alkalom, hogy elkezdje etetni őket.

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) a kutyák bélrehabilitációjáról

Milyen bélbetegségek vannak a kutyáknál?

A kutya belei különböző szakaszokból állnak, amelyek mindegyikében különböző betegségek alakulhatnak ki. Különböző paraziták, például férgek vagy giardia okozhatnak betegségeket, gyakori a hasmenés és a puffadás, valamint a bélgyulladások, például az IBD (gyulladásos bélbetegség). Ha kutyájának egy betegség után gyógyulnia kell, az Ön különleges támogatására van szüksége. Erről többet megtudhat a "Jobbulást kívánunk - Hogyan segíthetsz kutyádnak a felépülésben" című útmutatónkban.

Hogyan működik a bélrehabilitáció a kutyáknál?

Az útmutatóban leírtak szerint különböző étrendkiegészítőket használhat a belek tisztítására és a szervezet általános méregtelenítési folyamatának támogatására. Ezt követően probiotikummal építheti fel a bélrendszert.

Bélápolási termékeinket itt találja.

Mit etessünk, ha a kutya allergiás?

Ha a kutya allergiás, akkor egy kizáró étrend segítségével ki kell derítenie, hogy mire allergiás, hogy a jövőben az etetés során elkerülhesse ezt az összetevőt. Támogathatja az immunrendszert és a beleket is, mivel gyakran ez az allergiát kiváltó ok. Erről a témáról többet megtudhat "A kutyám allergiás - most mi lesz?" című útmutatónkban.

Mit tegyünk, ha kutyánknak fáj a hasa?

Ha a kutyának hasi fájdalmai vannak, menjen állatorvoshoz. Ott megvizsgálják a kutyát, és kiderítik, miért van hasi fájdalma. Erről többet megtudhat "A kutyám rosszul érzi magát - mikor menjek állatorvoshoz?" című útmutatónkban.

Előfordul-e gyomorégés és savtúltengés kutyáknál?

Igen, a kutyák is szenvedhetnek gyomorégéstől és savtúltengéstől. Az okok nagyon különbözőek lehetnek. Például, ha egy kutya különösen érzékeny a stresszre, ez is oka lehet az acidózisnak. De ugyanúgy lehet, hogy az eledel összetevőire vagy az eledel összetételére összességében reagál. A szervi gyengeségek vagy a mozgásszervi problémák szintén kiváltó okai lehetnek az állandó gyomorégésnek és savasodásnak. Néha a kutyáknál akkor is kialakul ez a probléma, ha az anyagcseréjüket túlterheli a kémiai anyagok feleslege, ha azt napi szinten eszi, pl. szintetikus adalékanyagok formájában. Erről a témáról többet megtudhat a "Csak természetesen - Milyen szintetikus anyagok kerülhetők el a mindennapokban?" című útmutatónkban.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 4343-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Ezek a cikkek szintén érdekelhetik

Naturavetal® próbacsomag

Szívesen küldünk Önnek szárazeledel kóstolót és segítünk kiválasztani a megfelelő eledelfajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.