Naturavetal Logo

A kutyák táplálkozása és viselkedése közötti kapcsolat

Hozzáadom a kedvencekhez

Kutyáink természetes alapanyagokból készült, fajuknak megfelelő táplálékkal való etetése nemcsak a fizikai egészségük, hanem a viselkedésük, azaz a pszichéjük szempontjából is fontos. Az a kutya, amelyik teljesen jól érzi magát a bőrében, általában lelkileg is kiegyensúlyozott. Éber és érdeklődő, de nem túlságosan izgatott. Harmonikus, váltakozóan aktív és nyugodt viselkedést mutat; hagyja magát izgalomba hozni, de meg is tud nyugodni.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Mi minden befolyásolja a kutya viselkedését?

Természetesen az állat viselkedésében nagy szerepet játszik a nevelés, az életkörülmények és a korábbi élettapasztalatok, a jók és a rosszak egyaránt. Ezenkívül más dolgok is vezethetnek viselkedési problémákhoz a kutyáknál - a genetikától, az esetleges túltenyésztéstől, a túloltástól és a környezeti tényezőktől kezdve a gyógyszerek mellékhatásáig. Az antibiotikumok és a vegyi féreghajtók káros hatással lehetnek a bélflóra jótékony, létfontosságú baktériumaira, és ez hosszú távon megzavarhatja az általános közérzetet. Kutyatulajdonosként nem tudunk mindent távol tartani négylábú barátainktól, ami potenciálisan káros lehet. De támogathathatjuk őket a felesleges vegyi anyagok kerülésével és természetes, egészséges táplálkozással. Ily módon kifejezetten jó hatással vagyunk a kutya viselkedésére is.

Naturavetal®-Info

Problémás viselkedésű a kutya - szerepet játszik ebben a tápláléka?

A helytelen táplálás negatív hatással van a kutya viselkedésére és jóllétére. Csakhogy ezt nem mindig látni azonnal. Egy viszonylag egészséges szervezet egy ideig képes kompenzálni a hiányosságokat és a hagyományos ipari eledelből származó szintetikus anyagokat is. Ám ha a kutya idősebb lesz, vagy betegségben szenved, a helytelen táplálás következményei viselkedési problémákon keresztül válhatnak láthatóvá.

Hogyan okoz az eledel viselkedési problémákat a kutyáknál?

Az iparosodás óta a kutya- és macskaeledelek gyakran az emberi termelésből származó rossz minőségű hulladékokból és melléktermékekből készülnek, amelyeket számos ízesítő-, színező- és tartósítószerrel kevernek össze, hogy egy elfogadható eledel-pépet alkossanak belőle. Ez azután száraz és nedves változatban lesz kapható, szintetikus adalékanyagokkal és vitaminokkal kiegészítve, a kutyatulajdonosban azt a benyomást keltve, hogy az eledel mindenre kiterjedően ellátja a kutyát, és jót tesz neki. Az ipari hulladékok, mint például az állatok tolla, karma, szarva, valamint a gabonafélék héja és gyökere azonban nem tápláló, húsos táplálék. Ezekből nem tudnak kiváló izmok fejlődni, és nem biztosítanak olyan energiát, amellyel a kutya folyamatosan elláthatná az agyműködését. Éppen ellenkezőleg: a gyorsan hasznosuló cukrok, például a répapépből vagy a gabonamaradékból származó cukrok robbanásszerűen látják el a szervezetet energiával, de az energiaszint aztán megint gyorsan visszaesik.

Egészséges étel - egészséges kutya! Így segíthet a táplálkozás

A neurotoxikus anyagok, amik szintetikus anyagokban is előfordulhatnak, a kutya idegességéhez vezethetnek. Nem tud ellenük védekezni, mert a napi etetés és jutalomfalatok révén egyre több és több halmozódik fel a szervezetében, és lerakódik a szövetekben. Egy bizonyos ponton a szervezet méregtelenítő mechanizmusai kimerülnek, salaktalanítás és túlsavasodás lép fel. Ennek eredményeképp testi irritációk és viselkedési problémák is jelentkezhetnek a kutyánál: a kutya lomhává vagy túlságosan izgatottá válik, nem tud koncentrálni, vagy akár agresszívvá is válhat. Nem tud megnyugodni, mert mindig a viszkető bőrre vagy a fájó gyomorra koncentrál. Az allergia, a súly- és ízületi problémák, a daganatok, a bőr- és emésztési problémák idővel testileg is nyilvánvalóvá válnak. 

