Naturavetal Logo

A cukorbeteg kutya

Hozzáadom a kedvencekhez

A cukorbetegséget a kutya szervezetében a cukoregyensúly illetve a szénhidrát-anyagcsere zavara okozza. A kutya nem tudja megfelelően hasznosítani az eledelben lévő cukrot. Ez az útmutató háttérinformációkat kínál a kutyák cukorbetegségével kapcsolatban, és tippeket ad arra vonatkozóan, hogy mire kell odafigyelnie cukorbeteg kutyája etetésekor.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Cukorbeteg a kutya – mi történik a szervezetében?

Először is vessünk egy pillantást a szénhidrát-anyagcsere folyamataira egy egészséges kutya szervezetében, összehasonlítva a cukorbeteg kutya szervezetében zajló folyamatokkal.

A kutya normál anyagcseréje

Ahogy az élelmiszer áthalad az emésztőrendszeren, apró részecskékre bomlik, hogy a szervezetben felszívódhasson. Itt a poliszacharidok monoszacharidokká bomlanak le, és így jutnak be a nyálkahártya sejtjeibe. Innen eljutnak a májba, ahol glükózzá alakulnak. A máj glükózt enged a vérbe, ekkor a vércukorszint megemelkedik. Ezt a hasnyálmirigy regisztrálja, amely inzulint termel és bocsát ki. A véráram útján a glükóz eljut a különböző szövetek és szervek sejtjeihez, amelyek ezt a cukrot energiaforrásként használják fel.

A sejteknek azért van inzulinra szükségük, hogy tudják, hogy épp glükózt kell felvenniük. Minél gyorsabb és erősebb a vércukorszint emelkedése, annál több inzulint kell a szervezetnek termelni. Az inzulin aktiválja a jóllakottsági központot is. Mivel a sejtek az inzulin segítségével felszívják a vérből a glükózt, a vércukorszint csökken és normalizálódik, ami csökkenti az inzulintermelést is. Ha a vércukorszint túlságosan lecsökken, a hasnyálmirigy ezt regisztrálja, és aktiválódik az éhségközpont.

Ez történik egy cukorbeteg kutya szervezetében

A cukorbetegség a kutya szénhidrát-anyagcseréjének zavara. A vércukorszint evés után megemelkedik, de mivel a hasnyálmirigy túl kevés inzulint választ ki, vagy esetleg semennyit sem (1-es típusú cukorbetegség (a cukorbetegség leggyakoribb formája kutyáknál)), vagy a sejtek nem reagálnak rá hatékonyan (2-es típusú cukorbetegség (úgy tűnik, kutyáknál nem fordul elő, inkább a macskákat érinti)), a glükóz nem szívódik fel és nem hasznosul a sejtekben. A következmények:

  • A vércukorszint megemelkedik és magas marad, mert a sejtek nem tudják feldolgozni a vérből származó cukrot. 
  • A cukor felhalmozódik a vérben és a vizeletben: a vizeletben lévő cukor vizet von el, így fokozott vizelési inger és ezzel egyidejűleg fokozott szomjúság jelentkezik, ami további terhelést jelent a vesék számára.
  • Mivel a jóllakottsági központ nem aktiválódik, a kutya mindig éhes. 
  • De mivel a sejtek nem tudnak energiát nyerni a táplálékból, energiahiányt szenvednek – és a kutya egyre fogy.

Mi okozza a cukorbetegséget a kutyáknál?

A kutyák cukorbetegségének pontos okai még nem tisztázottak, de az biztos, hogy az anyagcserét, a hasnyálmirigyet és a veséket érintő problémáról van szó, amely kezeletlenül hagyva további anyagcsere- és szervi károsodáshoz vezethet. A lehetséges okok között szerepel azonban a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, a genetikai hajlam, vagy bizonyos gyógyszerek alkalmazása, amelyek befolyásolhatják a szénhidrát-anyagcserét (pl. kortizon). A cukor- vagy keményítőtartalmú ételek túlzott fogyasztása szintén oka lehet az anyagcsere-elváltozásnak. 

