Naturavetal Logo

Táplálék túlsúlyos kutyáknak: mikor túl kövér egy kutya?

Hozzáadom a kedvencekhez

Az állatok néha olyanok, mint az emberek: Az egyik nem tud elmenni a finom ételek mellett, míg a másikat hidegen hagyják a csábító finomságok, még ha ez ritkán is fordul elő. A gazdiknak azonban csak a testtömegindexüket kell figyelniük vagy a tükörbe nézniük, hogy lássák, meg kell-e fékezniük magukat evésnél, főként a fő étkezések közötti nassolásnál. A kutya esetében ez nehezebb, mivel ő a gazdájától kapja az ételt. Nem minden kutya tudja, mikor elég az elég, és egyes fajták sokkal szenvedélyesebben esznek, mint mások. Az étkezések közötti finomságok szintén elősegíthetik az elhízást. 

Az állatorvos minden esetben meg tudja mondani, hogy az állat túlsúlyos-e, de van egy egyszerű teszt is, amelyet otthon is elvégezhet: simogassa meg a kutya mellkasát a nyitott tenyerével. Érzi az egyes bordákat? Akkor a kutyája biztosan nem túlsúlyos. Ha azonban a bordák helyett puha zsírpárnát érez, a kutya nincs a legjobb formában, és fogynia kell. A rendszeres súlyellenőrzés, amelyet kisebb kutyák esetében otthon is könnyedén elvégezhet, segít megtalálni, hogy mennyi a kutyája ideális súlya.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Mi okozhatja kutyáknál az elhízást?

Ha egy kutya tartósan túlsúlyos, az állatorvosok figyelmeztetnek az elhízásra, aminek súlyos következményei lehetnek az állatra nézve. De mi okozza a kutyák elhízását? Az esetek túlnyomó többségében az elhízás a nem megfelelő étrenddel kapcsolatos. Ez azt jelenti, hogy a kutya túl sokat és/vagy nem megfelelő eledelt eszik. Különösen egészségtelen az étrend, ha túl sok szénhidrát van a kutyaeledelben, és a kutya nem tudja hasznosítani ezt az energiát. Ilyenkor általában túl sok keményítőtartalmú gabonaféle az, ami az étrend túl nagy százalékát teszik ki. A húst mindig csak egészséges mértékben szabad szénhidrátforrásokkal kiegészíteni. 

A túlsúlyos állatoknál a táplálkozás mellett a testmozgás is döntő szerepet játszik. Ha egy kutya túl keveset van a szabadban, akkor nem tud eleget mozogni. Ha senki sem viszi el hosszabban sétálni, az sajnos nemcsak az elméjére van negatív hatással, hanem a súlyára is. A kutya elhízik, ha nem mozog, de bizonyos esetekben azonban ennek szerves okai is lehetnek. Ezért mindig forduljon állatorvoshoz, ha azt tapasztalja, hogy kutyája az egészséges táplálkozás és a megfelelő testmozgás ellenére is meghízott. Csak akkor változtasson az étrenden, ha a betegséget (például a pajzsmirigy alulműködését vagy a hipotalamusz működési zavarát) kizárták.

A kutyák elhízása és annak súlyos következményei

Az embereknél az elhízás ízületi problémákhoz, cukorbetegséghez és sok más betegséghez vezet. A kutyák esetében sincs ez másképp. Sok túlsúlyos kutya nem szeret mozogni, mert nagy súlya izületi fájdalmakat okoz Ezenkívül gyakran légzési nehézségekkel, vagy akár légszomjjal is küzdenek. Mivel a kutyák jól el tudják rejteni fájdalmaikat, az ízületi és légzőszervi problémák gyakran csak a zihálásról, horkolásról és általános lomhaságról ismerhetők fel. A kutyák tartós elhízásából számos betegség, köztük szív-, bőr- és ortopédiai betegségek, szaporodási rendellenességek, cukorbetegség, emésztési rendellenességek és inkontinencia alakulhat ki, amelyek aztán súlyos következményekkel járnak az állatra nézve.

Ha Ön vagy az állatorvos észrevette, hogy kutyája túlsúlyos, azonnal cselekedjen, és mentse meg az állatot a későbbi súlyos betegségektől.

