Naturavetal Logo

Tenyésztőinknek: Vemhesség a kutyáknál

Hozzáadom a kedvencekhez

Minden tenyésztő számára különösen izgalmas időszak, amikor a szuka vemhes és kölyköket vár. A vemhesség átlagosan 63 napig tart - néha néhány nappal tovább, néha pedig néhány nappal rövidebb ideig. Ez idő alatt a szuka teste megváltozik a benne növekvő kölykök miatt, amelyeket először megell, majd anyatejjel szoptat. Hogyan lehet erre a legjobban felkészíteni a szukát, és mivel lehet a legjobban támogatni ebben a különleges időszakban? 

Ebben a cikkünkben arról adunk tippeket, hogyan készítsük fel a szukát a vemhességre, milyen táplálékra van szüksége a vemhesség alatt, és hogyan támogassuk őt, miután a kölykök megszülettek, és a kutya szoptatja őket.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

A szuka felkészítése a pároztatás előtt

A kutyákat természetes, a fajnak megfelelő, szintetikus adalékanyagok és tartósítószerek nélküli táplálékkal kell etetni. Ezek az adalékok felhalmozódhatnak a szervezetben, irritálhatják az anyagcserét és ezáltal károsíthatják az immunrendszert, kedvezve az allergiák és intoleranciák kialakulásának. Ha Ön már most olyan természetes táplálékot etet, mint például a mi Canis Plus®  eledeleink, akkor maradjon ennél az etetésnél. Akár a hidegen sajtolt Canis Plus® szárazeledelt vagy a Canis Plus® nedves eledeleket eteti, vagy a kétféle eledelt kombinálhatja is, ez már csak Önön múlik.

Naturavetal®-Info

A szuka felkészítése a vemhességre

Ha a szuka a fedeztetés előtt antibiotikumot, vegyi féreghajtást vagy kullancsirtó szert kapott, vagy ha más okokból méregtelenítésre lenne szükség, nagyon fontos, hogy a fedeztetés előtt befejezzük a méregtelenítési folyamatokat. A méregtelenítés során a szervezetet különböző módon lehet támogatni. Az, hogy a méregtelenítést milyen mértékben kell alkalmazni, mindig a kutya egészségi állapotától és a stressz-szintjétől is függ. A természet számos módot kínál a kíméletes méregtelenítésre, és tanácsadó csapatunk szívesen segít Önnek megtalálni a kutyájának megfelelő módszert. Kérjük, keressen meg minket ebben az esetben.

Nagyon fontos, hogy a szuka pároztatása előtt ürülékmintán keresztül ellenőrizzük, hogy féregmentes-e, mivel vannak olyan féregtípusok, amelyeket a kölykök az anyjuktól átvehetnek. Minél egészségesebb az anyakutya és a bélrendszere, többek között a szintetikus adalékanyagoktól mentes, fajnak megfelelő étrend révén, annál kisebb a valószínűsége, hogy a kölykökben féregfertőzést találunk majd.

Ha az anyaállat fertőzött, akkor a Canis Extra Vermcurat® segíthet abban, hogy ez gyorsan rendeződjön. Természetesen az anyaállat a vemhesség alatt is kapcsolatba kerülhet  férgekkel - kérjük, ilyen esetekben hívjon minket, hogy megbeszélhessük a megfelelő étrend kialakítását.

A szuka vemhessége alatti megfelelő étrend

Kínálatunkban különböző lehetőségeket talál, hogy a vemhes és szoptató szukáknak mindent megadhassunk, amire szükségük van. A nedves és száraz eledelek könnyen kombinálhatók külön étkezésekben. Használhatja a Canis Plus® kölyök- és fiatal kutyáknak készült eledeleinket vagy húst is etethet velük. Erre a nyers hús is alkalmas, vagy a Canis Plus® Kölyök-Menük, a Canis Plus® Komplett-Menük, a Canis Plus® Bárányrolád kecsketejjel vagy a Canis Plus® tiszta hústálak vagy húsroládok a levegőn szárított pehelykeverékeinkkel, a Canis Extra Top-Fit-Mix vagy Canis Extra Vit/Min-pelyhekkel és egy kalciumforrással, mint például a Canis Extra Bio Tojáshéjpor. Ez a szoptatási időszakban is érvényes.