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknál is léteznek különböző típusú cukorbetegségek. Az inzulinfüggő cukorbetegség (1-es típusú cukorbetegség) a leggyakoribb a kutyáknál. Ilyenkor a hasnyálmirigy túl kevés inzulint termel vagy egyáltalán nem termel semennyit. Az inzulinfüggetlen típusban (2-es típusú cukorbetegség) elegendő inzulin termelődik, de a sejtek nem reagálnak rá megfelelően. Inzulinrezisztensnek tűnnek, mert a normális inzulinmennyiség nem elegendő a vércukorszint szabályozásához. Az 1-es típusú cukorbetegség a kutyáknál a leggyakoribb, míg a 2-es típusú cukorbetegség több macskát érint, és feltételezhetően az elhízással függ össze.

A cukorbetegség tünetei: honnan vehetem észre, hogy a kutyám cukorbeteg?

Kezdetben a cukorbetegség a kutyáknál fokozott ivással és vizeléssel jelentkezik. Úgy tűnik, hogy a kutya állandóan éhes, de folyamatosan fogy, annak ellenére, hogy valójában eleget eszik. A betegség előrehaladtával egyre inkább látható, hogy a kutya egyre jobban összeomlik, mert a sejtjei nem kapják meg a feladatukhoz szükséges energiát. A kutya szőrzete tompa és száraz lesz, a sebek egyre rosszabbul gyógyulnak, a szemek elhomályosulhatnak és hányás jelentkezhet - a kutya letargikussá és erőtlenné válik.

Ilyenkor feltétlenül konzultálni kell állatorvossal, mert a kezeletlen cukorbetegség miatt más anyagcsere-folyamatok, például a zsír- és fehérje-anyagcsere sem tudnak normálisan működni. További szervek is károsodhatnak, és a kutya élete veszélybe kerülhet.

Cukorbetegség kutyáknál: milyen szerepe van a tápláléknak?

A kutyák cukorbetegsége és megfelelő etetése két olyan téma, amelyet nem lehet szétválasztani. Az eledel közvetlenül befolyásolja a betegség lefolyását. Mint már leírtuk, nem csak arra kell ügyelni, hogy az eledel alkalmazható legyen cukorbetegség esetén, mert az eledelnek a hasnyálmirigyet is kímélni kell, és tehermentesíteni kell a veséket is.

A hasnyálmirigy nemcsak az inzulin termeléséért és kiválasztásáért felelős, hanem a szénhidrátok, fehérjék és zsírok lebontásáért felelős enzimeket is termel. Ha a hasnyálmirigy túlterhelt, nem tudja megfelelően ellátni ezt a feladatot, és további problémák merülnek fel. Ha ezekből a tápanyagokból túl sok marad lebontatlanul, de akár "csak" az egyikből is, az nagy terhelést jelenthet a szervezet számára.

A vesék a folyadékra és általában a kiegyensúlyozott vízháztartásra vannak utalva. A hagyományos extrudált eledelek itt különösen nagy problémát jelenthetnek, mivel megduzzadnak és emiatt folyadékot kötnek meg a szervezetben. Ezenkívül ügyelni kell a megfelelő fehérjetartalomra (ez nem lehet túl magas), és a foszfor mennyiségét is alacsonyan kell tartani.

A kutya és a cukor – a megfelelő táplálék a lényeg

Ha a kutya cukorbeteg, fontos, hogy odafigyeljen az eledel cukortartalmára. Ha például magas a szénhidráttartalma, akkor az kevésbé alkalmas a cukorbeteg kutyák számára. Mivel a szárazeledelek általában több szénhidrátot tartalmaznak, mint a nedves eledelek, ezért a betegség súlyosságától függetlenül általában kerülni kell a szárazeledelek etetését.

Az eledelnek tehát a lehető legkevesebb szénhidrátot kell tartalmaznia, és különösen magas rosttartalommal kell rendelkeznie. Ez segíthet abban, hogy a szénhidrátok lassabban emésztődjenek és szívódjanak fel, ami ahhoz vezethet, hogy a vércukorszint nem emelkedik olyan gyorsan. A teljes kiőrlésű termékek ezért általában alkalmasabbak, mint a burgonya, a tésztafélék vagy a fehér rizs, mivel a teljes kiőrlésnél a nyersrosttartalom lényegesen magasabb.

