Naturavetal Logo

Tenyésztő-Rovat: kölyökkutyák nevelése Naturavetallal – természetesen jól, a kezdetektől fogva

Hozzáadom a kedvencekhez

Egészségtudatos tenyésztőként Ön tudja a legjobban, hogy a megfelelő táplálkozás milyen óriási különbslget jelenthet a kicsiknek és az új családaiknak. Még akkor is, ha a kölykök csak viszonylag rövid ideig maradnak Önnél, a tudatos tenyésztő ez idő alatt fekteti le azokat a fontos alapokat, ami a kölykök további fejlődéséhez elengedhetetlen.

Életük első heteiben megkezdődik a kölykök szocializálódása. A hangsúly azonban nem csak a szellemi fejlődésen van, mivel az egészséges testi fejlődés is meghatározó. A kölykök ezen érzékeny fejlődési szakaszában a tenyésztő a kiegyensúlyozott, fajnak megfelelő táplálással biztosíthatja az egészséges szervfejlődést, az izmok és ízületek kialakulását, a megfelelő csontnövekedést és a hormonok harmonikus kölcsönhatását. A legértékesebb dolog, amit a kölyökkutyáknak adhat életútjuk során: a természetes, fajnak megfelelő táplálék a holisztikus jólét érdekében.

Minden kezdet nehéz - és néhány kölyökkutya számára még nehezebb. Némelyek elveszítik anyjukat a szülés közbeni szövődmények miatt, esetleg az anyaállat erősen legyengült, vagy túl kevés a teje. Ilyenkor szükségük van egy szerető emberre, aki gondoskodik róluk, eteti őket, valamint egy különleges, jó esetben természetes táplálkozási koncepcióra, hogy egészségesen és megfelelően fejlődhessenek. És még ha a kicsik szerencsésebbek is voltak, és az anyaállat mellettük van, idővel le kell őket választani, és lassan meg kell ismertetni az "igazi étellel".

Ebben az útmutatóban többet olvashat a kölykök szilárd táplálékra való fokozatos bevezetéséről és átállásáról.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Kölyökkutya nevelése: Természetes és fajnak megfelelő táplálás

Kölyökkutya nevelési koncepciónk a hidegen sajtolt eledeleken -Canis Plus® Csirke kölyök- és fiatal kutyáknak (kis pelletes változatban is kapható) vagy Canis Plus® Lazac kölyök- és fiatal kutyáknak-, a gabonamentes Canis Plus® Kölyök menükön és a Canis Plus® Bárány kölessel és kecsketejjel komplett menü roládon alapul. Canis Plus® Hústálak, vagy húsroládok - megfelelő BARF kiegészítőkkel és Canis Extra Kecsketejporral- kombinálva  remek lehetőség a kölykök táplálására.

Ha a kölykök felneveléséhez tej szükséges, ideális kiegészitő a Canis Extra Kecsketejporunk, amelyet vízzel elkeverve, vagy kecsketejbe keverve kínálhat fel a kicsiknek. Ha a kölykök egy kicsit idősebbek, a kecsketejport langyos vízzel kikeverve hozzáadhatjuk bármelyik Canis Plus® Kölyök-menühöz, vagy a Canis Plus® Bárányos kecsketejes roládhoz. Következő lépcsőként például turmixgépben összetört hidegen sajtolt kölyök szárazeledelhez keverve, kását készítve kínálhatjuk növendékeinknek. Így fokozatosan új és jellegzetes táplálék összetevőket kínálhatunk nekik. Egyszerű koncepció, amely lehetőséget ad egyedi keverékek készítésére, amelyek a kicsik igényeihez igazodnak - fajnak megfelelő és természetes módon.

A kölykök életszakaszaitól függően szeretnénk bemutatni koncepciónkat, amely megfelelő támogatást nyújtanak a kiskutyáknak az önálló élethez vezető úton.

Akár 3-4. Élethét: Langyos víz Canis Extra kecsketejporral

Ha az anya elég tejet ad, akkor az elején nem szükséges pótolni.