Naturavetal®-Info

A vemhes szuka etetése

Általános szabályként a vemhes és szoptató szukáknak ajánljuk a Canis Plus® kölykök és fiatal kutyáknak készült eledelünket, mivel ez extra adag ásványi anyagot és több húst tartalmaz. Kiváló minőségű energiát biztosít a szuka számára, amely biztosítja a kölyökkutyák egészséges növekedését. 

A vemhes szuka optimális táplálékmennyisége több tényezőtől függ, amiben a kölykök száma döntő befolyással bír.

A szuka etetése a pároztatás után

Bebizonyosodott, hogy jó ötlet nem tovább növelni a táplálék mennyiségét a vemhesség alatt, ha a szuka elérte az ideális súlyt - kivéve, ha olyan szukáról van szó, amely már amúgy is az súlyhatár alsó szakaszában van. Csak körülbelül a vemhesség második harmadától javasolt nagyobb mennyiségű kölyök- és fiatal kutyatápot etetni - eleinte csak kis mértékben, a vemhesség 5. hetétől kb. 30%-kal kapjon többet, mint addig. Figyelje meg a kutyát, mert nem szabad túl sokat híznia a szülés előtt, különben nehezebben fog szülni. A vemhesség utolsó harmadában a normál szükséglet kb. 50%-ával ismét növelhető a táplálék mennyisége, mivel az ultrahang általában megmondja, hogy hány kölyök várható. Minél több a kölyök, annál nagyobb az eledel-szükséglet is. Kisebb alom esetén a táplálék mennyisége is lényegesen kisebb lesz.

A kutya szülésének előkészítése

Mielőtt eljön az idő a kölykök születésére, érdemes megfelelően előkészülni. A szukának egy kényelmes, biztonságérzetet nyújtó helyre van szüksége, ahol megszülheti a kölyköket - az ún. elletőboxok jó választásnak bizonyultak. Az elletőboxot korán fel kell állítani, hogy a szuka hozzá tudjon szokni. Ellenőrizze azt is, hogy nincsenek-e a lakásban veszélyes tárgyak, szabadon lévő kábelek stb., amelyek veszélyt jelenthetnek a kölykök számára, amikor megteszik első lépéseiket az elletőboxon kívül. Különösen fontos felkészülni arra is, ha a szukának nem lenne elég teje a kölykök számára, vagy nem akarja őket szoptatni. Ha segíteni szeretné a szukát a kölykök szoptatásában, akkor kiegészítheti az anyatejet a Canis Extra Kecsketejporunkkal. Ha azonban a kölykök egyáltalán nem kapnak tejet az anyjuktól, nagyon fontos, hogy az első napokban kolosztrumot kínáljon nekik, és csak ezután használja a kecsketejporunkat.

Naturavetal®-Tipp: Kecsketejpor, mint energiaforrás a születések között

A szukáknak a születések között is előnyös, ha kecsketejet kapnak az energia pótlására. Ehhez keverje ki a Canis Extra Kecsketejport langyos vízzel. 

A szülési folyamat kutyáknál

Az állatorvosnál végzett korábbi vizsgálatok alatt valószínűleg már sokat megtudott a szülés folyamatáról. Az állatorvos megmutatott és elmagyarázott Önnek néhány dolgot, és felkészítette arra, hogyan támogathatja az anyát a szülés során. Tiszta törülközőkre és egy hőlámpára is szüksége lesz. Amikor észreveszi, hogy a szülés hamarosan megindul, értesítse az állatorvost vagy az állatorvosi rendelőt, hogy legyen egy gyors kapcsolattartási pont, ha a szülésnél komplikációk merülnének fel.