Az alacsonyabb szénhidráttartalom ellensúlyozására több fehérjére és zsírra van szükség, hogy a kutyának ne kelljen saját tartalékaiból, azaz a zsírraktárakból és az izmaiból táplálkoznia. Ha azonban a hasnyálmirigyet és a vesét is figyelembe vesszük, akkor világossá válik, hogy nem szabad a fehérje- és zsírtartalmat a végtelenségig növelni, mert ezt a két szerv megszenvedi.

Cukorbetegség kutyáknál: hogyan támogathatja kutyáját a megfelelő táplálékkal

Itt jön a képbe a feldolgozott összetevők minősége. Vannak olyan értékes összetevőket tartalmazó eledelek, amelyek kiváló minőségű fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat biztosítanak, kiváló minőségű húsokból, válogatott zsírforrásokból és gluténmentes, feltárt, mégis magas rosttartalmú szénhidrátforrásokból állnak (ha gabonafélékről van szó, akkor a legjobb, ha teljes kiőrlésű gabonát választunk).

Viszont olyan eledelek is kaphatók, amelyek gyenge minőségű összetevőket tartalmaznak, például növényi vagy állati melléktermékeket héjakból, gyökerekből, cukorrépából vagy más, az emberi élelmiszeriparból származó maradékokból, illetve a levágott állatok után megmaradó karmokból, patákból, tollakból és hasonlókból. Ezek az összetevők jól hangzó analitikai összetevőket biztosítanak az eledelben magas gyártási költségek nélkül, de tápanyagok tekintetében nem elég értékesek. 

A cukorbeteg kutyának szánt tápláléknak feltétlenül kiváló minőségű és tisztán természetes összetevőkből kell állnia, és teljesen kerülnie kell a szintetikus adalékanyagokat, hogy azok ne irritálhassák tovább az anyagcserét. A szintetikus összetevőket, például tartósítószereket és ízesítőket tartalmazó hagyományos eledelek megterhelhetik az anyagcserét, ahelyett, hogy támogatnák azt. Bármilyen szintetikus anyag túlsavasíthatja a szöveteket, ami irritációt okozhat a hasnyálmirigyben és általában terheli az anyagcserét.

A gyakran ajánlott diétás eledelek nem nyújtanak jó megoldást a cukorbeteg kutyák számára. Ezek általában csak gabonafélékből és gabonamaradékokból állnak, vagy burgonyát tartalmaznak, ami már a benne lévő keményítő mennyisége miatt is tabu kellene, hogy legyen, mivel cukorbetegség esetén ez nem megfelelő, és a folyamatos etetés során nagy megterhelést jelenthet a hasnyálmirigynek.

A sokszor nem megfelelően feltárt szénhidrátok magas aránya és a szintetikus adalékanyagok mellett a gyakran ajánlott diétás eledelek közül sok tartalmaz búza glutént és melaszt, cukorrépapépet és más, a cukorgyártásból származó melléktermékeket, amelyek különösen cukorbetegség esetén problémásak.   Az elterjedt eledelek közül sok extrudált, amelyek megdagadnak és emiatt további terhet rónak a gyomorra, és a gyakran használt zsírbevonat miatt a hasnyálmirigyet is terhelik, mivel az a zsír emésztéséért is felelős.

Naturavetal®-Info

A cukorbeteg kutya etetése

Ez az útmutató alapvető információkat nyújt Önnek a cukorbeteg kutya etetésével kapcsolatban, de semmiképpen sem minősül etetési előírásnak. Mivel a cukorbetegségnek különböző okai lehetnek, a betegség súlyossága kutyánként eltérő lehet, és a kezelési állapot is döntő szerepet játszik - azaz, hogy a kutya kap-e már inzulininjekciót vagy sem -, ezért a eledelváltoztatás minden formáját feltétlenül meg kell beszélni a kutyát kezelő állatorvossal. Egyéni etetési tanácsadásért forduljon szakértői csapatunkhoz. 

Ha cukorbeteg a kutya: milyen sajátosságokat kell figyelembe venni az etetésénél?