Kezdetben rendszeres, rövid időközönként etetjük a kölyköket, ezek az időintervallumok később változhatnak. Az anya kezdetben jellemzően óránként legfeljebb 3-szor szoptatja a kölyköket, így világossá válik, hogy követnie kell ezeket az időközöket. Ezután fokozatosan meghosszabbíthatja az etetések közötti időszakokat, az első hetekben átlagosan 2 óránkénti táplálás megfelelő lehet. A kiskutyák által elfogyasztott mennyiség is nagyon változó lehet, egyrészt a fajtától, másrészt a kölyökkutya fejlettségi fokától függően. Az almon belül is nagyon eltérőek lehetnek az egyéni igények.

Canis Extra Kecsketejpor

Ha gyenge az anyaállat, például mert túl kevés az anyateje, akkor a szukát táplálással is támogathatod. Ehhez keverje össze a Canis Extra Kecsketejport langyos vízzel, és igény szerint naponta többször kínálja meg a kecsketejjel.            

Naturavetal®-Info

A kecsketejpor elkészítése

A készre kevert kecsketejnek testhőmérsékletűnek, azaz kb. 38°C-osnak kell lennie. Alapszabály, hogy a kölyökkutyáknak körülbelül 16 ml tejet kell kapniuk minden 100 gramm testtömeghez. Ha nagyobb mennyiségben szeretne teljes kecsketejporunkat összekeverni, akkor a kívánt mennyiségű tejport kevés langyos vízzel elkeverjük és rövid ideig állni hagyjuk. Ezután folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a maradék langyos vizet, amíg tej állagú lesz. Ha a kiskutya etetés után nyugodt, a mennyiség megfelelőnek tűnik. Ha azonban rövid időn belül nyafogni kezd, ellenőrizni kell az adagot. Minden etetés után meleg, nedves ruhával masszírozni kell a kölykök hasát és végbélnyílását, ha az anyakutya nem tudja ellátni ezt a feladatot. A kölyökkutyáknak naponta legalább egyszer üríteniük kell, és naponta többször kell vizelniük.

3/4 – 6. élethét: Lassan hozzászokik a szilárd táplálékhoz

3. élethéttől kezdheti el keverni a Canis Plus® Kölyök nedves eledeleket és a változatosság kedvéért a Canis Plus® Bárány kölessel és teljes kecsketejjel roládunkatvalamint Canis Extra Kecsketejport. A tejport vízzel, majd a nedves táplálékkal összekeverve joghurtra vagy túróra emlékeztető állagú pasztát kapunk.

Attól függően adagoljuk a kecsketejet, hogy a kölykök mennyi tejet kapnak még az anyjuktól, mert túl sok zsír bevitele hasmenéshez vezethet. Ebben az esetben a keverékhez kecsketej helyett vizet is használhatunk. Rövid idő elteltével, általában az 5. héttől, a Canis Plus® Kölyök- és fiatal kutyaeledelt turmixgépben vagy mozsárban összetörheti és langyos vízzel vagy teljes kecsketejjel összekeverheti.

A kicsiket átlagosan 4 óránként etetik. Az időtartam az életkor előrehaladtával meghosszabbítható. A kecsketejes zabkása és a többi komponens keverési aránya is változtatható az életkor előrehaladtával. A kását az első időben joghurt állagúra javasolt keverni, később már kis ételdarabokat is tartalmazhat.

Lehetőség szerint a nedves- és a szárazeledelt ne egy időben kínáljuk fel, igyekezzünk mindkét állagú eledelt elfogadtatni a kölyökkel, ez megkönnyíti a későbbiekben a tiszta száraz vagy nedves ételre való átállást.

Canis Plus® Kölyök eledel fiatal kutyáknak

Tenyésztőként Ön lefekteti a kölykök további fejlődéséhez elengedhetetlen alapot. Tudod: az etetés sokkal több, mint a jóllakás. Legyen szó takarmány-kiegészítőkről BARF kölyökkutyáknak, kész kölyök menüről vagy hidegen sajtolt száraztápról kölyökkutyáknak és fiatal kutyáknak - nálunk mindent megtalál, amire a fajnak megfelelő kölyökkutyaetetéshez szüksége lehet.     

6. élethét: Szárazeledelt egyénileg is kínáljon

A Canis Plus® Kölyök- és fiatal kutyáknak eledeleket minden egyes kölyökkutyának a 6. élethét végén javasolt felkínálni, így a kiskutyánknak lesz elegendő ideje megszokni a szilárd táplálékot, mielőtt az új gazdihoz kerül. Természetesen, ha az etetésnek gyorsabban kell mennie, akkor is készen áll valami megfelelő: a Canis Plus® Kölyökkutya menüink kiváló minőségű teljes értékű eledelek, és mindent megadnak a kölyköknek, amelyek a stabil növekedéshez szükségesek. A változatosság érdekében a Canis Plus® Bárány kölessel és kecsketejjel roládunkat is etetheti, hogy a kölykök fokozatosan hozzászokjanak a szilárd táplálékhoz.

