Naturavetal Logo

A kutyák vedlése

Hozzáadom a kedvencekhez

Az évszakok változása és az állandó szabadban tartózkodás evolúciós lenyomata miatt a kutyák évente kétszer vedlenek. A régi szőrzetet 2 hónap alatt levetik, hogy helyet csináljanak az új bundának.

A kutyának hozzá kell férnie a szükséges építőelemekhez ahhoz, hogy új szőrzetet tudjon növeszteni - ezeknek az építőelemeknek tehát elegendő mennyiségben kell rendelkezésre állniuk ahhoz, hogy a kutya gond nélkül átessen a vedlési folyamaton. A fokozott tápanyagszükséglet természetesen már abban a fázisban jelentkezik, amikor a kutya még csak felkészül a szőrváltásra.

A vedlés során a tápanyaghiányt úgy is észre lehet venni, hogy pl. a vedlés aránytalanul hosszú ideig tart, vagy meg sem lehet időben határozni. Természetesen meg kell jegyezni, hogy ezen a téren is akadnak a fajtától függő különbségek. Azok a kutyák, amelyek az egész évet állandó hőmérsékleten töltik, gyakran egész évben enyhe, állandó szőrváltáson mennek keresztül, amely során a szőrzet mikor jobban, mikor kevésbé csillog.

Általános szabály, hogy a vedlési időszakban gyakrabban kell kutyáját kefélni, hogy könnyebben átessen a vedlésen. Ha azonban azt veszi észre, hogy kutyája szőrváltása a szokásosnál hosszabb ideig tart, vagy egyszerűen csak mattnak és száraznak tűnik a szőre, a tapasztalatok szerint érdemes közelebbről megvizsgálni kutyája táplálkozási igényeit. Hiszen minden kutya egyéniség, és a leggondosabban megtervezett étrend ellenére is szüksége lehet extra támogatásra időről időre.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket
Naturavetal®-Tipp

100%-ban természetes étrend: a kiegyensúlyozott és fajnak megfelelő étrend, amely természetes formában biztosítja az állat számára a természetes vitaminokat, ásványi anyagokat és tápanyagokat, képezi az egészséges és életerős élet alapját – ez pedig a fényes szőrzetről is felismerhető. A Canis Plus® eledelcsaláddal egy olyan etetési koncepció áll az Ön rendelkezésére, amely lehetőséget ad arra, hogy hozzáférjen a természet legjavához, és mindent megadjon kedvencének, amire szüksége van.

A kutya támogatása a vedlés során

Fokozott szükségletű időszakokban, például hosszabb betegség után, vemhes, fiatal vagy idős állatoknál, illetve a vedlésre való felkészüléshez is tartogatunk valami természeteset: a Canis Extra Aktív – az etetéshez való extra tápanyag-bomba - többek között tengeri hínárt, édesköményt, oroszlánfüvet és csalánt tartalmaz. Egyedülálló összetétele fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel látja el a szervezetet, így a lehető legjobban támogatja az anyagcserét. Annak érdekében, hogy kutyáját a lehető legjobban támogassa a vedlés idején, a Canis Extra Aktív etetését hat-nyolc hétig javasoljuk kb. 2 hónappal a szőrváltás kezdete előtt, azaz november-decemberben és július-augusztusban.

Az extra fény érdekében használjon Canis Extra Lazacolajat, Canis Extra Bio Kenderolajat vagy Canis Extra Krillolajat - a bennük található esszenciális omega-3 és omega-6 zsírsavak egész évben támogatják az egészséges, fényes szőrzetet, az egészséges bőrt és az erős karmokat. Ha többet szeretne megtudni a kutyáknak való kiváló olajokról, olvassa el ezt a cikkünket is.

Ha a vedlési időszakban száraz, korpás foltok alakulnak ki, ezeket külsőleg Canis Extra Bio Kókuszolajjal is be lehet dörzsölni, így a korpa könnyebben lejön és a bőr kevésbé viszket.

A Canis Extra Sörélesztőt is etetheti támogatásként - a sörélesztő számos B-vitamint és enzimet tartalmaz, amelyek különösen hatásosnak bizonyultak a bőr és a szőrzet anyagcseréje szempontjából. Egyszerűen csak etesse kúraszerűen 6-8 héten át, évente akár 3 alkalommal.

Naturavetal®-Tipp

Ha többet szeretne megtudni kutyája szőrzetéről, olvassa el "Egészséges bőr és fényes szőrzet a kutyáknál" című cikkünket.

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) a kutya vedlésével kapcsolatban

Mennyi ideig tart a kutya vedlése?

A kutyák szőrváltása általában évente kétszer (tavasszal és ősszel) történik, és körülbelül 6-8 hétig tart. Néhány héttel a vedlési időszak kezdete előtt a kutya táplálékigénye megnövekedhet, hogy felkészüljön a közelgő vedlésre. A bőr és szőrzet támogatására való természetes táplálékkiegészítőkkel a lehető legjobban tudja felkészíteni kutyáját a szőrváltásra. Ezeket itt találja.

Mit tegyen, ha kutyája folyamatosan vakarózik?

Ha kutyája állandóan vakarózik, ellenőrizze a lehetséges okokat. A vedlési időszakban például teljesen normális, hogy a kutyák gyakrabban vakaróznak. Ha a kutya nagyon érzékeny a stresszre, élősködőkkel, például bolhákkal vagy atkákkal küzd, vagy allergiás bizonyos anyagokra, ezek további okai lehetnek a túlzott vakarózásnak.

Milyen olaj való kutyáknak?

Sokféle olaj létezik, amelyek kiválóan alkalmasak a kutyák számára, ha a minőségük megfelelő és kíméletesen állítják elő őket. A jó minőségű olajnak hamisítatlannak kell lennie, és nem szabad gyengébb minőségű összetevőkkel keverni. Egy kenderolaj például csak az értékes magokból származó olajból állhat, és nem keverhető olcsóbb gabonaolajokkal. A kiegyensúlyozott étrend érdekében érdemes váltogatni a különböző olajokat. A kiváló minőségű olajokról itt olvashat bővebben.

Mit tegyünk, ha a kutya allergiás?

Ha kutyája allergiás, először is meg kell keresnie az allergiát kiváltó okot, hogy tudja, mely anyagokat kell a jövőben kerülnie. Erről többet megtudhat A kutyám allergiás - most mi lesz? című útmutatónkból.

Hogyan fürdessem a kutyám?

A kutyát csak akkor kell fürdetni, ha ez feltétlenül szükséges. A bőrnek saját bőrflórája van, amelyet a túl gyakori mosdás negatívan befolyásolhat, ami hosszú távon száraz és hámló bőrhöz vezethet. A samponnak ezért természetes összetevőkből kell állnia.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 4343-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Ezek a cikkek szintén érdekelhetik

Naturavetal® próbacsomag

Szívesen küldünk Önnek szárazeledel kóstolót és segítünk kiválasztani a megfelelő eledelfajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.