A szülés előtti szakasz

Néhány nappal a szülés előtt a vemhes szukánál megfigyelhető a szeméremtest duzzanata, és néhány szukánál a testhőmérséklet a szülés előtt 6-24 órával 37 °C alá csökken. A szuka testhőmérsékletét ezért a vemhesség 50. és 55. napja között naponta kétszer meg kell mérni. Normális esetben ennek a rendszeres mérések során mindig hasonlónak kell lennie, csak kisebb ingadozásokkal - ha nagyobb eltérések vannak, akkor erre figyelni kell.

A szülés és a szülés utáni szakasz

Ha a szuka nyugtalanná válik, gyakrabban nyalogatja magát, állandóan a hasát nézi, esetleg nem hajlandó enni, és hüvelyváladéka van, akkor valószínűleg a következő 6-12 órában szülni fog. Egyes szukáknál hasmenés vagy hányás is előfordulhat ilyenkor. Amint az első összehúzódás felismerhető, az első kölyöknek egy órán belül meg kell születnie. A szülések között kb. 30-60 perc telik el, amit a szuka arra használ fel, hogy a korábban ellett kölyköt kiszabadítsa a magzatburokból, leharapja a köldökzsinórját, és folyamatos nyalogatással ösztönözze az önálló légzésre. Egy egészséges kölyökkutyának az tisztogatását követően azonnal keresnie kell az anyaállat emlőit és a kolosztrumot kell innia. 

Naturavetal®-Info

A szülések közti pihenő fázis

Az ellések közötti pihenőszakasz 60 percnél valamivel tovább is tarthat. Ekkor azonban figyelni kell, mert a hosszabb késés komplikációt is jelenthet. Ha a szuka fokozott nyugtalanságot mutat, nem figyel a már megszületett kölykökre, vagy hasi összehúzódást észlel, amelyet nem követ szülés, akkor a szukát és a frissen született kölyköket mielőbb állatorvoshoz kell vinni.

Minden egyes kölyköt a méhlepény követ, amelyet a szuka általában azonnal megeszik. Ez hasmenést vagy hányást is okozhat. A kölykök még nem képesek saját testhőmérsékletüket fenntartani, és az anyjuk testhőmérsékletétől függenek. Ha ebben szeretne a kölyköknek némi támogatást nyújtani, beüzemelhet egy hőlámpát, hogy az elletőbox egy területét felmelegítse, ahová a kölykök is átmehetnek. A vörös fényű lámpával történő közvetlen fűtést kerülni kell.

Az újszülött kölykök evése

A kölyköknek naponta többször kell szopniuk, és testsúlyuk 5-10%-át kell naponta felszedniük. Egy héten belül általában megduplázzák eredeti testsúlyukat. Szeretne többet megtudni arról, hogy mikor kezdhet el a kölyköknek a szilárd táplálékot adni? Tekintse meg másik tenyésztői cikkünket: Kiskutyák nevelése Naturavetal®-lal - Természetesen jól a kezdetektől fogva.

A szuka etetése a szoptatási fázisban

A szoptatási szakaszban a táplálék mennyisége attól is függ, hogy hány kölyke van a szukának. A 8 vagy több kölyköt tartalmazó alomban a szuka táplálékigénye rendkívül magas, és hétről hétre nő. Ilyen alomnagyság esetén előfordulhat, hogy a szukának akár 4-5-szörös mennyiségű táplálékra van szüksége (ilyenkor mindig a kölyök- és fiatal kutyaeledeleket ajánljuk). A szuka súlyát gyakran nehéz lehet tartani. Egy teljesen szoptató szuka nagy alommal elvileg akár annyit is ehet, amennyit csak akar. Csak a kölykök etetésének megkezdése után kell jobban szabályozni a táplálék mennyiségét. A szoptatás a szukák számára egy nagyon nagy teljesítményt igénylő feladat, így ha nem kap eleget enni, gyorsan lefogyhat. Ha azonban csak 2-3 kölyök van az alomban, lehetséges, hogy a táplálékigénye nem lesz jelentősen magasabb a normálisnál.