A 8. élethéttől: váltson szilárd táplálékra

A 8. élethéttől a kutyus teljesen átállítható szárazeledelre, nedvestápra vagy BARF-ra.

 Lehetséges alternatívák:

Canis Plus® Kölyök- és fiatal kutyáknak szárazeledelek

Canis Plus® Kölyök-menük,

Canis Plus® Bárány kölessel és kecsketejjel rolád

Nyers hús (lehetőleg darált), Canis Plus® Hústál vagy húsroládok megfelelő mennyiségű és minőségű zöldséggel/gyümölccsel vagy a levegőn szárított Canis Extra Top-Fit-Mix vagy Canis Extra Vit/Min pelyhekkel, valamint növényi zsírforrással, (Canis Extra Bio-Kókuszolaj) és kalciummal kiegészítve.(Canis Extra Bio Tojáshéjpor vagy Canis Extra Algamész)

Naturavetal®-Info

Változatos kutyaetetés

A fenti etetési javaslatok biztos alapot adnak a kölykök egészséges és természetes növekedésének biztosításához. Természetesen más apró falatokkal is megkínálhatod a kutyusodat, hogy hozzászoktasd a különböző ízekhez. Ide illik némi túró, joghurt vagy túró, barna kölespor, alma, banán, tojás, cukkini vagy édeskömény.

Tanácsadó oldalunkon különféle tájékoztatókat talál a kutyák és macskák fajnak megfelelő táplálása, gondozása témájában. Itt talál egy ismertetőt is, amelyből informálódhat a nyers kosztot fogyasztó kutyák lehetséges BARF étrendjének összetevőiről.

Milyen nassolnivalók a kölyköknek?

Arra a kérdésre, hogy melyik rágcsálnivaló alkalmas a kölykök számára, könnyen megválaszolható: életük első heteiben egyáltalán nem szabad ezekkel kínálni őket. A kölyökkutyának annyi mindent meg kell tanulnia, és olyan sokféle ízt kell felfedezni, azt tanácsoljuk, hogy 12 hetes korukig kerüljük a kemény rágnivalókat.

A legjobb, ha a táplálékot csemegeként használjuk, nehogy túlságosan elrontsuk a kölyköket.

Az "Egészséges kölyöktáp: a kezdetektől fajhoz illő" című útmutatónkban mindent megtudhat a fiatal kutyák számára megfelelő falatokról és rágókról.

Naturavetal®-Tipp: Vemhes és szoptató szukák etetése

Általánosságban elmondható, hogy a vemhes szukák is megkaphatják Canis Plus® Kölyök- és fiatal kutyáknak eledelünket. Ez vonatkozik a laktációs időszakra is. Az anyakutyák helyes, kiegyensúlyozott táplálása természetesen kiemelten fontos a tenyésztők számára. Kérdése van? Akkor hívjon minket bizalommal, vagy tekintse meg tenyésztőink "Vemhesség kutyákban” című külön cikkét a vemhes szukák etetésével kapcsolatban.

Mi a helyzet a paraziták megelőzésével fiatal kölyköknél?

Ha egy tenyésztő a természetes parazita-megelőzés mellett dönt, akkor ebtenyésztő egyesületi tagként nehézkessé válhat. Sok egyesület egyértelmű követelményeket támaszt a tenyésztőkkel szemben a parazita megelőzés tekintetében. A tenyésztőnek ezeket be kell tartania ahhoz, hogy az alom elfogadását megkapja. Az anyaszukát gyakran kell féregteleníteni a vemhesség alatt, a kölyköket pedig 2 hetente a második élethéttől kezdve – függetlenül attól, hogy van-e féregfertőzés vagy sem. A fiatal kölykök esetében az oltások is az elsődleges immunizálási szakasz részeként kezdődnek. Számos olyan mellékhatás van, amely hatással van a kutya érzékeny szervezetére, és károsíthatja immunrendszerének fejlődését.

