Naturavetal Logo

Ennyire veszélyes a csokoládé a kutyának

Hozzáadom a kedvencekhez

Ebben az útmutatóban szeretnénk elmondani, miért veszélyes a csokoládé a kutyára, és milyen tünetei lehetnek a csokoládémérgezésnek. Ezen kívül tisztázzuk, melyek a legfontosabb teendők csokoládémérgezés gyanúja esetén, és milyen esélyei lehetnek a sikeres kezelésre.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

A csokoládé és bármilyen kakaótartalmú élelmiszer semmiképpen sem tartozik a kutyák étrendjébe. A csokoládé ugyanis egy teobromin nevű anyagot tartalmaz, amely az alkaloidák csoportjába tartozik. Koncentrációja a kakaótartalomtól függően változik. A halálos dózis körülbelül 100mg/testtömegkilogramm. A kakaótartalomtól függően ez körülbelül 60g tejcsokoládénak vagy 8g étcsokoládénak felel meg. Egy kis Chihuahua számára két kocka étcsokoládé – az említett teobromintartalommal - életveszélyes lehet! A teobromin egyébként a kávé, a kóla és más magas koffeintartalmú italok, valamint az alkohol lebomlása során is keletkezik. Teljesen egyértelmű, hogy ezek az italok a kutyáink számára is tabuk. A teobromin a süteményekben, ostyákban, kekszekben és cukormázban is megtalálható, és kis mennyiségben, rendszeresen fogyasztva fokozatos mérgezést is okozhat. A teobromin a legerősebben a kutya idegrendszerére hat.

A csokoládémérgezés tünetei kutyáknál

Mivel a csokoládé fogyasztása és így a csokoládémérgezés lehet hirtelen és fokozatos is, a tünetekre vonatkozóan nincs egyértelmű iránymutatás, minden kutya másképp reagálhat. Fontos tudatosítani magunkban, hogy a bevitt csokoládé mennyiségéhez viszonyított súlyarány és méret, valamint a kutya általános egészségi állapota a meghatározó tényezők. Tehát nem mindegy, hogy egy törpepincser vagy egy rottweiler nyúlt le két kocka étcsokoládét az asztalról.

A csokoládémérgezés leggyakoribb tünetei a következők, bár a tünetek sorrendje és súlyossága egyénenként eltérő lehet.

1. Hányás és hasmenés: a kutya hirtelen és hevesen hány, előfordulhat súlyos, spontán hasmenés is, amelyet hasi zörejek kísérnek.

2. Idegesség és remegés: a kutya nagyfokú nyugtalanságot mutat, lihegéssel, izgatott rohangálással, kétségbeesetten néz körül, arcizmai feszültek, tekintete merev vagy pánikba esett.

3. Görcsrohamok és szívritmuszavar: a kutya összeesik, az oldalára fekszik és görcsöl, amit erős nyálfolyás és inkontinencia kísérhet.

4. Az eszmélet elhomályosodása: a kutya tántorog és tőle szokatlanul a sarokba kúszhat, hirtelen viselkedési rendellenességek, például agresszió is előfordulhat.

5. Erős szomjúság és fokozott vizelési inger: a szervezet megpróbálja kiválasztani a teobromint, ami erős szomjúságot eredményez, ennek megfelelően gyakori vizeléssel.

Naturavetal®-Info

Az elfogyasztott csokoládé mennyisége és az állat mérete a döntő!

A legfontosabb: minél kisebb a kutya, annál nagyobb a mérgezés veszélye.

Enyhe tünetek már testtömeg-kilogrammonként 20mg teobromintól jelentkeznek. Erőteljesebb tünetek viszont már testtömeg-kilogrammonként 100mg teobromintól lépnek fel, és testsúlykilogrammonként 250-500mg teobromin esetén a kutyák kb. 50%-a elpusztul.

Teendők: Mit tegyünk, ha a kutya csokoládét evett?

Fontos:

  • Őrizze meg nyugalmát!
  • Lépjen kapcsolatba az állatorvossal/állatkórházzal
  • A lehető leghamarabb keresse fel az állatorvost vagy az ügyeletes állatklinikát.


Bár az interneten különböző tippeket találhat a csokoládémérgezéssel kapcsolatban, a fent említett tünetekkel járó csokoládémérgezés sürgős állatorvosi vizsgálatot és kezelést igénylő vészhelyzetnek számít. Mivel az idő a legfontosabb - az emésztőrendszerben már felszívódott csokoládé mennyisége határozza meg a mérgezés további lefolyását, és így a kutya gyógyulási esélyeit. Csak az állatorvos tudja felmérni a helyzet súlyosságát és eldönteni, hogyan kell a kutyát kezelni.

Első lépések csokoládémérgezés esetén

Az állatorvos a további kezelés előtt stabilizálhatja a keringést és a légzést, vagy megpróbálja kontrollálni a görcsöket. Attól függően, hogy mennyi ideje ette meg a kutya a csokoládét, hányást is lehet indukálni, faszén tabletta is adható, A kutya kaphat gyomormosást vagy egy infúziót. Lehet, hogy a hólyagot is átöblítik, hogy megnehezítsék az alkaloidok visszaszívódását a hólyagfalon keresztül. Ha lehetséges, jegyezze fel a csokoládé evés hozzávetőleges időpontját, vigye magával a csokoládé csomagolását vagy jegyezze fel a kakaótartalmat - ezek az információk segíthetnek az állatorvosnak a helyzet helyes megítélésében.