Értékes étrendkiegészítők vemhes és szoptató szukák számára

Jól bevált gyakorlat, ha egy teáskanál vagy evőkanál (a kutya testtömegétől függően) Canis Extra Kecsketejport keverünk a táplálékába, mint kiegészítő energiaforrást. Valamint a Canis Extra Ásványláp is kiegészíthető a vemhesség alatt, és a szoptatási fázisban is, hogy a szukát számos értékes tápanyaggal lássa el. A Canis Extra Erdei bogyók  a vemhesség alatt heti 2-3 alkalommal, a megadott napi mennyiségben etethető a vérképzés támogatására.

Mi a helyzet a vemhes vagy szoptató szukák és kölykeik parazitafertőzésének megelőzésével?

Hivatalos tenyésztőként nehéz a paraziták elleni természetes megelőzési módszereket választani, mivel a szövetségeknek egyértelmű követelményei vannak, amelyeket minden tenyésztőnek teljesítenie kell. Még ha a tenyésztő be is tudja bizonyítani a sikeres, de természetes parazita-megelőzést, ez gyakran mégsem elegendő ahhoz, hogy engedélyt kapjon rá. Ajánlott például, hogy a szukákat 2-3 alkalommal féreghajtani kell a vemhesség alatt, függetlenül attól, hogy fennáll-e féregfertőzés vagy sem. Ezenkívül a kölyköket életük második hetétől kéthetente féreghajtani, és az alap-immunizáláshoz oltani kell. Ez azt jelenti, hogy nagyon rövid idő alatt sok olyan anyag felhalmozódik, ami megterhelheti a szervezetet. Ezeknek a módszereknek és előírásoknak a betartását egyes tenyésztő egyesületek már régóta kritizálják, és sokan várják, hogy a kutyák egészségének javára ezeket a szabályokat természetes kíméletességi szempontból újragondolják.

Naturavetal®-Info

Parazita-megelőzés vemhes szukáknál

Tisztában vagyunk a tenyésztők kötelezettségeivel. Az alábbi etetési javaslatok csupán azt hivatottak bemutatni, hogy a parazita-megelőzés természetes úton hogyan lenne megvalósítható, ami értékes kiegészítésként szolgálhat ahhoz, hogy az anyakutya és a kölykök a lehető legkevésbé károsodjanak potenciálisan veszélyes anyagoktól.

Szukák parazita-megelőzése a fedeztetés időpontjától kezdve

A vemhes szukák parazitáktól, például kullancsoktól, bolháktól és atkáktól való védelme érdekében javasoljuk, hogy használja a kímélő Canis Extra Bio Kókuszolajat. Ez belekeverhető a táplálékba vagy külsőleg is a szőrzetbe masszírozható. Ha ez nem elegendő, használhat más természetes kullancsvédő ápolótermékeket is. A fentebb leírtaknak megfelelően a szukát a fedeztetés előtt meg kell vizsgálni, hogy féregmentes legyen - a vemhesség alatt csak akkor kell féreghajtást végezni, ha az valóban szükséges.

Kullancs- és bolha megelőzés a szoptatás alatt

Minél kímélőbb módszert választ, annál jobb mind a kölykök, mind az anyakutya számára. Ennek oka, hogy az anya a kölykeit szoptatja, és ezért rendkívül kimerítő fázisban van, a fiatal kutyák immunrendszere pedig még fejlődésben van, és még sokan az alapimmunizálási fázis közepén járnak. Canis Extra Bio Kókuszolaj a legkíméletesebb módja a nagyon fiatal kutyák és anyjuk védelmének a parazitáktól.

4 hónapos kortól  a Canis Extra Egyiptomi Bio Feketekömény Olaj adható a kölyökkutyák eledeléhez, de csak korlátozott ideig és nem szabad tartósan etetni. Az anyakutya akkor etethető Canis Extra Egyiptomi Bio Feketekömény Olajjal, amint a kölykök már alig isznak tejet: de ezt csak korlátozott ideig szabad etetni, és nem állandó jelleggel.

Férgesség megelőzése a szoptatás alatt

A szilárd táplálék rendszeres fogyasztásának megkezdésével és az első kirándulások alkalmával a természetbe - még ha az csak a kertet jelenti is - rendszeresen kell ürülékmintát szedni, és parazitavizsgálatokat végeztetni. Az anyaállatnak és a kölyköknek is lehet a megelőzéshez naponta Canis Extra Bio Kókuszolajat és frissen reszelt sárgarépát adni.