Túl kövér a kutyája? Az étrend váltás és a sok testmozgás segít

Ha már bekövetkezett a baj és a kutya hasa egyértelműen túlkerekedett, a táplálékmegvonás természetesen nem megoldás! Egyáltalán nem segít, ha rövid időre drasztikusan csökkentjük a kutyaeledel mennyiségét, mert a túlsúlyos kutyák is szenvednek a jojó-effektustól. De vajon milyen étrend-változtatások és milyen eledelek segítenek valóban a túlsúlyos kutyákon? Alapvetően bármelyik kutya túlsúlyossá válhat. Egyes fajták, mint például a cocker spániel, a beagle és a labrador retriever azonban hajlamosabbak erre, mint mások.

Ha a kutya túl kövér, akkor először a táplálékát kell ellenőrizni. Győződjön meg arról, hogy a kutya étrendje és adagja természetesen egészséges és az állat méretének megfelelő. A kutyaeledel legfontosabb összetevőjének mindig a húsnak kell lennie. Az olcsó gabonafélék, mint a búza vagy a burgonya és a cukorrépa egyáltalán nem szerepelhet benne, és nem tartalmazhat rejtett cukrokat, mint a melasz vagy a cukorrépapép. Az olyan adalékanyagok, mint az ízfokozók, a töltőanyagok, mint a gabonaliszt, és a vegyi tartósítószerek nem a jó kutyaeledel ismérvei, és különösen nem alkalmasak túlsúlyos kutyák számára. Etesse inkább kutyáját nyers hússal, belsőségekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel és gyógynövényekkel, vagy váltson a fajtának megfelelő Canis Plus® szárazeledelekre, Komplett Menükre, hústálakra és húsroládokra pelyhekkel vagy zöldségekkel és kalciummal kiegészítve. Így kutyája minden tápanyagot megkap, amire az egészséges élethez szüksége van - a megfelelő arányban.

A gyógynövények az eledelben anyagcsere-támogató funkciót töltenek be, és segítik a béltisztulást a vonalasabb testalkat érdekében. A jó minőségű állati fehérje pedig erős izmokat biztosít.

Milyen testmozgás ajánlott túlsúlyos kutyáknak?

Az egészséges táplálkozás mellett a testmozgás is fontos a túlsúlyos kutyák számára, még akkor is, ha ízületi problémák miatt nem szeretnek mozogni. A túlsúlyos kutyák számára különösen a vízben való játék és az úszás élvezetes, mivel ott könnyebbnek érzik magukat. A séta közbeni mozgásos játékok is hasznosak, mert futásra motiválják a kutyát. Azonban mindig vegye figyelembe a kutya korát és általános kondícióját, és tartózkodjon a nagyon meleg időben történő megerőltetéstől.

Naturavetal®-Tipp

Canis Extra Bio Kókuszolaj

A Canis Extra Bio Kókuszolaj kiváló minőségű, növényi zsírforrás, amely tehermentesíti a kutya emésztőrendszerét, hasnyálmirigyét és máját is. A túlsúlyos kutyák számára nyáron egy kis fagyasztott kókuszfagylalt is szívesen látott csemege, amely kiváló minőségű energiaforrásként ráadásul támogathatja a kutya fogyási folyamatát.

Győződjön meg róla, hogy a megfelelő mennyiséget eteti: Naturavetal® etetési javaslat

Sok kutyatulajdonosnak nehéz megbecsülni a kutyája számára megfelelő mennyiségű táplálékot. Ha a kutya nagy étvágyú, könnyen előfordulhat, hogy sokkal több étel kerül a táljába, mint amennyi egészséges lenne. Amikor a hagyományos szárazeledelről a Canis Plus® hidegen sajtolt eledelre vált, nagyon fontos, hogy mérleggel vagy mérőpohárral mérje le a napi mennyiséget, mert ránézésre az adagok nagyban különböznek más tápoktól, azonos tápanyagtartalom mellett. A kiváló minőségű, tisztán természetes összetevőknek, az előállítási módszernek és a magas hústartalomnak köszönhetően az eledelünk magas biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik. A hidegsajtolás biztosítja, hogy a természetes vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek nem vesznek el, és nem kell szintetikus adalékanyagokat használnunk. 

Ezenkívül teljesen kerüljük az olyan rosszabb minőségű töltőanyagokat, mint a kukoricaglutén vagy a melasz (ezeket gyakran használják más tápokban). Ennek eredményeként a Canis Plus® mennyisége gyakran jelentősen kevesebb, mint a hagyományos extrudált eledeleké, amelyek duzzadó tulajdonságuk miatt más telítettségérzetet is adnak, mint a hidegen sajtolt ételeink, amelyek egyáltalán nem dagadnak meg a gyomorban. A gyomor természeténél fogva rugalmas izom, amely sok ételt képes felszívni, különösen a kutyáknál. Ha a kutya folyamatosan a szükségesnél nagyobb adagokat kapott, és ezek a gyomrában meg is duzzadtak, akkor előfordulhat, hogy a kutya a tápváltás első napjaiban még több eledelt próbál követelni, pedig már megkapta az ajánlott napi mennyiséget. Ekkor egyszerűen hozzá kell szoknia az új ételmennyiséghez, és ehhez szüksége van még néhány napra.