Ha a kutya cukorbeteg, fontos, hogy ne legyen túl színes a menüje, mivel minden új vagy ismeretlen összetevő hatással lehet a vércukorszintre. A lehető legegyszerűbb táplálkozás segíthet ennek stabilan tartásában. Ezért a legjobb, ha két-három különböző ételkombinációt választunk, és nem minden nap, hanem például csak hetente váltogatjuk ezeket.

A Canis Plus® tiszta húskonzervekből és roládokból származó hús zöldségekkel és alacsony cukortartalmú gyümölcsfajtákkal, vagy a gabonamentes, levegőn szárított Canis Plus® Top-Fit-Mix gabonamentes, levegőn szárított pehelykeverékünk egy olyan kalciumforrással, mint a Canis Extra Bio-Tojáshéjpor, két kíméletes, mégis megfelelő etetési forma lenne. A Canis Plus® teljes értékű menüink szintén praktikus és gyors megoldást jelentenek a cukorbeteg kutyák etetésére. 

A Canis Plus® Bárány, Pulyka, Marha, Bivaly, , Tőkehal vagy Nyúl ízek, valamint a teljes Canis Plus® Kölyök-Menük teljesen gabonamentesek. A fent leírtak szerint azonban nem szabad minden ízt össze-vissza etetni, hanem azokra kell szorítkozni, amelyeket a kutya jól tolerál, és szükség esetén ezek mellet is rendszeresen ellenőrizni a vércukorszintet.

A legjobb, ha naponta több kis adagot etetünk - mindig ugyanabban a napszakban. Még ha kirándulást is tervezünk, az etetési időnek és az adagok méretének mindig ugyanakkorának kell maradnia.

Természetes étrend cukorbeteg kutyáknak

A cukorbeteg kutyák gyakran állandóan éhesek és folyamatosan fogynak. Az emellett etetett gyógynövénykeverékek, mint például a Canis Extra Aktiv vagy a Canis Extra Ezerzöld Bio-Zöldfűszerek BARF-hoz javítják az anyagcserét. Ezek elegendő ásványi anyagot biztosítanak az állat számára, míg más kiegészítők, mint a Canis Extra Spirulina, jól emészthető fehérjéket, szinte az összes esszenciális aminosavat és számos más értékes tápanyagot biztosít. Ezáltal a spirulina értékes kiegészítője a megnövekedett energia- és tápanyagszükségletnek.

A különösen jól alkalmazható Canis Extra Bio Kókuszolaj zsírforrásként a cukorbeteg kutyák eledelébe is keverhető, mivel az epehólyag vagy a hasnyálmirigy emésztőnedvei nem szükségesek az itt található magas arányú, közepes láncú zsírsavak metabolizálásához. Ez teszi a Canis Extra Bio kókuszolajat különösen jól alkalmazható energiaforrássá.

A cukorbetegség súlyosságától függően a Canis Plus® Lazac (kisebb pellet formában is kapható 1 kg-os zacskókban) vagy a Canis Plus® Nyúl szárazeledel fajták séta közben használhatók jutalomfalatként. Mivel azonban keményítő nélkül nem lehet szárazeledelt készíteni, ez a két eledel semmiképpen sem lehet a kutya fő tápláléka, és csak takarékosan, jutalomfalatként szabad használni. Még jobb lenne például, ha a húsroládunkat kockákra vágnánk, és séta vagy tréning közben ezt használnánk, vagy esetleg kígyóuborka-kockákkal dolgoznánk.

Ahhoz, hogy az anyagcserében fellépő stresszt kompenzálni tudja, a cukorbeteg kutyának olyan jó minőségű és mindenekelőtt természetes vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre van szüksége, mint amilyeneket a Canis Plus® tartalmaz. A Canis Plus® nagyon magas biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik, mivel csak természetes összetevőket tartalmaz. A Canis Plus® eledelcsaláddal tehát jó alapellátást nyújthat kutyája számára és támogatja anyagcseréjét.

Naturavetal®-tipp: Eledelváltás cukorbetegség esetén

Ha változtatni szeretne a kutya eledelén, azt mindig beszélje meg a kezelő állatorvossal az inzulinhasználat miatt.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 4343-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Ezek a cikkek szintén érdekelhetik

Naturavetal® próbacsomag

Szívesen küldünk Önnek szárazeledel kóstolót és segítünk kiválasztani a megfelelő eledelfajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.