Ettől a kutya kényelmetlenül fogja magát érezni – és viselkedési problémák alakulhatnak ki. Ha ezután azt ajánlják a gazdának, hogy etessen diétás eledelt, az ördögi kör elkezdődik. A diétás eledelek gyakran még több rossz minőségű összetevőt és szintetikus anyagot tartalmaznak, amelyeknek elsősorban az a célja, hogy "elmúljon a tünet", anélkül, hogy az okot keresnék. Ahhoz, hogy ezeket a szervezetben fellépő irritációkat és a kutya viselkedési problémáit ellensúlyozni lehessen, nem még több természetellenes anyagot kell etetni, hanem vissza kell találni a természethez – a kutya fajának megfelelő táplálékkal és valódi összetevőkkel.

A kutya problémásan viselkedhet az eledele miatt?

Érdemes tehát megnézni az eledel összetételét: győződjön meg róla az eledel csomagolásán, hogy valódi, és nem vegyileg módosított összetevőket tartalmaz, vegyi adalékanyagok nélkül. A kutyatápok előállítása és minősége között nagy különbségek vannak. Csak valódi alapanyagok, mint a hús és belsőségek, zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények, de a teljes kiőrlésű gabonákból származó szénhidrátok is jó tápanyagforrást jelenthetnek. Ha ezek gondosan és szintetikus anyagok nélkül lesznek elkészítve, akkor természetes, megfelelő táplálékot kapunk. Ha a kutyák őseiből indulunk ki, az ő étrendjükben sem volt fehérje- vagy zsírcsökkentett zsákmány. A különböző civilizációs betegségek csak akkor jelentek meg, amikor az élelmiszeripar elérte a kutyák tálját is.

Hassan pozitívan a kutya viselkedésére - a Canis Plus® segítségével

Csak ha a kutya ismét természetes táplálékot ehet, akkor tudja teljes erejét kibontakoztatni, és fényes szőrzetével, izmos testével, tiszta füleivel, valamint erős idegekre utaló nyugodt viselkedésével mutathatja meg, milyen egészséges. Így a természetes, megfelelő Canis Plus® eledelünk a nevelés mellett a kutyák viselkedési problémáira pozitívan hatással lehet, és segíthet őket visszaterelni a helyes irányba!

Egyénileg kell mérlegelni, hogy a kutyánknak BARF, nedves vagy száraz eledelre van-e szüksége. Az étrendnek meg kell felelnie a kutyának és egyéni igényeinek. Egy kényelmesebb életű családi kutyának nem szabad túlzott mennyiségű fehérjét adni, mert a felesleges energia miatt kellemetlen viselkedési formák alakulhatnak ki nála, mint például a túlzott idegesség, koncentrációhiány, sőt agresszió és bizonytalanság. A mérsékelt mennyiségű, de jó minőségű fehérje etetése segíthet a kutyának korrigálni a rossz viselkedését.

A felesleges fehérje súlyosbíthatja a helytelen viselkedést. Ez azt jelenti, hogy a gazdinak takarékosan kell bánnia a nagyobb rágó snackekkel, mert ezek is fehérjéket visznek a szervezetbe, amelyek még izgatottabbá tehetik az amúgy is túlpörgött kutyát.

Naturavetal®-Info

A stressz hasmenést okozhat

A kutyák viselkedési bizonytalanságai és problémái nagyon különböző módon jelentkezhetnek. Néhány jel nagyon nyilvánvaló, például az agresszív viselkedés pórázon. Más jeleket azonban nem feltétlenül hozunk összefüggésbe viselkedési problémával. Ha a kutya pl. folyamatosan ürít, és a parazitákat, az allergiát vagy az intoleranciát már kizártuk a lehetséges okok közül, érdemes közelebbről szemügyre venni a kutya viselkedését, amikor ki akarjunk lépni vele az ajtón. Ha a kutya nagyon izgatottan vagy akár stresszel reagál ebben a helyzetben, akkor ez lehet az oka annak, hogy visszatérő problémái vannak a lágy széklettel.