Naturavetal®-Info

Parazita profilaxis fiatal kölyköknél

Tisztában vagyunk azzal, hogy annak a tenyésztőnek, aki tenyésztőegyesület tagja, különféle kötelezettségeknek kell eleget tennie. A következő takarmányozási ajánlások csak azt mutatják be, hogyan nézhet ki a természetes paraziták megelőzése. Ez értékes kiegészítést jelenthet, és elősegítheti, hogy a kölykök a lehető legtermészetesebben és káros anyagoktól mentesen fejlődjenek.

Kullancs- és bolhamegelőzés fiatal kölyköknél

A kölykökre és az anyaállatra is vonatkozik a következő: minél gyengédebb, annál jobb. Az anya szoptatja és melegíti a kölyköket. Ha az anya olyan kémiai készítményt kap, amely a vérén keresztül oszlik el, a kölykök egy részét az anyatejen keresztül szívhatják fel. Ha viszont vegyszeres kezelést kap, nem zárható ki, hogy a kölykök az anyával való fizikai érintkezés útján kerüljenek vele kapcsolatba. A fiatal kutyák immunrendszere még fejlődik, és sokan az elsődleges vakcinázási fázis közepén járnak - minden külső és potenciálisan káros hatást kerülni kell, hacsak nincs rá szükség. Canis Extra Bio-Kókuszolaj a legkíméletesebb módja a nagyon fiatal kutyák és az anyaállatok paraziták elleni védelmének. Például a kullancsok elkerülik a kókuszolaj szagú kutyákat. Úgy tűnik, hogy a benne lévő laurinsav felelős ezért. A kókuszolaj külsőleg a szőrbe masszírozva vagy az eledelhez belsőleg keverve elősegítheti a kullancsellenállást.

Féregmegelőzés fiatal kölyköknél

Amint a kölyökkutyák a szabadban vannak, rendszeresen vegyen csoportos székletmintákat, és végeztessen székletvizsgálatot paraziták kimutatására. A Canis Extra Bio-Kókuszolaj és a frissen reszelt sárgarépa etetése bizonyítottan elősegíti a bélrendszer kialakulását, amelyben a paraziták nem szívesen telepednek meg az étrend miatt. A következő példa bemutatja, hogyan nézhet ki ez az etetéssel kapcsolatos támogatás. Egyénileg azonban előfordulhat, hogy a mennyiségeket módosítani kell. Ha kérdése van, forduljon szakértői csapatunkhoz.

A kölyökkutyák férgesség elleni megelőzésének támogatása etetés útján

Canis Extra Bio-Kókuszolaj

  • 1ml kókuszolaj/ttkg/nap (1ml kókuszolaj kb. 1/3 teáskanálnak felel meg)


Frissen reszelt sárgarépa

Az első 2 napban etessen fél teáskanál frissen reszelt sárgarépát, függetlenül a kölyökkutya testsúlyától. 

Ezután az étel mennyiségét a testtömegnek megfelelően állítják be:

  • 5kg feletti kölyökkutyák – 1 púpozott teáskanál
  • 10kg feletti kölyökkutyák – 1-2 púpozott teáskanál


A megfelelő hatás érdekében minden nap kínáljuk fel a kölyköknek a fenti mennyiségeket, attól kezdve, hogy szilárd táplálékot fogyasztanak. Ehhez adjuk hozzá az összes kölyökkutya súlyát, és a meghatározott mennyiségű kókuszolajat és finomra reszelt sárgarépát keverjük egyenletesen egy adag nedves ételbe. Ezt azután felosztják a kölykök között, és külön tálkában etetik a kölykökkel, hogy minden kölyök ugyanannyi táplálékot kapjon. A Canis Plus® Kölyökkutya menüink különösen alkalmasak etetésre, mivel a bennük található láp az emésztőrendszer működését is elősegíti. A kölykök legalább 4 hónapos koráig ez a kombináció lehetőséget kínál arra, hogy a lehető legkíméletesebben megvédje őket a férgektől.

A 4. hónaptól kezdve etetheti a kölyköket Canis Extra Vermcurat® és Canis Extra Vermprevet® készítményekkel, a belek megtisztítása és a férgek kiürülésének elősegítésére.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 4343-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Ezek a cikkek szintén érdekelhetik

Naturavetal® próbacsomag

Szívesen küldünk Önnek szárazeledel kóstolót és segítünk kiválasztani a megfelelő eledelfajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.