Az alábbi etetési javaslatok célja, hogy kezdeti iránymutatást nyújtsanak arra vonatkozóan, hogy miként nézhet ki egy ilyen hozzáetetéses természetes támogatás. Előfordulhat, hogy a mennyiségeket egyénileg kell beállítani. Ha bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon szakértői csapatunkhoz.

Canis Extra Bio Kókuszolaj

Etetési javaslat a férgesedés megelőzésének támogatására az anyakutya számára:

  • Kutyák 5 kg-ig: ½ - 1 teáskanállal
  • Kutyák 6-15 kg között: 1-1 ½ teáskanállal
  • Kutyák 16–30 kg között: 2-3 teáskanállal
  • 30 kg feletti kutyák: 3-4 teáskanállal


Frissen reszelt sárgarépa:
Az első 2 napban fél teáskanál frissen reszelt sárgarépát etessünk. Ezt követően a táplálék mennyiségét a testsúlynak megfelelően igazítjuk:

  • 5 kg-tól - 1 teáskanállal
  • 10 kg-tól - 1-2 teáskanállal
  • 15 kg-tól - 1 ½ felhalmozott evőkanállal
  • 20 kg-tól - 2 halmozott evőkanállal
  • 25 kg-tól - 2-3 halmozott evőkanál
  • 30 kg-tól - 3-4 felhalmozott evőkanállal


Amint a kölykök önállóan esznek és alig isznak tejet az anyjuktól - azaz már majdnem leváltak - az anyakutyánál használhatja a Canis Extra Vermcurat® és a Canis Extra Vermprevet® étrendkiegészítőinket, ami az etetési javaslat szerint etethető.

 

Canis Extra Bio Kókuszolaj

Etetési javaslat a kölyökkutyák és fiatal kutyák férgesedése megelőzésének támogatására:

  • 1 ml kókuszolaj testsúlykilogrammonként/nap (1 ml kókuszolaj kb. 1/3 teáskanálnak felel meg)


Frissen reszelt sárgarépa:
Az első 2 napban a kölyök testsúlyától függetlenül fél teáskanál frissen reszelt sárgarépát etessen. Ezt követően a táplálék mennyiségét a kölyök testtömegének megfelelően állítsuk be:

  • Kölyökkutyák 5 kg-tól - 1 teáskanállal
  • Kölyökkutyák 10 kg-tól - 1-2 teáskanállal
  • Kölyökkutyák 15 kg-tól - 1 ½  evőkanállal
  • Kölyökkutyák 20kg-tól - 2 halmozott evőkanállal
  • Kölyökkutyák 25kg-tól - 2-3 halmozott evőkanállal


A fenti etetési javaslatokat a kölyköknél naponta lehet alkalmazni attól kezdve, hogy elkezdtek szilárd táplálékot enni. Adja össze az összes kölyök súlyát, és az így kapott kókuszolaj és finomra aprított sárgarépa mennyiségét keverje egyenletesen egy adag nedves eledelbe. Ezt ossza szét a kölykök között, és külön tálkákban etesse meg őket, hogy minden kölyök ugyanazt a mennyiséget kapja. Amíg a kölykök legalább 4 hónaposak nem lesznek, ez a kombináció lehetőséget nyújt arra, hogy a lehető legkíméletesebben védje őket a férgesedéstől.

A 4. hónaptól kezdve adhat a kölyökkutyának Canis Extra Vermcurat® és Canis Extra Vermprevet® étrendkiegészítőket a bélrendszer természetes belső tisztítására, hogy támogassa a férgek kiürítését.

Naturavetal®-Tipp: Termékek, amelyeket kerülnie kell a vemhesség alatt

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 4343-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Ezek a cikkek szintén érdekelhetik

Naturavetal® próbacsomag

Szívesen küldünk Önnek szárazeledel kóstolót és segítünk kiválasztani a megfelelő eledelfajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.