Etetési javaslat

Ha azt szeretné, hogy kutyája lefogyjon, minden etetési típusnál fontos, hogy annyit etessen, amennyit a kutya ideális testsúlya szerint kaphat. Ezért a Canis Plus® hidegen sajtolt szárazeledelek esetében közvetlenül a kutya ideális testsúlyának megfelelő sort kell néznie, a Canis Plus® Komplett Menük és a Canis Plus® hústálak vagy roládok esetében pedig a kutya jelenlegi testsúlya helyett a kutya ideális célsúlya alapján számítsa ki a táplálék mennyiségét a kezdetektől fogva. Ha a jelenlegi ételadagja jóval magasabb, akkor azt fokozatosan csökkentse.

A etetési javaslataink irányadó értékeket adnak meg, amelyeket egyénileg kell a kutya temperamentumához, aktivitási szintjéhez és életkorához igazítani.

A Canis Plus® szárazeledel etetési javaslata felnőtt kutyák számára

A túlsúly elkerülése érdekében fontos az etetési javaslat betartása, illetve a mennyiség csökkentése, ha a kutyának a kevesebb mozgás miatt kevesebb energiára van szüksége, mint egy átlagosan aktív kutyának.

A Canis Plus® Szárnyas, a Bárány és a Lazac mérsékeltebb kalóriatartalmú, míg a Canis Plus® Sport és a Marha magas kalóriatartalmú, így kevésbé alkalmas túlsúlyos kutyák számára.

Etetési javaslat Canis Plus® szárazeledel

A kutya súlyaEledel napi mennyisége 
1-2,5 kg20-45 g
3-4,5 kg50-75 g
5 kg80 g
10 kg125 g
15 kg165 g
20 kg215 g
25 kg250 g
30 kg280 g
35 kg340 g
40 kg370 g
45 kg410 g
50 kg450 g
60 kg510 g
70 kg600 g

A Canis Plus® Komplett Menük etetési javaslata felnőtt kutyák számára

Általánosságban a normál aktivitású kutyáknak az aktuális testsúly kb. 3-5%-át ajánljuk, kölyökkutyáknak vagy fiatal kutyáknak kb. 5-8%-át, idős vagy nyugodtabb kutyáknak pedig 2,5%-3%-át.

Ha kutyája átlagosan aktív, akkor a testsúlya alapján 3%-kal számolhat, de ha a súlya miatt nyugodtabb, akkor gyakran elegendő a 2,5% is.

Canis Plus® Komplett Menük főétkezésként egészséges, felnőtt, normál-aktív kutyák számára, akiknek az adagja a testtömegük 3%/2,5%-a naponta

A kutya súlyaEledel napi mennyisége (3%-kal)Eledel napi mennyisége (2,5%-kal)
5 kg 150 g 125 g 
10 kg 300 g 250 g 
15 kg 450 g 375 g 
20 kg 600 g 500 g 
25 kg 750 g 625 g 
30 kg 900 g 750 g 
35 kg 1050 g 875 g 
40 kg 1200 g 1000 g 
45 kg 1350 g 1125 g 
50 kg 1500 g 1250 g 
60 kg 1800 g 1500 g 
70 kg 2100 g 1750 g

A Canis Plus® hústálak és húsroládok etetési javaslata

A Canis Plus® hústálak és húsroládok esetében a komplett menükre vonatkozó táblázatban (lásd fent) kiszámított táplálékmennyiséget 70% húsra és 30% zöldség- és gyümölcs kiegészítésre osztjuk. Választhatja pehely- keverékeink egyikét is: a Canis Extra® Top-Fit-Mix teljesen gabonamentes, Canis Extra® Vit/Min-vegyes pelyheink pedig értékes rostforrásként a már feltárt és ezért könnyen emészthető kölest is tartalmaznak. Ezt egészítse ki egy természetes kalciumforrással, például a Canis Extra Bio Tojáshéjporral.

Etetési javaslat a száraz és nedves eledel kombinált etetéséhez

Kombinált etetésnél napi 2 étkezésre bontva a megadott napi Canis Plus® szárazeledel mennyiség felét etesse az egyik étkezésnél, majd a második étkezésnél a Komplett Menü vagy hústál/rolád és zöldség-köret, valamint táplálékkiegészítők napi etetési mennyiségének a felét etesse.