Figyeljen tehát az olyan jelekre, mint a stressz okozta lihegés, remegés, fokozott nyálelválasztás vagy szájnyalogatás, valamint a a behúzott farokra. Ha a kutyája ezeket a jeleket mutatja, valószínűleg stresszes állapotban van. Egy tapasztalt kutyaoktató segítségével kiderítheti, hogy mi okozza ezt a stresszt, és azt is, hogy milyen módszerekkel segítheti a kutyáját ezekben a helyzetekben.

Természetes táplálékkal a kiegyensúlyozott kutyáért: viszlát stressz!

Az igazi természetes táplálékra való váltás után gyakran megfigyelheti a következőket: a kutyák nyugodtabbak és pihentebbek lesznek. Ezután elegendő erővel és koncentrációval rendelkeznek a sétákhoz vagy az edzésfeladatokhoz anélkül, hogy rögtön az elején elhasználnák az energiájukat. Néha még a nagyon bizonytalan kutyák is kevésbé idegesnek mutatkoznak. Az erősebb idegek pozitív hatással lehetnek a nyugodt viselkedésre és a stressz csökkentésére, azáltal, hogy kerüli az eledelben a neurotoxikus anyagokat. Megfelelő neveléssel és természetes táplálékkal a rendellenes viselkedés jelentősen korrigálható, és visszahozza a kutya, és végső soron az ember örömét és nyugalmát is. Az állat és a gazdi közötti harmóniát a kutyaeledel is megteremtheti, amellyel megelőzheti a stresszt és hozzájárulhat az általános megnyugváshoz. Itt a kutyatulajdonos abban a szerencsés helyzetben van, hogy a jó minőségű táplálékkal közvetlenül befolyásolhatja kedvence egészségét. A helyes utat a kutya fajának megfelelő, egészséges étrend kínálja. 

Naturavetal-Tipp: Belső nyugalom - Canis Extra Idegerő kapszulákkal

A hosszan tartó belső feszültség általában hátráltatja a kutyát, amikor új viselkedésmintát próbálunk megtanítani neki. Ha a kutya nagyon nehezen fókuszál, túlságosan izgatott vagy akár bizonytalan, az pórázon való agresszióhoz vagy más nemkívánatos viselkedésformákhoz vezethet. Itt nagyon fontos, hogy segítsünk a kutyának visszanyerni a belső nyugalmát. Ez stabil környezetben történő következetes tréninggel érhető el, egy erre szakosodott kutyakiképző kíséretével.

Ezenkívül táplálkozási szempontból is támogathatja kutyáját. A Canis Extra Idegerő egy természetes étrendkiegészítő kapszula formájában, amelyet rövid vagy hosszú távon egyszerűen alkalmazhat a stresszel kapcsolatos viselkedési problémák kezelésére. Természetes alkotóelemekből áll, és támogatja az idegrendszer normális működését. Ezzel elősegítheti a nyugalmat és egyensúlyt, ami támogatja a kutyát, hogy könnyebben megbirkózzon a stresszes helyzetekkel. A rossz élmények vagy bántalmazás miatt kialakult szorongásos állapotok is enyhíthetők. A nagyon ideges kutyák esetében, akiket nehéz megnyugtatni, elősegítheti a koncentrációt, ami megkönnyítheti a kiképzés megkezdését.

Canis Extra Idegerő

Elősegíti a belső nyugalmat és koncentrációt, és segíthet a belső feszültségtől szenvedő kutyáknak az oktatáson való részvételen         

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 4343-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Ezek a cikkek szintén érdekelhetik

Naturavetal® próbacsomag

Szívesen küldünk Önnek szárazeledel kóstolót és segítünk kiválasztani a megfelelő eledelfajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.