Ekkor forduljon állatorvoshoz

Állatorvoshoz kell fordulni, ha azon kapjuk a kutyát, hogy lopva csokoládét eszik, és már egyértelmű, hogy az elfogyasztott mennyiség olyan nagy, vagy a kakaótartalom olyan magas, hogy mérgezésre lehet számítani. Egyébként akkor kell állatorvoshoz fordulni, ha hirtelen a feljebb említett tüneteket vagy viselkedésbeli változásokat észlel a kutyáján, amelyekre nem tud magyarázatot adni. Hiszen az is lehet, hogy a kutyasétáltatás alatt valamilyen mérgezett falatot talált, vagy valami más történt, ami állatorvosi vizsgálatot igényel. A kutyák számára mérgező ételekről és egyéb veszélyekről szóló cikkünket itt találja.

A sikeres kezelés esélyei

Mivel az elfogyasztott csokoládé mennyisége, a csokoládé típusa (tejcsokoládé vagy étcsokoládé), valamint az állat testsúlya és általános állapota döntően befolyásolja a kezelés további menetét, a siker esélye attól is függ, hogy milyen gyorsan kezdik el kezelni a kutyát nagyobb mennyiségű csokoládé elfogyasztása után.

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) arról, hogy mennyire veszélyes a csokoládé a kutyának

Mennyi csokoládé halálos a kutyák számára?

Az, hogy mennyi csokoládé mérgező a kutya számára, a kutya testtömegétől és a csokoládé kakaótartalmától függ. Minél magasabb a kakaótartalom, annál gyorsabban áll fenn a mérgezés. Minden esetben forduljon állatorvoshoz, ha kutyája csokoládét evett.

Mi minden mérgező a kutyák számára?

Sok olyan élelmiszer, amely az emberek számára könnyen emészthető, mérgező a kutya számára. Ezek közé tartozik az avokádó, a csokoládé, a szőlő és a mazsola. Az "Áttekintés: a kutyák számára mérgező ételek" című útmutatónkban talál egy listát az olyan ételekről, amelyek mérgezőek a kutyája számára.

 

Milyen tünetei vannak a csokoládémérgezésnek a kutyáknál?

A csokoládémérgezés tünetei közé tartozik a hányás, hasmenés, idegesség, remegés, erős szomjúság és fokozott vizelés, görcsrohamok és szívritmuszavarok, valamint a tudat elhomályosodása.

Honnan tudhatom, hogy a kutyámat megmérgezték?

A mérgezés tünetei nem mindig azonnal és egyértelműen felismerhetők; ráadásul a különböző tünetek egyszerre vagy egymás után is jelentkezhetnek. A mérgezés tünetei a következők: hasmenés, hányás, erős nyálfolyás, egyensúlyvesztés az apátiáig, erős izgatottság, kitágult pupillák, nyugtalan járkálás, láz, habzás a szájban vagy a száj körül, drasztikus testhőmérséklet-csökkenés, például egy sokk miatt, hirtelen fellépő súlyos remegés, görcsök/nyugtalanság, a kutya a hasa felé néz vagy összekuporodik, szív- és érrendszeri problémák egészen az összeomlásig, légzési problémák egészen a légzési nehézségig, és ismeretlen okból származó vérzés a hányásban vagy a székletben.

Mit tegyünk, ha a kutya csokoládét evett?

Ha kutyája csokoládét evett, forduljon állatorvosához vagy állatklinikájához, és minél hamarabb induljon az rendelőbe vagy az ügyeletes klinikára. A csokoládémérgezés sürgős állatorvosi vizsgálatot és kezelést igénylő vészhelyzet. Minél gyorsabban cselekszik, annál jobbak a kilátások kutyája számára.

Megvakulhat a kutya a cukortól?

Egy normális, egészséges kutya nem vakul meg a cukortól, mindazonáltal a cukor nem tartozik a kutya étrendjébe. Ha a kutya cukorbetegségben szenved, akkor a cukoranyagcseréjében van zavar - ez hatással lehet a látására. Erről a témáról többet megtudhat a "Cukorbetegség a kutyáknál" című útmutatónkban.

Mennyi teobromint tud egy kutya átvészelni?

A mérgezés enyhe tünetei 20mg teobromin/testsúlykilogrammtól, egyértelmű tünetek 100mg teobromin/testsúlykilogrammtól jelentkeznek. testsúlykilogrammonként 250-500mg teobromin esetén pedig a kutyák kb. 50%-a elpusztul.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 4343-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Ezek a cikkek szintén érdekelhetik

Naturavetal® próbacsomag

Szívesen küldünk Önnek szárazeledel kóstolót és segítünk kiválasztani a megfelelő eledelfajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.