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) a túlsúlyos kutyák etetéséről

Milyen szárazeledel való túlsúlyos kutyáknak?

A túlsúlyos kutyáknak szánt szárazeledelnek a nekik megfelelő energiatartalommal kell rendelkeznie, mint például a Canis Plus® Szárnyas, Bárány vagy Lazac. Az etetési mennyiségnek ekkor nem a jelenlegi testsúlyon, hanem a célsúlyon kell alapulnia. Ha ez azt jelenti, hogy a kutya hirtelen jelentősen kevesebb táplálékot kap, mint ezelőtt, akkor fokozatosan, 3-5 napos ritmusban csökkentse a táplálék mennyiségét, hogy a kutya lassan hozzászokhasson az új táplálékmennyiséghez. 

Ha kutyája még mindig nehezen viseli a változást, akkor a nyersrosttartalom és a táplálék térfogatának növelése érdekében hozzáadhatja Canis Extra Vit/Min vegyes pelyheinket az eledelhez. A pelyhek támogatják a jóllakottság érzését, és a kutya bélflórája is profitálhat belőlük.

Mit etessünk, ha a kutyának fogynia kell?

Ha a kutyának fogynia kell, akkor ügyelnie kell arra, hogy az eledel energiatartalma megfelelő legyen. A zsírtartalom nem lehet túl magas, mivel a zsír sok energiát biztosít. Ha a kutya nem tudja ezt az energiát aktivitással elégetni, akkor az zsírlerakódás formájában felhalmozódik, és ennek következtében hízni fog. Egyes kutyák gyorsabban fogynak, ha átmenetileg nedves eledelre, például a Canis Plus® Komplett Menükre váltanak. Ebben az esetben azonban nem az aktuális testtömeg alapján, hanem a célsúllyal számolja ki az étel mennyiségét.

Ha bármilyen kérdése van az eledel-mennyiségek kiszámításával kapcsolatban, kérjük, forduljon szakértői csapatunkhoz. Hétfőtől péntekig 08.00 és 16.00 között a 06 70 883 4343-as telefonszámon érhet el minket.

Melyik eledel a legjobb a kutyámnak?

Ahogyan a kutyája egy igazi egyéniség, úgy a táplálkozási igényei is egyediek. Az, hogy melyik eledel neki a legjobb, többek között a kutya aktivitási szintjétől, testsúlyától, fajtájától és előéletétől függ. Vannak azonban olyan tulajdonságok, amelyek tipikusan jellemzik a jó kutyaeledelt: csak kiváló minőségű, tisztán természetes összetevőket tartalmaz, és nem tartalmaz szintetikus adalékanyagokat, például mesterséges vitaminokat, tartósítószereket vagy aromákat. Töltőanyagok és az olyan gyenge minőségű melléktermékek, mint a gyökerek, levelek, karmok vagy tollak nem kerülhetnek az eledelbe, különösen a túlsúlyos kutyák esetében, mivel ezek növelik az eledel térfogatát, de nem biztosítanak jó minőségű tápanyagokat. Keresse a nyílt deklarációt is - egy jó gyártó nyíltan mutatja, hogy mely összetevőket dolgozza fel.

Hogyan etessem a kutyát, ha túl vékony?

Ha kutyája túl sovány, meg kell próbálnia kideríteni az okát. Hasznos lehet egy paraziták kimutatására szolgáló székletvizsgálat és egy állatorvosi vizsgálat. Vagy talán a kutyája nagyon ideges, állandóan nyugtalan és mozgásban van, ezért több energiát éget. Ebben az esetben érdemes lenne a táplálék mennyiségét egy kicsit megnövelni, vagy 2-4 hétig a fő táplálék mellett egy kis extra adag eledelt is adni. A Canis Plus® hústálak vagy húsroládok például alkalmasak kiegészítésnek. Kutyájának olyan táplálékra is szüksége lehet, amely több energiát tartalmaz, mint amennyire egy átlagosan aktív kutyának szüksége van. Ebben az esetben próbálja ki a sport-kutyaeledelt.  Erről többet megtudhat "Sport kutyaeledel az agilis kutyának" című útmutatónkban.

 

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 4343-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Ezek a cikkek szintén érdekelhetik

Naturavetal® próbacsomag

Szívesen küldünk Önnek szárazeledel kóstolót és segítünk kiválasztani a megfelelő eledelfajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.